• C Novo mesto
  • 15:28
  • Sob, 04.02.2023

Katar: vabljiva destinacija za nepozabno potovanje

Če je bila ta azijska država še pred kratkim dokaj nezanimiva za ljubitelje potovanj, potem danes temu vsekakor ni več tako. Izbrana je bila za gostiteljico letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu, kar ji je prineslo bistveno več prepoznavnosti in interesa tujih turistov, da se slej ko prej odpravijo raziskovat njene lepote.

Katar je država Bližnjega vzhoda, katere glavno mesto je Doha. Na severu in vzhodu meji na Perzijski zaliv, na jugu na Savdsko Arabijo, na zahodu pa na Bahrajnski zaliv. Gre za veliko bolj zanimivo destinacijo, kot bi si kdo mislil na prvi pogled.

Ko kdo omeni Katar, večina pomisli na izjemno bogato državo, visoke nebotičnike in islam. To pa še zdaleč ni vse. Poleg tega velja, da so na ozemlju Katarja odkrili ogromne količine plina, še posebej na območju glavne prestolnice Dohe. Ta velikokrat predstavlja vmesno postajo pri daljših letalskih letih, zato kar nekaj turistov podobno situacijo izkoristi za hiter enodnevni obisk, medtem ko čaka na svoj naslednji let.

To so aktivnosti in znamenitosti, ki jih ponuja Katar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Qatar (@visitqatar)

Če želite izvedeti več o zgodovini Katarja, je narodni muzej v Katarju najboljše mesto za to. Sama zgradba je arhitekturno zelo zanimiva, saj je enake oblike kot puščavska vrtnica. V notranjosti lahko na zabaven in interaktiven način spoznate zgodovino in kulturo države.

V istem muzeju lahko obiščete tudi palačo šejka Abdullaha bin Jassima Al-Thanija, nekdanjega katarskega emirja. Palača je bila pred nekaj leti obnovljena. Prvotna je bila zgrajena v začetku 20. stoletja in je služila kot rezidenca in sedež vlade. Vstopnica stane nekaj več kot 12 €, zanimivo pa je to, da velja za večkratni obisk. Če se v Katarju zadržite več dni, si lahko Narodni muzej z isto vstopnico tako ogledate večkrat.

Zelo priljubljena aktivnost ob obisku Katarja je izlet v puščavo. Najpogostejša je vožnja po puščavskem safariju, kamor turiste odpeljejo s terenskim vozilom. Gre za hitro vožnjo skozi puščavske sipine, skozi katero je mogoče opazovati veličastni pogled na ogromno puščavo.

Naslednja obvezna postaja ob obisku Katarja je nacionalna knjižnica, še posebej za ljubitelje književnosti in literature. Gre za pravo arhitekturno umetnino, tako od zunaj kot od znotraj. V notranjosti se nahajata tudi restavracija in kavarna, vstop oz. ogled nacionalne knjižnice pa je brezplačen.

Seveda je Katar od leta 2022 pomemben tudi zaradi  svetovnega prvenstva v nogometu, čigar organizatorka je bila prav ta azijska država. Čeprav jo je vse od začetka organizacij pestilo mnogo težav in obtožb, povezanih z gradbenimi delavci, ki so postavljali nove objekte in stadione, pa bo Katar vsekakor ostal v spominu kot dober gostitelj priljubljenega in izjemno pomembnega športnega tekmovanja.

Doha velja za mogočno prestolnico še bolj mogočne države

Doha velja za pogosto vmesno postajo med enim in drugim povezovalnim letom. Večina takih turistov posledično ne išče prenočišča, ampak situacijo izkoristi zgolj za hiter obisk prestolnice, v katerem si poskušajo ogledati kar se da veliko znamenitosti, ali pa le uživajo ob pogledu na velike mogočne nebotičnike, ki veljajo za pravi zaščitni znak Katarja.

Ob obisku Dohe je praktično obvezen obisk bazarja, ki se imenuje Souk Wakif. Ta bazar oz. tržnica izvira z 19. stoletja, čeprav je bila leta 2006 prenovljena ob spoštovanju prvotne arhitekture. Na njegovih ulicah boste našli številne restavracije, trgovine s spominki in bolj tradicionalne tržnice, kjer boste zagotovo našli prave spominke za svoj dom. Več časa, kot si boste vzeli za obisk bazarja, več manjših stranskih ulic in stojnic si boste lahko ogledali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Qatar (@visitqatar)

Drug pomemben kraj v Dohi je Muzej islamske umetnosti. Ima fontane na tleh in posebno steno, od koder lahko uživate v pogledu na območje nebotičnikov v Dohi. Za vstop na ta trg vam ni treba plačati vstopnine v muzej. Če se odločite obiskati notranjost muzeja, boste našli dela islamske umetnosti, od kovinskih izdelkov do keramike, nakita, lesa, stekla, tekstila in kovancev. Muzej ima tudi kavarno in restavracijo, obe s pogledom na najbolj spektakularno obzorje Dohe.

Zelo verjetno je, da so prebivalci Katarja veliki ljubitelji Benetk, saj v Dohi obstaja kar nekaj mest, ki jih navdihuje to italijansko mesto. Govorimo o soseski Qarant Quartier, ki po obliki in arhitekturi izjemno spominja na italijanske Benetke. Enako velja za nakupovalni center Villaggio, ki velja za enega najbolj luksuznih nakupovalnih središč na svetu. Po mnenju oseb, ki so ga že obiskali, je definitivno vreden obiska.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram