• C Novo mesto
  • 00:55
  • Sob, 18.05.2024

Brač: Največji otok v Dalmaciji z najbolj znano plažo na Hrvaškem  

Otok Brač je priljubljena destinacija med dopustniki, ki želijo uživati v nepozabni hrvaški izkušnji. Otok, ki leži v srednjem Jadranu vsako leto privabi številne turiste s celega sveta. Na otoku je na voljo neomejeno število rekreacijskih, izobraževalnih in drugih preprosto zanimivih stvari za videti in početi.

Brač slovi po eni izmed najlepših plaž na Hrvaškem, Zlatni Rat, ki tudi privabi radovedne poglede turistov. Pohvali se lahko tudi s pestrim zgodovinsko pomembnim dogajanjem in nekaterimi domačimi proizvodi, ki jih v času obiska enostavno morate poskusiti. Govora je o njihovem otoškem vinu in oljčnem olju, ki ju lahko kupite na stojnicah domačih pridelovalcev.

S skupno površino skoraj 400 kvadratnih kilometrov (natančneje 395 km²) velja Brač za največji otok v Dalmaciji in tretji največji v Jadranskem morju. Dolg je približno 40 km in širok 12 km. Zanj je značilno tudi, da se lahko ponaša z eno najvišjih in najboljših razglednih točk izmed vseh hrvaških otokov.

Brač je zaradi svoje lege in podnebja izjemno priljubljena hrvaška destinacija

Do Brača je enostavno dostopati iz dveh tako imenovanih ‘vročih točk’ na Hrvaškem, in sicer iz Splita in s Hvara. Ravno zaradi tega je mogoč lahek dostop do otoka, pa tudi če bi se odločili zgolj za hiter, enodnevni postanek. V tem primeru lahko najamete tudi ladjo ali katamaran in si tako v enem dnevu ogledate največje znamenitosti in plaže tega hrvaškega otoka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Brač (@visitbrac)

Čeprav je največji otok v Dalmaciji in tretji največji otok v Jadranskem morju, je Brač dovolj majhen, da ga lahko v celoti raziščete v dnevu ali dveh. Na vodenem poldnevnem izletu po otoku lahko obiščete priljubljene glavne znamenitosti Pučišća in kamnoseško šolo, vas Škrip ter muzej domorodcev Brač in muzej oljčnega olja. Imeli boste tudi čas za fotografiranje na 778 m visokem vrhu Vidove gore.

Kalorije, ki jih boste ob uživanju domače kulinarike zagotovo užili, lahko  porabite z nekaj rekreativne dejavnosti. Na Braču se lahko podate na pohodniške poti in med potjo uživate v veličastnih razgledih. Najbolj priljubljene pohodniške poti so od Bola do Vidove gore, od Murvice do Zmajeve jame, od Nerežišča do Samote Blaca,  od Farske do Samote Blaca in od Sumartina do Planika.

Brač je idealna destinacija tudi za gorsko kolesarjenje. Številne kolesarske poti vodijo do Vidove gore, torej z najvišjega vrha otoka. Če imate raje kaj manj zahtevnega, je najlažja kolesarska pot dolga 16 km iz Sumartina skozi Selca in Novo Selo nazaj v Sumartin. Sicer pa vam po otoku zagotovo ne bo zmanjkalo idej za odkrivanje novih kolesarskih poti.

Če se boste na otok odpravili samo z namenom, da si odpočijete in vas športne aktivnosti ne zanimajo, se raje odločite za skok v morje na eni od čudovitih plaž. Osupljive prodnate plaže na otoku Brač so glavne atrakcije in so odlične za sončenje ali kopanje. Najbolj znana plaža na otoku je plaža Zlatni Rat. Zlata peščena plaža, ki se nahaja na zahodni strani Bola, se v obliki stožca razteza 1 km v morje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Brač (@visitbrac)

Odlična hrvaška kulinarika in velika izbira domačih vin

Hrvaška kuhinja se zgleduje po številnih različnih narodih. Ko ste na Braču, poskusite lokalne dobrote in razvajajte svoje brbončice. Brač je znan po jagnjetini, ovčjem siru, oljčnem olju in mandarinah. Hrana na otoku je okusna, okusna in raznolika.

Večerjajte v restavraciji Kopačina v Donjem Humcu in jejte kot domačini. Jedi iz pečene jagnjetine, enolončnice, morski sadeži in rižote so odličen primer lokalnih jedi. Nenavadne specialitete, ki jih težko najdete kje drugje na Hrvaškem, so tudi vitalac (jagnječja drobovina, zavita v jagnječja čreva in pečena na ražnju) ter polhi.

Če ste ljubitelji vina ali nekdo, ki želi samo sedeti ob Jadranskem morju in uživati v razgledu, potem je obisk kleti Stina popoln kraj za vas. Ob obali, v Bolu, lahko sedite za mizami ali na robu kamnite steze in občudujete luksuzne jahte ter opazujete valove, medtem ko degustirate nekaj lokalnega vina, po katerem je otok Brač znan.

Belo vino (Pošip) in rdeče vino (Plavac Mali) sta na voljo v kar nekaj različicah, saj je na Braču kar nekaj različnih sort grozdja, iz katerih ju potem izdelujejo. Poleg tega boste ob degustaciji vin v pokušino dobili kar nekaj okusnih krožnikov (vključno z lokalnim oljčnim oljem), ki jih boste lahko združili z vinom.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram