• C Novo mesto
  • 06:03
  • Ned, 03.03.2024

Hribi: Top destinacije za unovčenje turističnih bonov

Slovenske gore in hribi ponujajo široko izbiro aktivnosti in doživetij za vse starosti. Zakaj se letos ne bi raje odpravili na sproščujoč, miren in hkrati aktiven oddih, ki ga zagotavljajo gore in hribi namesto, da vsako jutro zaman iščete prosto mesto na že tako prepolnih plažah in na koncu morda celo obupate in preživite dan v bližnjem lokalu.

Slovenski hribi in gore obiskovalcem nudijo več kot 10.000 kilometrov označenih planinskih poti, na katerih je več kot 2.000 planinskih koč. Številne planinske poti so idealna priložnost za družinske izlete, pohode in raziskovanje naravnih znamenitosti, ki jih skrivajo slovenski hribi. Gore in hribi so polni urejenih destinacij, ki ponujajo aktivnosti za vse starostne skupine, tudi za tiste, ki se sicer le redko odpravijo v naravo.

Tudi turistični bon lahko unovčite pri ponudnikih turističnih storitev za prenočišče in prenočišče z zajtrkom na destinacijah v gorah in hribih. Proces unovčenja turističnih bonov je lahko zelo hiter in enostaven. Izberete lokacijo, kjer bi želeli prenočiti, opravite rezervacijo in ponudnika obvestite, da želite unovčiti bon. Ob prihodu na lokacijo turistične destinacije, ponudniku predložite svoj osebni dokument in izpolnjen kratek obrazec, ki ga boste prejeli na sami lokaciji nastanitve. Obrazec lahko tudi sami snamete iz spletne strani FURS-a in ga že predčasno izpolnite.

Rogla, Kranjska gora, Logarska dolina, Posočje in drugi čudoviti kraji s hribi v Sloveniji niso le destinacije primerne za zimo, ampak so odlična izbira tudi za poletni aktivni oddih. Hribi, gore in planine, nudijo aktivnosti tako za izkušene športnike kot tudi za družine z otroci. Hribi so idealna poletna destinacija za dopust, kjer lahko preživite večdnevni aktivnih oddih, na katerem bodo uživali vsi člani družine. Hribi v Sloveniji ponujajo odlične namestitvene objekte, kjer lahko unovčite tudi turistične bone. Na izbranih destinacijah lahko tako izbirate med hišicami v kampu, luksuznih šotorih, ki nudijo visoko kakovost bivanja, glamping hišicah med hribi ter tudi apartmajih in hotelskih namestitvah.

Hribi nudijo idealno priložnost, da pobegnete od stresnega sodobnega vsakdana, se sprostite v naravi ali v wellnessu in savnah v izbranih objektih. Če si želite bolj aktiven oddih, imajo hribi v Sloveniji urejeno ogromno število gorskih in cestnih kolesarskih poti, vključno z destinacijami kot so Logarska dolina, Kranjska gora in Pavličevo Sedlo. Če se odločite za obisk Logarske doline, je ogled slapa Rinke in krajinskega parka tako rekoč obvezen. Lahko se odpravite na rafting po eni izmed rek, ki prihajajo iz gorovja ali pa enostavno uživate na urejeni plaži ob reki Savinji. Privoščite si lahko tudi piknik ob enem izmed mnogih čudovitih jezer, ki je obdano s prelepimi hribi.

Gore in hribi. FOTO: Sagui Andrea – Pexels

 

Logarska dolina, obdana s hribi, skriva ogromno naravnih znamenitosti

Logarska dolina velja za eno najlepših alpskih dolin v Evropi. Obdana s hribi skriva ogromno naravnih in pa tudi nekaj kulturnih znamenitosti. Neokrnjena narava s hribi, ki obdajajo Logarsko dolino je za pohodnike in izkušene kolesarje pravi raj na zemlji. Pogled iz Logarske doline pa seže tudi do mogočnih dvatisočakov Kamniško-Savinjskih Alp, ki skrivajo čudovit, 90 m visok slap Rinko, ki je eden izmed najvišjih slapov v Sloveniji.

