• C Novo mesto
 • 21:23
 • Ned, 14.04.2024

Enodnevni izleti po Sloveniji in tujini, ki vas bodo navdušili

Enodnevni izleti so lahko odličen način, kako se sprostiti, pregnati stres iz vsakdanjega življenja in razširiti svoja obzorja. Pogosto nas zanimajo le potovanja v daljne kraje, nevsakdanja doživetja, spoznavanje drugačnih kultur in narave, v resnici pa imamo blizu sebe ogromno krajev in zanimivosti, ki jih nismo še nikoli obiskali in so v resnici več kot vredni našega obiska. Načrtovanje enodnevnih izletov ima ogromno prednosti in lahko odlično vpliva na vaše splošno počutje.

Zakaj bi si morali večkrat privoščiti enodnevne izlete?

Enodnevni izleti lahko odlično vplivajo na zdravje in osebno zadovoljstvo.

Prekinitev stalnih rutin

Če ste vsak vikend ali prost dan ujeti v stalne rutine, je čas za spremembo. Odlična ideja za prekinitev rutin in doživetje nečesa svežega so prav enodnevni izleti. Zakaj ne bi tokrat raziskovali novih krajev namesto poležavali pred televizijo?

Fleksibilnost

Ko načrtujete dolge počitnice ali potovanje, je treba misliti na ogromno stvari. Pri načrtovanju enodnevnih izletov je precej lažje, saj ste veliko bolj fleksibilni s časom in načrtovanjem aktivnosti. Privoščite si jih lahko tudi takrat, ko imate v službi veliko dela.

Denarnici prijazno

Daljša potovanja so lahko zelo draga, enodnevni izleti pa vas predvidoma ne bodo stali veliko denarja. Izbirate lahko med ogromno različnimi destinacijami in aktivnostmi, prepričani smo, da boste našli nekaj zase.

Krepitev medsebojnih odnosov

Enodnevni izleti so tudi odličen način, kako okrepiti odnose s svojimi najbližjimi. Nova doživetja in kvalitetno preživet skupen čas bodo poglobila vezi med prijatelji, družinskimi člani in sodelavci. Če se na izlet odpravite sami, pa je to priložnost, ko si lahko vzamete kvaliteten čas zase in iz tega odnesete karseda največ.

Enodnevni izleti so tudi odličen način, kako okrepiti odnose s svojimi najbližjimi.

Širjenje obzorja in učenje novih stvari

Na enodnevnem izletu lahko počnete marsikaj. Zakaj se ne bi odločili za preizkušanje novih aktivnosti, pridobivanju izkušenj in učenju uporabnih stvari?

Ugodni enodnevni izleti po Sloveniji

Slovenija je čudovita država za načrtovanje enodnevnih izletov, saj jih lahko izvedete praktično v katerikoli slovenski kraj ne glede na to, kje je vaša začetna točka. Seveda si je za nekatere kraje kdaj priporočljivo vzeti dva ali več dni, je pa tudi enodnevni izlet povsem izvedljiv, če se odpravite zgodaj zjutraj. Za vas smo pripravili nekaj idej za ugodne enodnevne izlete po Sloveniji:

 • Cerkniško jezero: presihajoče jezero privabi ogromno obiskovalcev tako pozimi kot poleti, saj omogoča ogromno aktivnosti in naravnih znamenitosti.
 • Rogla: izlet na Roglo je lahko pohodniške narave (obisk Lovrenških jezer), lahko se odpravite smučat in kaj dobrega pojest, ogledate si lahko tudi znamenito Žičko Kartuzijo.
 • Škocjanske jame: jame, ki bi si jih moral vsakdo ogledati vsaj enkrat v življenju.
 • Ljubljana: če ne živite blizu prestolnice, je odlična ideja, kako tam preživeti vikend. Oglejte si urejen center mesta, povzpnite se na Rožnik in večerjajte ob Ljubljanici.
 • Slovenska obala: zanimiva je v vseh letnih časih, privoščite si lahko skok v morje, sprehode po promenadah, ogled solin in okusite sveže morske specialitete.
 • Pohorje: odpravite se na ogled drugega največjega slovenskega mesta, z vzpenjačo se povzpnite na Pohorje, uživajte v gozdnih pohodih, smučanju, preizkušanju štajerskega vina in gobove juhe.
 • Prekmurje: je dom številnih term, kjer se lahko razvajate z zdraviliško termalno vodo, kolesarite po neskončnih ravnicah, si ogledate mlin na Muri in še številne druge znamenitosti.
 • Bled: uživajte v čarobnem pogledu na Blejsko jezero in grad, obiščite unikatno sotesko Vintgar.
 • Postojnska jama: enodnevni izlet, ki ga ne smete izpustiti, kombinirate pa ga lahko z raziskovanjem obalnih ali gorenjskih krajev.

Enodnevni izleti v sosednje države

Če bi radi raziskali lepote naših sosedov, lahko enodnevni izlet zelo enostavno izvedete tudi v različne kraje na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji ali Italiji.

 • Hrvaška obala: poleti si lahko namesto na slovenski obali privoščite enodnevni oddih v hrvaški Istri. V enem dnevu pa lahko obiščete tudi slapove Krke ali Plitviška jezera.
 • Očarljiva Italija: ste že obiskali čarobne Benetke, kulinarični raj Parmo ali pa lepote Trsta? Vse to so čudovite italijanske destinacije, ki jih lahko obiščete v enem dnevu.
 • Pohajkovanje po Dunaju: obisk živalskega vrta, zabaviščnega parka, sprehodi po urejenem centru mesta in preizkušanje domače avstrijske hrane.
 • Kulturno bogastvo madžarske prestolnice: izlet v Budimpešto je lahko čaroben v vsakem letnem času.

Zakaj ne bi raziskali Dunaja?

Enodnevni izlet v lastni režiji ali z agencijo?

Načrtovanje enodnevnih izletov je bolj enostavno kot načrtovanje daljših počitnic, pa vendar zahteva nekaj truda in časa. Če niste prepričani, kako bi se lotili planiranja, se je včasih dobro obrniti na potovalno agencijo, ki organizira tudi enodnevne izlete. Prednosti udeležbe izletov prek agencije so predvsem v tem, da vam je prihranjeno kakršnokoli načrtovanje, ponavadi je v paket vključen skupen prevoz, včasih tudi prehrana in morebitna vstopnina. Na tak način se lahko udeležite enodnevnega izleta v skupini, spoznate nove ljudi in izveste kaj novega. Ponavadi se cenovno izplača potovati v skupinah predvsem posameznikom, ki se na izlet odpravljajo sami. Če se ne znajdete dobro na novih krajih ali pa želite nekoga, ki bi vas vodil, se je prav tako priporočljivo obrniti na agencijo. Tako bo izlet zelo sproščen in nič kaj stresen. V Sloveniji je na voljo ogromno različnih agencij, ki ponujajo na stotine paketov za enodnevne izlete po Sloveniji in tujini. Z njihovo pomočjo boste morda dobili tudi ideje, ki se jih sami ne bi domislili.

Če načrtujete veliko zunanjih aktivnosti, nujno spremljajte vremensko napoved.

Če imate radi nekoliko več fleksibilnosti in samostojnosti ter točno veste, kaj si na izletu želite, so lahko enodnevni izleti v lastni režiji odličen način, kako se preizkusiti v organizacijskih sposobnostih in iznajdljivosti na novih krajih. Ugotovite, kakšen način prevoza vam najbolj ustreza, kdo vse se bo udeležil izleta in kaj vse želite početi. Pozanimajte se, koliko časa vam predvidoma vzame določena aktivnost ali ogled, računajte morebitne postanke za stranišča, malice, razmere v prometu.

Če načrtujete veliko zunanjih aktivnosti, nujno spremljajte vremensko napoved. Svetujemo vam, da ne načrtujete preveč aktivnosti v enem dnevu, da vam zaradi nepredvidenih situacij ne zmanjka časa. Priporočljivo je, da se vrnete domov dovolj zgodaj, da imate vseeno čas za počitek do naslednjega dne. Raje organizirajte več manjših enodnevnih izletov in iz njih potegnite čim več kvalitetno preživetega časa.

En dan je dovolj časa, da skočite na hrvaško obalo.

Kako se pripraviti na enodnevni izlet?

Čeprav so enodnevni izleti kratki in zanje niso potrebne večje priprave, pa je pomembno, da se vseeno dobro pozanimate, kaj vse potrebujete zraven in kako se optimalno pripraviti.

 • Spakirajte lahke stvari in nikar ne pretiravajte s količino: zraven vzemite le tiste stvari, ki jih boste resnično potrebovali, sploh če potujete z javnim prevozom. Če potujete z avtomobilom, si lahko privoščite več prtljage, saj vas ne bo ovirala.
 • Ne pozabite na prigrizke in pijačo: pomembno je, da načrtujete, kje in kaj boste jedli. Lahko si spakirate domačo malico in kosilo, tako se izognete dodatnim stroškom in ste bolj fleksibilni. Lahko pa se odpravite na kosilo v kakšno restavracijo in preizkusite lokalno kulinariko. Vsekakor pa ne pozabite na sadje, pijačo in prigrizke, ki vas bodo napolnili z energijo. Tudi hidracija je zelo pomembna.
 • Oblecite se izletu primerno: če načrtujete športne aktivnosti, se oblecite v športna oblačila, če je izlet bolj kulturne narave, se oblecite temu primerno. Vedno upoštevajte tudi vremenske razmere in poskrbite, da vam je udobno.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels