• C Novo mesto
  • 00:01
  • Ned, 14.04.2024

Poljska – kulturni in zgodovinski dragulj Evrope

Po eni strani zaznamovana s tragično zgodovino, povezano z največjimi grozotami druge svetovne vojne, a hkrati tako lepa, raznolika in turistično izjemno privlačna evropska država. Poljska se lahko pohvali s številnimi čudovitimi srednjeveškimi mesti in fantastičnimi naravnimi pokrajinami in znamenitostmi, ki vsako leto privabijo zavidljivo število turistov z vsega sveta. Je zgodovinski, kulturni, jezikovni in umetnostni mozaik, zaradi česar je nedvomno zanimiva ideja za vaše naslednje potovanje.

Čeprav je Poljska skozi celo leto primerna država za obisk turistov, je najboljši čas za kvalitetno in celostno doživetje te države med majem in oktobrom. Takrat so dnevne temperature višje, dnevi so daljši in toplejši. Zime so hladne in suhe, saj se temperature čez dan gibljejo pod 0 stopinjami Celzija. Ob obisku se lahko odločite za turistični ogled pod vodstvom agencije, lahko pa tudi najamete svoj avtomobil in se svobodno podate na raziskovanje ene izmed najbolj zanimivih evropskih držav.

Poljska mesta so bogata z zgodovinsko preteklostjo

Oznako za najlepše poljsko mesto si je skozi vso zgodovino in tudi sedanjost prislužilo mesto Krakov. Biser mesta je Tržni trg, ki se nahaja v središču starega mestnega jedra in je okrožen s pisanimi palačami in zgradbami srednjeveškega izvora. Poleg velikega števila raznih znamenitosti sta za turiste zanimivi tudi Judovska četrt in Tovarna Oskarja Schindlerja.

Poljska je zelo privlačno mesto za turiste

Poljska je zelo privlačno mesto za turiste.

Največje mesto je Varšava, ki je hkrati tudi prestolnica države. Po tem, ko je bila med drugo svetovno vojno skoraj popolnoma uničena, se je Varšava dvignila iz pepela in trenutno velja za sodobno mesto z bogatim kulturnim programom. Tam lahko obiščete tudi geto in judovsko pokopališče.

Vroclav je slikovito mesto, znano pod imenom ‘Benetke vzhoda’. Sestavlja ga 12 otokov in 130 mostov, zaradi česar je mesto idealno za sprehode po številnih zelenih površinah.

Mesto Poznan se nahaja na bregovih reke Varta in je eno najstarejših mest na Poljskem, z več kot tisočletno zgodovino. Tam si lahko ogledate tudi Cerkev svetega Stanislava, Cesarski grad in katedralo s fantastičnim razgledom na mesto.

Še eno mesto, s katerim je Poljska pridobila na prepoznavnosti, je Zakopane. Velja za zimsko prestolnico države, ki izstopa po lesenih hišah in cerkvah s poševnimi strehami.

Turistične atrakcije, ki jih ob obisku Poljske ne smete zamuditi

Obisk koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau je ena najtežjih opravil na Poljskem, a hkrati nujno, da se lahko tako zavedamo največjih grozot človeštva, ki so se v času druge svetovne vojne odvijale ne daleč stran od nas. V teh taboriščih je bilo ubitih več kot milijon nedolžnih Judov, leta 1979 pa so tam odprli muzej, da bi lažje predstavili tragično resnico nacističnega režima.

V taboriščih je bilo ubitih več kot milijon nedolžnih Judov

V taboriščih je bilo ubitih več kot milijon nedolžnih Judov

Deset kilometrov stran od Krakova se nahaja rudnik soli Wieliczka. Gre za enega izmed najstarejših evropskih rudnikov, ki je po besedah obiskovalcev vreden ogleda.

V regiji Malopolska, na jugu države, se nahajajo lesene cerkve Južne Malopoljske, ki so rezultat združitve katoliške arhitekture z arhitekturo vzhodne pravoslavne cerkve. Nekatere izmed njih še danes hranijo stenske poslikave iz 16. stoletja.

Srednjeveški grad Malbork je naslednji v nizu priljubljenih turističnih atrakcij. Je največja gotska trdnjava v Evropi, ki jo letno obišče ogromno število turistov.

Čeprav se sliši neverjetno, ima Poljska tudi svoje sipine. Slowinski narodni park velja za enega najlepših na Poljskem. Sipine, ki se tam nahajajo, se vsako leto premaknejo med 3 in 10 metri.

8 dejstev, ki jih o tej evropski državi skoraj zagotovo niste vedeli

S kvadraturo več ko 312 tisoč kvadratnih kilometrov spada Poljska med 10 največjih Evropskih držav. Najbolj poseljeno mesto je prestolnica Varšava.

Grad Malbork je največji grad na svetu, ki je zgrajen iz opeke. Pokriva površino več kot 20 hektarjev v baltskem gotskem slogu, zaradi česar je tako impresiven.

Poljska ima 17 dobitnikov nobelove nagrade, 4 nagrad za mir in 5 nobelovih nagrad na področju literature.

Poljska abeceda je sestavljena iz 32-ih črk.

Poljska spada med največje potrošnice piva. Vsak državljan bi naj na leto povprečno zaužil kar 99 litrov piva.

V poljščini obstaja 17 načinov za ‘ime’ številke 2.

25% Evropskih štorkelj se nahaja na Poljskem.

Rudnik soli Wieliczska je edini rudnik soli na svetu, ki še vedno obratuje vse od srednjega veka pa do danes.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash