• C Novo mesto
  • 15:23
  • Pon, 25.09.2023

Bosna: 9 krajev, ki jih morate obiskati

Bosna in Hercegovina je po mnenju mnogih ena najbolj podcenjenih držav v Evropi. Bosna je skrita v senci bolj priljubljenih sosedov, zlasti Hrvaške in Črne gore. A tudi Bosna in Hercegovina ima veliko ponuditi in je vredna vašega časa in truda, da jo obiščete.

Medtem ko večina turistov odhaja v Sarajevo in Mostar, boste našli toliko drugih zanimivih mest v Bosni, ki jih je vredno raziskati. Tukaj je seznam nekaj najboljših krajev za obisk v Bosni in Hercegovini, ki vas bodo, navdihnili za potovanje v to neverjetno državo.

Sarajevo

Glavno mesto države in eno najbolj fascinantnih evropskih mest Sarajevo, je nujna postojanka, kadar je na seznamu potovanja Bosna in Hercegovina. Tu se dobesedno vzhod sreča z zahodom in značilen znak na ulici vam pove, kje točno se to zgodi. V nekaj minutah hoje po mestu lahko najdete katoliško katedralo, pravoslavno katedralo, mošejo in sinagogo.

Za tako skromno mesto je bilo Sarajevo že prevečkrat v središču burne zgodovine. Prav tam se je začela prva svetovna vojna, tam so potekale zimske olimpijske igre leta 1984, tam so se odvijala najdaljša obleganja v sodobni zgodovini. Ostanke teh dogodkov lahko še danes vidite po vsem mestu.

Sarajevo pa je za mnoge tudi mesto sončnih zahodov. Tukaj so najbolj osupljivi sončni zahodi in ​​neverjetna lokacija, v ozki in dolgi dolini z okoliškimi gorami, barve na nebu še bolj izpostavi.

Bosna in tamkajšnji market FOTO chriswanders Pixabay

Ilidža

Ilidža je predmestje Sarajeva, kamor lahko enostavno pridete s tramvajem. Ilidža je znana po tem, da je zdravilišče in očarljiv park z rekreacijskim območjem in mesto, kjer izvira reka Bosna.

Da pridete do tja, morate prečkati dolg drevored, zaobjet z ogromnimi drevesi. Drevored je zaprt za vozila in le vsake toliko časa gre mimo kočija iz avstro-ogrskih časov. V kolikor vam ni do sprehoda, se lahko do Ilidže zapeljete kar s kočijo.

Na Ilidži boste našli tudi stare, modne hotele, ki izvirajo s preloma 19. in 20. stoletja. V enem izmed njih je nadvojvoda Franz Ferdinand preživel svojo zadnjo noč pred atentatom 28. julija 1914.

Bosna in njeno najbolj znano mesto Mostar

Mostar je legenda in verjetno najbolj znano mesto, ki jih ima Bosna in Hercegovina. Večina nas je videla slike osmanskega starega mostu, ki visi nad turkiznimi vodami reke Neretve, ki je tako prepoznaven za Mostar.

Na žalost je bil Mostar tudi prizorišče krute vojne in znameniti most, zgrajen v 16. stoletju, je bil uničen 9. novembra 1993. Stari most in njegova čudovita okolica sta se leta 2005 uvrstila na Unescov seznam svetovne dediščine.

Najboljše točka za občudovanje območja je z minareta oziroma stolpa mošeje Koskin Mehmed Pasha. Vzpenjanje na stolp je lahko nekoliko naporno, vendar je definitivno vredno ogleda.

Mostar pa ponuja več kot le Stari most, zato si oglejte tudi druge dele mesta, še posebej ostrostrelski stolp in park s kipom Brucea Leeja. Medtem ko večina turistov Mostar obišče kot enega izmed enodnevnih izletov iz Dubrovnika, je tukaj vredno preživeti veliko več časa.

Blagaj

Blagaj, ki se nahaja nedaleč od Mostarja, je znan po izviru reke Bune, ki prihaja neposredno iz skal in po samostanu Derviš, zgrajenem leta 1520. Oba se nahajata drug ob drugem in ustvarjata zelo idilično, fotogenično mesto, še posebej, če stojite na drugi strani reke od samostana.

