• C Novo mesto
  • 12:57
  • Pet, 19.04.2024

Poceni potovanje: nasveti za vsak žep

Na družabnih omrežjih nas vsak dan zasipajo s filtri okrašene slike prekrasnih belih plaž, jadrnic, školjk in prelepih sončnih zahodov; kanjoni, slapovi in jezera. Če dneve preživljamo v zadušljivi pisarni, ker si ne moremo privoščiti dopusta, nas lahko slike prijateljev na socialnih omrežjih spravijo v nejevoljo. Pa vendar še ni vse izgubljeno, tudi če na voljo nimate dolgega dopusta in neskončno globoke denarnice; danes je svet globalna vas, bolj povezana kot kadarkoli prej, in obstaja ogromno modernih načinov potovanja in malih trikov, ki lahko naredijo potovanje bolj poceni in preprosto. Berite dalje …

1. Potujte izven sezone.

Od maja pa do avgusta, ko so temperature visoke, se seveda zvišajo tudi cene storitev, vstopnic, prenočišč in letalskih kart. Mnogi turistično naravnani kraji v zimskih mesecih ne premorejo veliko življenja in prebivalci, ki živijo od turizma, vse moči usmerijo v promocijo in izvedbo v poletnih mesecih, ko lahko zaračunajo visoke cene. Tudi letalske karte in različne vstopnice bodo v sezoni navadno dražje.

Pa vendar so mnogi kraji še vedno zelo topli tudi v zgodnjih jesenskih mesecih! September že trka na vrata, kar pomeni, da se splača ozirati po toplih državah; Portugalski, Grčiji, Španiji, Cipru, … Privoščite si izvensezonsko karto do Porta, potujte na Azore in uživajte v razgledih Madeire. Možnosti je veliko!

2. Letenje ni edini način prevoza po Evropi (in drugod). 

Letenje je danes že tako običajen način prevoza, da mu sploh ne posvečamo več posebne pozornosti; ležerno zbiramo milje in iščemo poceni povezovalne lete. Nizkocenovni letalski prevozniki so spremenili način potovanja po zraku, ki je danes dostopen že vsakomur; na pravi dan se lahko premaknemo iz ene v drugo državo že za ceno kosila v dobri restavraciji.

Pa vendar ima potovanje z letalom mnoge minuse:

-Prvič, omejeni ste pri prtljagi. 

Kadar pakiramo za potovanje z letalom, pogosto tuhtamo, katere obleke si lahko privoščimo vzeti s sabo in kam v že prepolni torbi lahko stlačimo natikače. Če imamo na v0ljo samo ročno prtljago, moramo kupiti tudi potovalno velikost šamponov, gelov za tuširanje, sončne kreme in tekočine za leče, ker teh stvari v ročni prtljagi ne smemo nesti s sabo v normalni velikosti. Se torej splača dokupiti veliko prtljago in plačati več? Ali doma pustiti nekaj stvari, ki bi jih sicer vzeli s sabo?

-Drugič, cene letalskih kart se nenehno spreminjajo.

Vsi poznamo tisti zoprni občutek, ko načrtujemo svoje počitnice in se veselimo poceni kart; ko pa jih naslednji teden skušamo rezervirati, so že precej dražje. Cene letalskih kart se spreminjajo skladno z zanimanjem kupcev, tako da nas lahko povišane cene pogosto neprijetno presenetijo. Če uporabljate letalo, zato kupite letalske karte dovolj zgodaj.

-Tretjič: druge rešitve prevoza so pogosto tudi bolj okolju prijazne. 

Letenje je morda res precej udobna in hitra rešitev, vendar je odgovorno tudi za izpuste škodljivega CO2. Mnoge letalske družbe tako danes kupcem že omogočajo, da za evro ali dva prispevajo za nevtralizacijo svojega ogljičnega odtisa. Splača se potovati z avtobusom na električni pogon; tako boste imeli na voljo tudi zastonj vtičnice, na katerih lahko polnite svoj telefon, računalnik ali tablico.

3. Izogibajte se taksijem.

Taksiji v mnogih mestih turistom računajo višje cene, še posebej, če se peljete z letališča. Zato se vedno splača preveriti, kateri način javnega prevoza uporabljajo domačini; ta je navadno najcenejša rešitev za prevoz po mestu. Skoraj vsa večja evropska mesta imajo danes že sistem podzemne železnice oz. metroja, ki navadno predstavlja zelo poceni način premikanja po mestu. Prav tako se lahko vedno poslužite avtobusov in pogosto tudi tramvajev.

