• C Novo mesto
  • 00:18
  • Ned, 14.04.2024

Karibi: več kot le pirati in plaže

Ko nam nekdo omeni Karibe, večina izmed nas pomisli na kristalno čisto modro morje, nebo brez sledu enega samega oblačka, tiho šumenje zaradi zibanja palmovih listov in na veličastno serijo filmov Pirati s Karibov, v kateri Orlando Bloom, Keira Knightley in Johnny Depp skakajo po čudovitih belih peščenih sipinah, iščejo zaklade in maščujejo krivice. Toda največja krivica se dela prav Karibom, ki ponujajo še veliko več kot le plaže in morje. Kaj boste našli na Karibih? Stičišče bogate zgodovine, različnih kultur, tradicij in naravne lepote.

Zahodnoindijski otoki in Krištof Kolumb

vmesnem prostoru med Severno in Južno Ameriko, jugovzhodno od Mehiškega zaliva, leži Karibsko morje. Tam je mogoče najti več kot sto različnih otokov, manjših otočkov ter koralnih grebenov, pod Karibe pa spadajo tudi nekatera celinska obalna območja.

V preteklosti so bili otoki v Karibskem morju znani pod imenom Zahodnoindijski otoki, vendar se to ime že dolgo ne uporablja več. Ime Zahodnoindijski otoki ima svoj izvor v 15. stoletju, ko je raziskovalec Krištof Kolumb odplul na pot, da bi našel novo pot do Indije, Kitajske in Japonske. Namesto Azije je odkril povsem novo celino, česar se najprej sploh ni zavedal. Ime Zahodnoindijski otoki danes ni več v splošni rabi, vendar ga je še vedno mogoče najti v kakšni stari knjigi.

Uporablja se tudi ime Antili, ker so Karibi razdeljeni na Velike in Male Antile. Pod Velike Antile spadajo Kuba, Jamajka in Portoriko. 

Aruba: otok neskončne zabave

Če načrtujete počitnice na Karibih, je Aruba verjetno ena izmed prvih in najbolj logičnih možnosti na seznamu. Aruba je odlična počitniška destinacija, ki se ponaša z naravo, čistim morjem in lepimi plažami. Tudi nočno življenje vas zagotovo ne bo razočaralo.

Zanimiva podrobnost o Arubi je, da kljub temu, da je otok v Karibskem morju, uradno spada pod Nizozemsko. Ta ima v Karibskem morju Sabo, St. Eustatius in Bonaire. Glavno in tudi največje mesto Arube je Oranjestad, otok pa ima tudi vzdevek “veseli otok”, kar se vsekakor sliši obetavno, ko premlevamo načrte za naslednji dopust.

Farma metuljev (The Butterfly Farm)

V Oranjestadu si lahko ogledate tudi slavno Farmo metuljev (The Butterfly Farm), ki predstavlja eno izmed najbolj unikatnih in nepozabnih izkušenj, ki jih lahko izkusite na Arubi poleg številnih naravnih lepot in prekrasnih razgledov. Vodstvo je v angleščini. Najbolj se splača priti zjutraj ali pa popoldne, pravijo na Farmi metuljev; zjutraj so metulji namreč najbolj aktivni, vendar je popoldne lažje delati prekrasne fotografije, saj se že nekoliko umirijo. Splača se priti tudi več kot enkrat, saj na Farmi metuljev vsak dan zlezejo iz bub novi metulji.

Vodna zabava

Počitnice na Arubi nikakor ne pomenijo, da morate ves svoj čas preživeti na plaži med sončenjem ali pa občudovanjem metuljev. Otok je priljubljena turistična destinacija, na kateri se lahko predajate številnim vodnim športom, jadrate, snorkljate in opazujete delfine.

Poleg tega je Aruba znana po prelepih plažah, med katerimi sta najbolj znani Manchebo Beach in Eagle Beach. Na jugovzhodu lahko v Noordu najdete tudi izjemno slikovit naravni bazen.

Prevoz po otoku

Ena izmed najboljših stvari v zvezi z Arubo je nedotaknjena narava, ki ponuja fantastične razgledne točke in priložnost za čudovite posnetke, ki bodo za vedno ostali čudovit spomin. Po drugi strani je to tudi razlog, zakaj ne morete kamorkoli kar z avtom – cesta ne vodi povsod, kamor bi radi šli. Po otoku se tako lahko prevažate s štirikolesniki, ki jih lahko najamete, ali pa se podate na unikaten safari z džipom. Če želite, lahko vozite, če pa raje sedite in opazujete naravo, je to prav tako mogoče.
Renesančni otok: kraj, kjer se boste prerodili

Po vsej verjetnosti ste že slišali za italijansko besedo renaissance, ki pomeni “ponovno rojstvo”; pod njo poznamo umetnostni slog, ki je v 15. in 16. stoletju zatresel umetnostni svet in prerodil prepričanje o tem, kaj pomeni biti človek in umetnik. Renesansa je pometla s temačnostjo in grozotami srednjega veka, in v ospredje postavila znanost, iskanje pravice, znanje, razum in napredek. Ko danes pomislimo na renesanso, nam pred oči pogosto stopi podoba Botticellijeve prelepe bohotne Venere, ki na školjki stopa iz morja; in ko boste hodili po pesku na plažah otoka, pomenljivo poimenovanega kar Renaissance Island, se boste po vsej verjetnosti počutili prav tako prerojeni. 

Renaissance Island je popolnoma privaten otok, kjer lahko uživate stran od vseh svojih vsakodnevnih skrbi, ki vas čakajo doma. Otok si boste delili le z osebjem hotela in drugimi gosti. Če boste prišli z družino in otroki, imate na voljo družinam prijazne plaže, če pa ste prišli na bolj romantičen oddih, si lahko odpočijete na plaži, namenjenih samo odraslim ali pa v t. i. “Spa Cave” oz. Spa jami.

Kuba

Kuba je locirana na severu Karibskega morja, kjer se ta stika s še dvema pomembnima vodnima gmotama: Atlantskim oceanom in Mehiškim zalivom. Glavno in hkrati tudi največje mesto Kube je Havana, ime, ki je pred meseci zaradi hita mlade kubanske pevke Camille Cabello na dnevni ravni odmevalo po celem svetu. Morda se spomnite Kube tudi iz filma Umazani ples 2?

V Havani si vsekakor privoščite voden ogled mesta, ki vas ne bo stal preveč, vendar boste videli veliko. Da bi se izognili kakršnimkoli neprijetnim presenečenjem, se za ceno dogovorite vnaprej.

Hotel Nacional – statusni simbol in srce revolucije 

Vsekakor si oglejte slavni Hotel Nacional, ki še danes deluje kot hotel, obenem pa lahko v njem najdete tudi restavracijo z razgledom. Hotel Nacional je igral tudi pomembno vlogo med kubansko revolucijo, saj je bil središče revolucionarnega dogajanja. V času svojega delovanja je vedno gostil najvišje sloje, tudi filmske zvezde. V filmu Umazani ples 2 lahko vidimo tudi prekrasni hotel Oceana; čeprav je bil film v resnici sneman v Portoriku, je bil hotel vizualno oblikovan po Hotelu Nacional.

Havana je vsekakor središče družabnega življenja, vendar se vam splača raziskati otok tudi izven meja priljubljene prestolnice. Predvsem je vredno videti znameniti Trinidad, staro mesto, zgrajeno v času španske kolonizacije. Stari del mesta je danes mogoče najti tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Kuba ima tudi mnoge naravne lepote. Vredno je obiskati predvsem narodni park Topes de Collantes, kjer boste lahko občudovali veličastni slap Vegas, priljubljeno turistično točko.

Pa srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Karibi: več kot le pirati in plaže
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.