Medtem ko ste tam, lahko obiščete tudi hišo Derviš. Tam lahko občudujete dobro ohranjene otomanske in derviške ostanke, si ogledate kraj z druge perspektive in spoznate nekaj novega o tem, kakšna je bila Bosna v preteklosti.

Počitelj – skriti biser, ki ga ima Bosna

Počitelj je pravzaprav lahko zelo enostavno zgrešiti, ko se peljete od ali do Mostarja. Mesto je prilepljeno na hrib in kamnite stavbe se lahko hitro skrijejo v bujni zeleni vegetaciji.

Vrhunec razcveta za Počitelj je prišel med 16. in 18. stoletjem in tu lahko najdete ostanke srednjeveške in osmanske arhitekture, s katero je bila Bosna v preteklosti okrašena. Zdi se, da se je čas v tem utrjenem mestu ustavil. Če imate srečo, imate to mesto večinoma zase in to je najboljši način, da se zaljubite v ta skriti biser, ki ga Bosna ima.

Za tako majhno mesto si lahko ogledate presenetljivo veliko znamenitosti, vključno s hišami, mošejo in ruševinami trdnjave. Iz ruševin trdnjave lahko občudujete razglede na Počitelj in okolico.

Bosna je polna znamenitosti FOTO thalespaz Pixabay

Slap Kravica

To je ena najlepših naravnih znamenitosti, ki jih ima Bosna in Hercegovina. Slap Kravica, ki leži blizu meje s Hrvaško in nedaleč od Mostarja, je priljubljena atrakcija in poletni počitek tako za turiste kot za domačine. Takoj, ko boste videli kraj, boste razumeli, zakaj. Območje je namreč prav osupljivo.

V poletnem času je Kravica prometno mesto, vendar je na vroč dan lahko pravi blagoslov. Tu lahko enostavno preživite nekaj ur, se kopate, sprostite in uživate v tem na novo odkritem kraju. Na kraju samem so tudi lokali in restavracije, tako da vam ne bo treba skrbeti za hrano in pijačo.

Bosna ima v svojem središču Travnik

Travnik je v samem središču države. Je presenetljivo prijetno mesto, v katerem je vredno preživeti vsaj en dan. Časi razcveta v Travniku so se začeli med koncem 17. in sredino 19. stoletja, ko je bilo prav to mesto glavno mesto bosanskih guvernerjev.

Danes lahko obiščete impresivno trdnjavo s čudovitim razgledom na mesto in okolico ter občudujete številne zgradbe iz osmanskih časov. Travnik je edino mesto, ki ga ima Bosna in Hercegovina z dvema stolpoma z uro. Travnik pa je znan tudi po barviti mošeji, ki je med najbolj edinstvenimi, ki jih Bosna ima.

Rečeno je tudi, da lahko v Travniku najdemo najboljše čevapčiče, ki jih Bosna ponuja. Že samo vonj po mesu z žara je običajno prisoten povsod po centru.

Jajce

Nedaleč od Travnika lahko najdete Jajce, še eno slikovito, sproščeno mesto, ki ga Bosna ima. Središče mesta je obdano z obzidjem, visoko zgoraj je zgrajena tudi citadela. Tja se je vredno povzpeti, če želite občudovati čudovit razgled na mesto in okolico.

Ne spreglejte tudi slapa tik pod mestnim središčem, ki se ga da najbolje videti čez reko.

Bosna je tudi dom narodnemu parku Una

Narodni park Una je najmlajši od treh narodnih parkov, ki jih Bosna in Hercegovina ima. V parku, ki je bil ustanovljen leta 2008, je veliko za videti in početi in je ena vodilnih naravnih znamenitosti, ki jih vsebuje Bosna.

Narodni park Una, se ponaša z izjemno raznolikostjo prosto živečih živali, prav tako so za to regijo značilne bistre reke, starodavni gozdovi in ​​kraške formacije Poleg vsega tega naravnega bogastva obstaja tudi fascinantna kulturno-zgodovinska plat narodnega parka Una od arheoloških najdišč do verskih zgradb.

Avtorica: Ana Nikolić