V zadnjih letih so mnoga mesta posvojila tudi sistem električnih skuterjev, ki jih lahko najdemo vse od Pariza pa do Prage.

4. Izogibajte se dragim hotelom.

Internet je odprl vrata alternativnim načinom prenočevanja, ki se lahko v mnogo primerih povsem primerjajo s hotelsko ravnijo kvalitete ponudbe ali pa jo celo presegajo.

  1. Platforma Airbnb. 

Pred kratkim smo že pisali o fenomenu Airbnb-ja, ki je s priročnostjo svojega poslovanja že pred nekaj leti zavzel svet. S pomočjo Airbnb-ja lahko prenočujete v različnih mestih na različnih kontinentih. Platforma ni povsod enako priljubljena, saj v nekaterih mestih, npr. Parizu in Lizboni, povzroča dvig cen najemnin za lokalno prebivalstvo, ki ima tako težave s prebivanjem v priljubljenih turističmnih središčih in glavnih mestih. Pa vendar se ne da zanikati njene priročnosti. Ustanovljena je bila pred dobrim desetletjem, avgusta 2008, v priljubljenem ameriškem mestu San Francisco, kjer si ljudje le stežka privoščijo drage najemnine. Platforma se je začela z eno preprosto žimnico, ki sta jo dva izmed ustanoviteljev postavila v svojo dnevno sobo in oddajala, in kmalu prerasla v koncept “air, bed and breakfast” (zrak, postelja in zajtrk), ki predstavlja osnovo enigmatičnega imena “Airbnb”.

Prednost Airbnb-ja je tudi unikatnost prenočišča, v katerem prebivate. Če se odločite za obisk hotela, boste dobili generično sobo, ki bo, ne glede na to, kako okusno je opremljena, še vedno standardna in ne bo imela osebnosti lastnika. Če se odločite za nočitev preko platforme Airbnb, boste doživeli unikatno izkušnjo, saj boste stanovali znotraj osebnega stanovanja gostitelja.

Platforma deluje tako, da lahko svojega gostitelja po obisku ocenite, on pa bo enako storil z vami, zato se splača pustiti dober vtis in spoštovati pravila lastnika.

2. Couchsurfing: priljubljen predvsem med mlado populacijo. 

Couchsurfing je poseben izraz, sestavljeni glagol, ki v sebi združuje besedi “couch” (kavč) in surfanje. Izraz torej namiguje, da kot gost nekako “surfate” od enega doma do drugega in spite na kavčih.

Ideja za couchsurfing platformo izhaja iz preprostega dejstva, da mnogi ljudje, ki si želijo potovati, preprosto nimajo na voljo neizčrpnih finančnih sredstev; obenem pa tudi ni boljšega načina za spoznavanje nove države, mesta, kulture in jezika kot skozi oči lokalnega prebivalca, ki vas lahko popelje po še neznanih kotičkih. Couchsurfing vam tako omogoča, da s pomočjo platforme spoznate nove prijatelje v mestih, ki jih obiščete med svojimi počitnicami, obenem pa lahko v svojem domu tudi gostite druge ljudi, turiste v Sloveniji.

Zgodba Couchsurfing platforme se je začela že nekaj let pred zgodbo Airbnb platforme. Leta 2004 so štirje soustanovitelji Casey Fenton, Daniel Hoffer, Sebastian Le Tuan in Leonardo Bassani da Silveira prepoznali tržno nišo in potencial za posel. Ugotovili so, da obstaja precej ljudi, ki bi radi spoznali nove prijatelje in znance iz drugih držav ter druge kulture; in tako se je rodila ideja za platformo, ki danes povezuje okrog 12 milijonov uporabnikov v 200,000 mestih po celem svetu.

Kako začeti uporabljati platformi Airbnb in Couchsurfing? 

Preprosto: poiščite platformi na internetu, ustvarite svoj uporabniški profil in začnite načrtovati svoje sanjske počitnice v novem mestu! Obenem lahko tudi gostite ljudi. Seveda, če boste to počeli preko platforme Airbnb in torej svojim gostom zaračunavali, morate najprej poskrbeti, da imate urejeno vso potrebno dokumentacijo za oddajanje stanovanja, saj boste sicer oddajali “na črno”; s tem tvegate kazen, saj ne plačujete ustreznih davkov.

Srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Poceni potovanje: nasveti za vsak žep
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.