Logarska dolina ima pestro turistično ponudbo, kjer je možno unovčiti turistične bone. Destinacija vam bo zagotovo všeč, saj ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka. Ob tem pa se lahko odločite za številne aktivnosti, vključno s pohodništvom in raziskovanjem naravnih čudes, ki jih skrivajo bližnji hribi, kolesarjenjem, jahanjem in aktivnostmi na vodi.

Aktivni oddih v Kranjski gori

Kranjska gora in njena okolica sta polni naravnih znamenitosti, ki vsako leto privabljajo tako domače kot tudi tuje obiskovalce. Seveda je največja znamenitost Triglav, najvišji slovenski vrh. Kranjska gora je popularna poletna turistična destinacija, s čudovitimi hribi in naravo, v zimskem času pa postane svetovno znano športno središče.

V kolikor se odločite za aktivni oddih v Kranjski gori, a vam hribi tisti dan niso tako pri srcu, lahko preživite sproščen dan ob umetnem jezeru Jasna. Jezero Jasna sta v resnici dve manjši jezeri, ki se nahajata ob cesti na Vršič. Okolica jezer je lepo urejena, ima sprehajalne poti, prostor za piknik, mostove, pomole, razgledni stolp, s katerega se vidijo tako manjši hribi kot tudi Julijske Alpe ter seveda kavarno, kjer si lahko privoščite pijačo in prigrizek. Na jezerih prav tako organizirajo aktivnosti na vodi, kot sta supanje in vožnja s kanujem.

Kranjska gora je že dolgo znana po tem, da je odlična poletna destinacija s hribi. Turistične bone lahko unovčite tako v izbranih apartmajih, pri ponudnikih B&B, kot tudi v resortih in hotelih. Veliko hotelskih in apartmajskih ponudb na spletu vključuje tudi vstop v bazen in sprostitvene centre, brezplačno parkirišče in ugodnosti za otroke.

Jezero obdano s hribi. FOTO: Simon Migaj – Pexels

Turistične bone lahko unovčite tudi v planinskih kočah

V kolikor se želite letos odpraviti na daljše, aktivnejše pohode, nudijo slovenski hribi raznoliko izbiro pohodniških poti in zanimivosti, ki si jih lahko med potjo ogledate. Ker pa pohodniške poti običajno trajajo malo dlje, je priporočljivo prenočiti v eni izmed planinskih koč. Za prenočitev v planinskih kočah lahko unovčite turistični bon, po želji tudi v več delih.

Postopek koriščenja turističnih bonov je zelo hiter in enostaven. Vse kar morate narediti je, da uredite rezervacijo in ob prijavi v izbrano planinsko kočo ponudnika storitve obvestite, da boste za prenočitev unovčili bon.

Rezervacija je z letošnjim letom mogoča tudi preko spleta in sicer ima že vsaj 15 planinskih koč urejen spletni sistem rezervacij, vključno z Aljaževim domom v Vratih, domom Planika in Valentina Staniča, kočo na Doliču in kočo na Planini pri Jezeru. Tudi Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Prešernova koča na Stolu, Vodnikov dom na Velem polju in Zasavska koča na Prehodavcih bodo pohodnikom nudile spletni sistem za rezervacije.

Tako kot pri prenočitvi v hotelih ali apartmajih, bodo tudi v tem primeru pohodniki morali imeti s seboj osebni dokument in podpisan obrazec za unovčenje turističnih bonov. Tudi v planinskih kočah še zmeraj veljajo posebni ukrepi. Tako je spremenjen režim spanja, kjer bosta v eni sobi lahko spali največ dve osebi oziroma v primeru večjega števila ljudi iz istega gospodinjstva, bodo lahko vsi člani gospodinjstva spali v isti sobi.

Imejte v mislih, da bo zaradi teh ukrepov manj razpoložljivih prenočitvenih kapacitet v planinskih kočah, zato svoj pohodniški izlet načrtujte pravočasno. Izberite pohodniško pot, ki jo skrivajo slovenski hribi in preverite katere planinske koče tam stojijo. Prav tako predčasno opravite rezervacijo, da si zagotovite prenočišče v planinski koči na želeni lokaciji.

Avtor: Ana Nikolić