• C Novo mesto
  • 01:22
  • Čet, 29.02.2024

Kanarski otoki – znamenitosti, ki jih je vredno obiskati

Kanarski otoki, med katere spada tudi Tenerife, so priljubljena točka številnih turistov, ki za svoj oddih iščejo destinacije z lepimi plažami. Tja se je smiselno podati skoraj v vsakem letnem času. Gre namreč za območje večne pomladi, povprečna temperatura pa skozi leto niha zgolj za 14 stopinj.

Kljub temu, da je lokalni jezik španščina, pa se je na vseh turističnih lokacijah možno sporazumevati v angleškem jeziku. Kanarski otoki ponujajo številne možnosti preživljanja prostega časa. Lotite se lahko številnih vodnih športov, raziskujete pohodniške poti, si ogledate sodobno umetnost ali očarljiva kolonialna mesta.

Kanarski otoki, slovijo po raznolikostih otokov. Skupno pa jim je to, da so vulkanskega izvora, v povezavi s čimer je možno opazovati številne naravne znamenitosti. Štirje največji otoki so Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura in Gran Canaria. Mesto na severnem delu otoka Tenerife se imenuje Puerto dela Cruz. Otoki imajo zaradi svojega izvora vulkanske značilnosti. Na tem območju se nahajata tudi dva nacionalna parka.

Katere predele Kanarskih otokov je torej smiselno obiskati?

Nacionalni park Teide na Tenerifih

Na tem območju se nahaja tretji največji vulkan na svetu s 3.718 metri nadmorske višine. Nacionalni park Teide se nahaja na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Podajanje v krater vulkana je eno največjih doživetij, ki si jih lahko privoščite na Tenerifih. Premer dna kraterja meri 19 kilometrov. Krater je pravzaprav ostanek velike gore, katere vrh je razneslo pred tremi milijoni let, zaradi česar se je sesula vase. V bližini vulkana se nahaja tudi botanični vrt, skozi katerega vodi sprehajalna pot. Obiskovalci se lahko na poti podučijo o avtohtonih rastlinah, ki se nahajajo na tem območju. Krater je možno videti tudi s ptičje perspektive. V te namene se s kabinsko žičnico povzpnite do Teidinega vrha.

Če se boste odločili za prečkanje dna kraterja, si boste lahko ogledali številne izjemne ostanke vulkanskega delovanja, med njimi tudi specifične vulkanske kamnine. Na Tenerifih se sicer nahaja tudi predel Puerto dela Cruz.

Nacionalni park Timanfaya, Lanzarote

Lanzarote ima precej novejšo vulkansko zgodovino kot Tenerife. Po koncu vulkanskih izbruhov so se kmetje vrnili in inovirali številne načine za obdelavo delov svoje s pepelom pokrite zemlje. Najbolj izjemna med vsemi vulkanskimi pokrajinami je tista, ki je zaščitena kot narodni park Timanfaya in je pod Unescovo zaščito. Če si želite ogledati celoten park, pojdite do Islote de Hilario, na vrh vulkana. Njegovo toploto boste čutili pod svojimi nogami.

Plaže Gran Canaria

Kanarski otoki slovijo po lepih plažah. Lepe plaže se ne nahajajo le na Tenerifih. Našli jih boste tudi na južni obali Gran Canarie, ki vas bo osupnila z zlatimi peščenimi plažami. Med Playa de San Agustin in Puerto de Mogán se nahaja šest glavnih letovišč. Največja plaža med njimi in najbolj priljubljena je Maspalomas. Na njej se nahajajo promenada, številne restavracije, kavarne, trgovine in zabavišča.

Na enem koncu se nahaja zaščiten rezervat peščenih sipin, ki se v plasteh razprostirajo do morja. Sipine so visoke tudi 12 metrov. Lahko se odločite, da se boste ure in ure sprehajali po puščavskem območju, še boljši razgled pa boste imeli s hrbta kamel, na katerih lahko jahate.

Glavno mesto se imenuje Las Palmas. Tam se nahaja nekaj odličnih plaž. Med njimi tudi plaža Las Canteras s široko peščeno obalo. Del plaže je namenjen potapljanju, ki je na tem območju precej priljubljeno. V Maspalomasu se nahajajo tudi potapljaške šole. V njih lahko najdete tudi drugo opremo za vodne športe, med drugim tudi za jadranje in deskanje.

gran kanaria

Gran Canaria

Dela Cesarja Manriqueja, Lanzarote

Umetnik Cesar Manrique je znan po svojih umetniških delih in arhitekturi. Po uspešni umetniški karieri v New Yorku se je leta 1968 vrnil na Lanzarote, kjer se je trudil območje zaščititi pred nebrzdanim turističnim razvojem.

Za otok je začrtal trajnostni okoljski in kulturni razvoj. V te namene je zgradil številne turistične znamenitosti, ki predstavljajo značilnosti otoka. Med njimi so Taro de Tahiche, Jameos del Aqua, sklop avditorija, bazena in restavracije, Monumento al Campesino, Mirador del Rio, slikovit razgled visoko nad morjem na severni obali ter Jardin de Cactus, pri čemer gre za osupljiv vrt kaktusov, ki je zgrajen na območju nekdanjega kamnoloma. Med drugim je zasnoval tudi čudovit hotel Salinas v Costa Teguiseu.

Plaže na Tenerifih

Tenerifi vsekakor spadajo med najbolj priljubljene otoke Kanarskih otokov. Na njegovem severnem delu se nahaja tudi Puerto dela Cruz. Tako kot plaže na Gran Canarii tudi tiste, ki se nahajajo na Tenerifih, ležijo ob sončni južni obali. Med najbolj turistično razvite plaže se uvrščajo Playa de Las Vistas in enklave okoli Playa del Duque, ki se nahaja na obali Costa Adeje na zahodu. Tukaj se ponujajo številne priložnosti za nakupovanje, razkošna zdravilišča, priložnosti za vodno smučanje, jadranje in druge športne dejavnosti.

Na obali vzhodno od Los Cristianosa do El Medana se nahajajo manjše plaže, na katerih je temnejši pesek. El Medano je znana lokacija za deskanje. Najbolj zanimiva plaža za družine je Playa de las Teresitas, ki se nahaja tik pred glavnim mestom Santa Cruz.

tenerife 2

Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Glavno mesto Tenerifov je živahno in privlačno za obiskovalce. Tukaj se nahajajo številne arhitekturne znamenitosti. Med njimi sta veličastna Auditirio de Tenerife, operna hiša in koncertna dvorana s pogledom na morje, ki jo je zasnoval španski arhitekt Santiago Calatrava. Koncertna dvorana gosti izvajalce, dirigente in orkestre svetovnega ranga. Med kulturnimi znamenitostmi, ki se nahajajo tukaj, je tudi umetniški muzej, v katerem boste našli dela španskih, flamskih in kanarskih slikarjev.

Priporočamo vam tudi obisk naravoslovnega muzeja, v katerem lahko izveste več o domačinih, ki so na Tenerifih živeli še pred prihodom evropskih naseljencev. Hkrati boste izvedeli več o vulkanski zgodovini otoka. Če si boste zaželeli nakupovanja, se lahko podate v Santa Cruz, kjer je najboljše mesto za to. Najbolj znan dogodek, ki se odvija na otoku Tenerife, je letni karneval, na katerem lahko občudujete izjemne predstave in razkošne kostume.

Še preden se je na Puerto dela Cruz razvil množični turizem, so sem prihajali ljudje z zanimanji na področju klimatologije in botanike in tisti, ki so uživali v umirjenosti območja.

Pripravila: P.K., slike: Pixabay