• C Novo mesto
  • 00:54
  • Ned, 14.04.2024

Križarjenje: doživite dopust s stalnim pogledom na morje

Križarjenje je odlična možnost za različne tipe potovanj – v dvoje, z družino ali s prijatelji. Vsaka izbira zagotavlja noro dogodivščino na krovu velikanskih križark. Ima to prednost, da lahko vnaprej veste – vsaj v veliki večini – koliko denarja boste porabili in ponuja vse vrste storitev na krovu. Seveda pa obstajajo tudi stvari, ki jih je dobro vedeti pred odhodom, da vaš proračun ne bo pretirano dodatno trpel.

Organizacija križarjenja je veliko več kot le pregled križarke. Po tem, ko izberemo in rezerviramo želeno križarko, moramo hkrati premisliti, kako priti do pristanišča, kjer se bomo vkrcali in kako se bomo po končanem križarjenju vrnili nazaj domov.

Če nimamo veliko izkušenj z rezervacijo in organizacijo potovanj, je priporočljiva izbira ene izmed poznanih turističnih agencij, saj nam bo to zagotovilo pozornost strokovnjaka, ki nam lahko osebno svetuje glede vrste križarjenja in vseh podrobnosti o potovanju. Če težav z organizacijo nimamo, je najboljša možnost lastno načrtovanje in rezervacija nastanitev preko interneta.

Križarjenje je odlična možnost za različne tipe potovanj - v dvoje, z družino ali s prijatelji

Križarjenje je odlična možnost za različne tipe potovanj – v dvoje, z družino ali s prijatelji

Kdaj je najboljši čas, da rezerviramo križarjenje?

To je verjetno vprašanje, ki si ga postavijo vsi, ki se odločijo za to vrsto potovanja. Možni sta obe opciji – rezervacijo lahko naredite že v začetku leta ali čakate na last minute ponudbo tik pred odhodom na dopust. Cene so po navadi najbolj ugodne takrat, ko se na novo pojavi termin. Ker marsikdo v začetku leta ali spomladi še ne ve natančno, kdaj bo v službi dobil dopust, obstaja tudi možnost kasnejših rezervacij, le da se lahko cene med seboj zelo razlikujejo.

Zakaj je najboljše, da rezervacijo opravimo takoj, ko se pojavi datum za križarjenje? Že zaradi cene, ki je v prvih tednih po navadi nižja od tiste poletne, pa tudi zaradi drugih dejavnikov. Ko enkrat rezerviramo termin, v katerem se želimo odpraviti na križarjenje, se seznanimo tudi z vsemi drugimi postanki, ki jih bo križarka imela. Tako lahko sami (sploh, če nam lastna organizacija ne dela težav) načrtujemo še druge krajše izlete na vmesnih postankih in tako prihranimo veliko stresa in odločitev, ki bi nas sicer čakali zadnji trenutek pred odhodom.

Pri izbiri kabine, ki jo rezerviramo za svoje bivanje, je pomembno, da se odločamo na podlagi lastnih izkušenj in želja. Nekomu je bolj pomembna notranjost kabine, drugim pa to, da imajo v svojih kabini balkon in pogled na morje. Temu primerna je tudi razlika v ceni. Dobro je biti pozoren tudi na lokacijo kabine. Če je ta v nižjem nadstropju (v primeru, da jih je več), se bo gibanje križarke manj občutilo . Višje kot smo, več gibanja občutimo, hkrati pa imamo lepši razgled na okolico. Vse je torej stvar osebnih preferenc.

Kaj je dobro vedeti, preden se odpravimo na križarjenje?

Cena – višina cene je odvisna od letnega časa, trajanja, poti in družbe, s katero boste križarili. Pred najemom se je dobro pozanimati, kaj je vključeno v skupno ceno. Po navadi je vključena nastanitev v kabini, predstave na krovu, polni penzion (zajtrk, kosilo in večerja) in ne ustekleničene pijače, kot so voda in brezalkoholne pijače.

Alkoholne pijače in aperitivi – malo ladij za križarjenje ponuja all-inclusive storitve, kot je pri nekaterih luksuznih letoviščih. Ko začnete razmišljati, kako pripraviti križarjenje, morate upoštevati, da boste alkoholne pijače in prigrizke morali plačati tudi med obroki. In običajno niso poceni. Znesek vsake alkoholne pijače bo tako dodan na račun vaše kabine.

Izleti ob vmesnih postankih – ta storitev ni nikoli vključena v začetno ceno. Ko razmišljate, kako pripraviti križarjenje, se boste morali odločiti, katere izlete želite opraviti in predvsem koliko. Če jih rezervirate vnaprej, so lahko cenejši. To tudi zagotavlja, da tik pred dopustom ne ostanete brez prostega sedeža.

Napitnine – to je eden od izdatkov, ki ga ljudje, ki se prvič odpravijo na križarjenje, ne predvidevajo. Na mnogih ladjah je napitnina praktično obvezna. Znesek za plačilo se giblje med 7 in 12 eur na osebo na dan in je običajno dostavljen zadnji dan križarjenja.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pixabay