• C Novo mesto
  • 18:16
  • Pon, 25.09.2023

Bovec: znano turistično in športno središče Slovenije

Bovec je malo slovensko mesto, ki leži v slovenskih Julijskih Alpah, natančneje v dolini reke Soče. Zaradi svoje lege velja za pravi raj na zemlji za vse športne navdušence, saj je kraj izrazito športno razvit in prilagojen vsem vrstam turistom, tako dnevnim kot sezonskim. V resnici pa je Bovec tudi veliko več kot le priljubljeno turistično središče.

Po dolini Soče se nahaja ogromno čudovitih kotičkov, ki jih ne smete zamuditi. Bovec je definitivno kraj, ki prav vsak letni čas izkoristi za različne oblike športnih in turističnih aktivnosti, da privabi obiskovalce bližnjih ali bolj oddaljenih krajev.

Poleti največ obiskovalcev privabi reka Soča, na kateri sta razviti športni dejavnosti rafting in kajakaštvo. Bližnja okoliška društva so vam na voljo z vsemi informacijami in rezervacijami terminov, pri njih si lahko izposodite tudi vso potrebno opremo za športne podvige. Jeseni in spomladi sta priljubljena predvsem pohodništvo in kolesarstvo, pozimi pa smučanje in sankanje.

Več kot očitno je, da Bovec slovi kot adrenalinska prestolnica Slovenije, vendar šport vseeno ni edina stvar, ki jo ponuja

Več kot očitno je, da Bovec slovi kot adrenalinska prestolnica Slovenije, vendar šport vseeno ni edina stvar, ki jo ponuja

Spoznajte okolico preko številnih pohodniških poti

Ker je izbire res veliko, lahko prav vsak obiskovalec preko različno dolgih in napornih kolesarskih ali pohodniških poti spozna in občuduje lepote, ki jih Bovec ponuja. Pametno je izbrati tisto pot, ki ustreza naši fizični pripravljenosti.

Na voljo je kar 9 označenih pohodniških poti, na katere se lahko odpravite. Najbolj priljubljena sprehajalna pot na bovškem je Jablanca – Vodenca, ki velja za nezahtevno pot, za katero boste porabili nekje 2 uri. Podobno velja za sprehajalno pot do izvira Glijuna v neposredni okolici Bovca, ki je dolga nekje 7 kilometrov in pol.

Med zahtevnejšimi sprehajalnimi potmi je Zavrzelno, za katero naj bi porabili okoli 3 ure. Druge poti so srednje zahtevne, je pa za vse priporočljiva planinska obutev, še posebej v jesenskem ali spomladanskem času, ko so tla lahko mokra in spolzka.

Bovec je malo slovensko mesto, ki leži v slovenskih Julijskih Alpah

Bovec je malo slovensko mesto, ki leži v slovenskih Julijskih Alpah

Če želite nekaj srednje zahtevnega, potem je najboljša izbira sprehajalna pot Kukč, za katero boste porabili nekje 3 ure, pot pa je ravna. Tudi Poljanca je dobra izbira za športne navdušence, pot je dolga 8 km, zanjo pa boste porabili približno 3 ure. Vse poti, ki jih najdete v okolici, so dolge med 7 in 10 km, dobro pa se je predčasno pozanimati o zahtevnosti poti, saj tiste bolj zahtevne vsekakor niso priporočljive za začetnike in tiste z majhnimi otroki.

Za vsako pot lahko na spletni strani Bovec info poiščete podroben opis in navodila za pot, pa tudi ostale športne aktivnosti, ki jih Bovec ponuja. Tako se lahko seznanite s številnimi kolesarskimi potmi, raftingom in kajakom ter drugimi zimskimi športi, kot sta smučanje in sankanje.

Bovec ni samo športno turistično središče

Več kot očitno je, da Bovec slovi kot adrenalinska prestolnica Slovenije, vendar šport vseeno ni edina stvar, ki jo ponuja to priljubljeno turistično središče. Bovec leži v dolini Soče, ki jo je sama narava nagradila s čudovitimi razgledi, slapovi, kristalno čisto vodo in skrivnostnimi majhnimi soteskami.

V dolini Soče se tako nahaja kar nekaj atraktivnih lokacij, ki si jih lahko ogledate, če se nahajate kje v okolici. V samem Bovcu si lahko pogledate Cerkev sv. Urha in cerkev sv. Lenarta, pa tudi muzej Ravelnik, ki je muzej soške fronte na prvi obrambni liniji avstrijske vojske.

V bližini Bovca, natančneje v Lepeni, se nahajajo Velika korita Soče, kjer si lahko ogledate, kako se turkizno modra voda preliva v obliki majhnih slapov po strmih koritih. Tam se nahaja tudi Šunikov vodni gaj, ki velja za energetsko zdravilno točko za naše možgane.

Tudi bližnja Trenta ponuja kar nekaj atraktivnih znamenitosti. Tam si lahko ogledate Kugyjev spomenik, ki je veljal za očeta sodobnega alpinizma v Julijskih Alpah. Kip se nahaja na čudoviti razgledni točki na okoliške gore, zato se res splača ustaviti in sprehoditi v okolici. V bližini je tudi vojaško pokopališče Soške fronte, kjer je pokopanih 600 vojakov, ki so se na tem območju borili za Avstro-Ogrsko.

Če se odpeljete še malo naprej, se lahko ustavite tudi na Vršiču. Tam si lahko ogledate več kulturnih znamenitosti, kot so vojaška žičnica, Ruska kapelica in okameneli obraz Ajdovske deklice, ki je vklesan v pobočje Prisanka. Nujno se morate ustaviti tudi pri kipu Zlatoroga, ki se nahaja v Krajnski gori ob jezeru Jasna. Kip velja za priljubljeno destinacijo in se ob njem slika praktično vsak turist, ki si ogleda to čudovito okolico, v kateri se nahaja.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay