• C Novo mesto
  • 17:38
  • Sob, 28.01.2023

Družinski izleti: kam na izlet in kako se pripraviti?

Družinski izleti so lahko odličen način preživljanja kakovostnega prostega časa s svojimi najbližjimi. Lahko se odpravite na enodnevni izlet, ki bo popestril in izpopolnil vaš vikend, lahko pa si privoščite daljše počitnice, ki vam bodo pomagale pri sproščanju in ustvarjanju globlje vezi z ljudmi, ki jih imate najraje. Preden se odpravite, pa nujno preberite, kako se je priporočljivo pripraviti pred izletom, kaj vse potrebujete, kakšne pozitivne učinke prinašajo družinski izleti in seveda nekaj idej, kam na izlet.

Družinski izleti zelo ugodno vplivajo na zdravje in odnose

Raziskave so pokazale, da imajo izleti zelo pozitivne učinke na zdravje in krepitev odnosov z drugimi ljudmi. Živimo v svetu, ki ga narekuje hiter življenjski tempo, zaradi katerega pogosto zanemarjamo odnose z ljudmi, ki jih imamo radi. Družinski izleti dokazano krepijo vezi med družinskimi člani in izboljšujejo odnose. Omogočajo nam, da se odklopimo od stresnega vsakdanjika in s svojimi najbližjimi preživimo zelo kvaliteten prosti čas. Na izletih se lahko naučimo marsičesa novega, se sprostimo, poskrbimo za dnevno rekreacijo in si širimo obzorja – še posebej pa to velja za otroke. Več raziskav je pokazalo tudi, da otroci skozi družinske izlete krepijo samozavest, razvijajo samostojnost in se učijo odgovornosti. Svoja obzorja pa širijo tudi odrasli in si hkrati dovolijo ponovno pokukati v brezskrben otroški svet smeha in igre. Družina na tak način ustvarja čudovite spomine, ki jim grejejo srce ob hladnih dnevih ali trenutkih žalosti.

Izleti krepijo družinske odnose in pozitivno vplivajo na zdravje

Izleti krepijo družinske odnose in pozitivno vplivajo na zdravje

Kam na družinski izlet?

Družinski izleti so lahko zelo raznovrstni. Lahko se odločite za pohodniški izlet v hribe, izlet, obarvan s športnimi aktivnostmi, umirjeni izlet na morje, ogled mest in znamenitosti v tujini ali Sloveniji, obisk jezera, taborjenje, ogled muzeja, smučanje, raziskovanje narave, obisk živalskega ali botaničnega vrta ali celo kombinacijo več različnih dejavnosti. Družine z majhnimi otroki se večkrat odpravijo v razne zabaviščne parke, živalske vrtove, poleti na morje ali jezera, pozimi v uživanje zimskih radosti, kot je sankanje ipd.

Kakšen družinski izlet boste izbrali, je v veliki meri odvisno od letnega časa in od tega, kdo vse se bo udeležil izleta. Poleti se ljudje običajno odpravijo na morje ali nekam, kjer se lahko ohladijo v senci in vodi, v gore, medtem ko je pozimi več izletov, ki vključujejo zimske dejavnosti, kot sta smučanje in drsanje ali pa obisk termalnih kopališč. Če se želite izogniti gnečam, se je torej smiselno odločiti za kraje, na katere sprva ne bi pomislili v določenem letnem času. Če nimate idej, kam na enodnevni (ali po želji večdnevni) družinski izlet po Sloveniji, smo za vas zbrali nekaj idej glede na regijo:

  • Koroška: Uršlja gora, Sveti Pirmož nad Muto, Rudnik Mežica, Soteska Kaštel, Krajinski park Topla, Koroški poševni stolp, Pogorevc
  • Štajerska: Lovrenška jezera, Žička Kartuzija, Boč, Donačka gora, grad Dornava, slap Šumik, raziskovanje Pohorja, Rogla
  • Gorenjska: Bohinjsko jezero, Bled, jezero Jasna, Jamnik, dom na Kofcah, Kekčeva dežela, Grabnarica, Velika planina
  • Primorska: grad Socerb, Kraški rob, dolina reke Dragonje, Škocjanski zatok, slap Veli Vir, izvir Hublja
  • Dolenjska: Kolpa, dežela kozolcev, grad Otočec, terme Krka, Kostanjevica na Krki, naravni bazen Klevevž, slap Kosca, pragozd Pečke, grad Žužemberk
  • Osrednjeslovenska regija: Arboretum Volčji Potok, grad Bogenšperk, izvir Ljubljanice, soteska Pekel, Krtina pri Domžalah, Podpeško jezero, Rožnik, Stari maln, Toško čelo, živalski vrt
  • Prekmurje: Ledavsko jezero, Babičev mlin na Muri, Blaguš, dvorec Rakičan, Otok ljubezni – Ižakovci, Lendava, Beltinci
Tudi zima je lahko odličen čas za družinske izlete

Tudi zima je lahko odličen čas za družinske izlete

Kako se pripraviti na družinski izlet?

Kot na vsak drug dogodek, je pomembno, da se pripravite tudi na družinski izlet. Bodite pozorni, da se vsaj eno noč prej kvalitetno naspite, sicer izleta ne morete doživljati s polnim zavedanjem ali pa lahko nehote postanete slabe volje, kar uniči vzdušje še ostalim. Če ste poškodovani ali bolni, izlet raje prestavite in se odpravite takrat, ko se boste počutili dobro. Vsi se najraje odpravimo na izlet v lepem sončnem vremenu, vendar naj oblačno vreme, sneg ali dež ne bodo nujno nepremagljiva ovira za vas. Veliko čudovitih stvari lahko počnete tudi pozimi ali v slabšem vremenu – včasih je tako še bolje. Na koncu je najbolj pomembno, da ste z ljudmi, ki jih imate radi; najlepši spomini se včasih ustvarjajo v najbolj nepričakovanih situacijah.

Zelo pomembno je, da podrobno načrtujete izlet, se vnaprej pozanimate o morebitnih omejitvah ali informacijah o kraju, kamor ste namenjeni, da kasneje ni presenečenj. Izlet načrtujte tako, da bo zanimiv in primeren za vse udeležence. Če na primer nameravate s seboj vzeti tudi psa, se prej pozanimajte, da je to možno. Pomembno pa je tudi, da naredite prehranjevalni načrt. Se boste na poti ustavili v piceriji ali restavraciji ali boste s seboj nesli svojo hrano? V slednjem primeru se morate dobro pripraviti in s seboj spakirati dovolj pijače ter prigrizkov. Najbolj priročna hrana za izlete so razni sendviči, sveže in suho sadje, narezana zelenjava, čokolada, razne energijske tablice, slani prigrizki, koščki sira itd. Če se odpravljate pozimi, ne pozabite na topel čaj ali kavo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash