• C Novo mesto
  • 11:04
  • Ned, 14.04.2024

Salzburg: Znamenitosti, ki jih moramo videti

Salzburg, Avstrija. Napotili smo se v prečudovit avstrijski kraj, ki na leto privabi ničkoliko slovenskih turistov in širše. Zakaj je temu tako? Kaj v sebi skriva Salzburg, da vsako leto privabi množice obiskovalcev? V prispevku boste našli 10 znamenitosti Salzburga, ki jih ne smete zgrešiti ob obisku tega idiličnega mesta Avstrije. Salzburg skozi top 10 znamenitosti.

Pri koncu prispevka pa boste našli tudi video nasvet za samostojni obisk Salzburga in kaj si ogledati, če imate na voljo le dva dni oziroma vikend.

Salzburška Trdnjava Hohensalzburg

Trdnjava Hohensalzburg, veličastno postavljena na hribu Festungsberg, je pričevanje o srednjeveški zgodovini Salzburga. Ta mogočna trdnjava, ki je bila prvotno zgrajena leta 1077 in se je skozi stoletja širila, ponuja ne le vpogled v vojaško preteklost mesta, ampak tudi panoramski pogled na okoliško pokrajino. Obiskovalci lahko raziskujejo večplastne vidike trdnjave, od srednjeveških dvoran in Reckturma do impresivnega razstavljenega orožja. V trdnjavi je tudi muzej, ki pripoveduje zgodbo o njenem strateškem pomenu za obrambo Salzburga.

Trdnjava Hohensalzburg je ponos Avstrije, Salzburga in okolice

Trdnjava Hohensalzburg je ponos Avstrije, Salzburga in okolice

Palača in vrtovi Mirabell

Palača Mirabell, dragulj baročne arhitekture, je bila zgrajena leta 1606, pozneje pa jo je leta 1730 preuredil Johann Lucas von Hildebrandt. Palača izžareva eleganco, njeno veličino pa dopolnjujejo očarljivi vrtovi Mirabell. Ko se sprehajate po natančno negovanem zemljišču, boste naleteli na mitološke skulpture, živahne cvetlične grede in znamenito Pegazovo fontano. Vrtovi Mirabell niso le paša za oči, temveč tudi miren pristan v središču Salzburga, ki ponuja miren pobeg od mestnega vrveža.

Vrtovi Mirabell v Salzburgu so čudoviti

Vrtovi Mirabell v Salzburgu so čudoviti

Salzburška katedrala (Salzburški dom)

Salzburška katedrala, mojstrovina italijanske baročne arhitekture, dominira nad obzorjem s svojo ikonično kupolo in stolpoma dvojčkoma. Notranjost katedrale, zgrajene v 17. stoletju, je spektakel umetniških dosežkov. Obiskovalci se lahko čudijo zapletenim podrobnostim fresk, impresivnim baročnim orglam in grobnicam nekdanjih nadškofov. Katedrala ne služi le kot verska znamenitost, ampak tudi kot kulturna zakladnica, ki ohranja stoletja duhovne in umetniške zgodovine Salzburga.

Katedrala Salzburga

Katedrala Salzburga

Getreidegasse, ulica Salzburga

Getreidegasse, ki se vije skozi srce starega mestnega jedra Salzburga, je očarljiva ulica, ki obiskovalce potopi v srednjeveško vzdušje mesta. Obrobljena z ozkimi, slikovitimi stavbami, okrašenimi z znaki cehov iz kovanega železa, je čudovita mešanica zgodovine in trgovine. Getreidegasse je poleg središča lokalnih trgovin in butikov zgodovinski pomen tudi kot rojstno mesto Wolfganga Amadeusa Mozarta. Znamenita rumena rezidenca, kjer se je Mozart rodil, je zdaj muzej, ki ponuja vpogled v življenje glasbenega genija.

Ni ga obiska Salzburga brez ulice Getreidegasse in drugih znamenitosti

Ni ga obiska Salzburga brez ulice Getreidegasse in drugih znamenitosti

Salzburg, Mozartov rojstni kraj (Mozart Geburtshaus)

Mozartova rojstna hiša, ki se nahaja na Getreidegasse, je obvezen obisk tako za glasbene navdušence kot za ljubitelje zgodovine. Muzej, ki se nahaja prav v stavbi, kjer se je leta 1756 rodil Wolfgang Amadeus Mozart, ponuja celovit vpogled v skladateljevo zgodnje življenje, družino in kulturno okolje Salzburga 18. stoletja. Razstave vključujejo originalne instrumente, družinske portrete in ročno napisane note, ki ustvarjajo izjemno izkušnjo, ki obiskovalce popelje nazaj v dobo klasične glasbe.

Mozartova rojstna hiša je ponos Salzburga in Avstrije

Mozartova rojstna hiša je ponos Salzburga in Avstrije

Palača Hellbrunn in fontane Trick

Palača Hellbrunn, ki leži na kratki razdalji od središča mesta, je čudež zgodnjebaročne arhitekture, obdana z obsežnimi vrtovi. Palača je bila zgrajena kot poletna rezidenca za nadškofa Markusa Sittikusa in je znana po svojih fontanah Trick. Te igrive vodne značilnosti presenečajo in zabavajo obiskovalce, ko raziskujejo natančno urejeno okolico. Notranjost palače je okrašena z razkošnim dekorjem, zaradi česar je Hellbrunn čudovita mešanica arhitekturne veličine in čudaške zabave.

Palača Hellbrunn v Salzburgu

Palača Hellbrunn v Salzburgu

Opatija in pokopališče sv. Petra

Opatija sv. Petra, ustanovljena v 7. stoletju, je ena najstarejših samostanskih ustanov v nemško govorečem svetu. Kompleks opatije vključuje cerkev sv. Petra in pokopališče, slednje je eno najslikovitejših počivališč na svetu. Okrašena železna vrata pokopališča vodijo v spokojno enklavo, okrašeno s starodavnimi grobnicami, baročnimi kapelicami in z bršljanom obdanimi zidovi. Sama opatija sv. Petra se ponaša z bogato zgodovino, s svojo knjižnico, ki hrani neprecenljive rokopise, in cerkvijo z impresivnimi okraski v slogu rokokoja.

Katedrala sv. Petra v Salzburgu nekoliko spominja na ljubljansko katedralo

Katedrala sv. Petra v Salzburgu nekoliko spominja na ljubljansko katedralo

Salzburški muzej, zdogovina Avstrije in Salzburga

Salzburški muzej, ki se nahaja v Neue Residenz, ponuja celovito potovanje skozi večplastno zgodovino, umetnost in kulturo mesta. Razstavljeni eksponati zajemajo različna obdobja, od prazgodovine do danes. Muzejska zbirka vključuje artefakte, slike in interaktivne razstave, ki ponujajo vpogled v vlogo Salzburga kot kulturnega in intelektualnega središča. Sama stavba Neue Residenz je arhitekturni biser, ki prispeva k splošni kulturni izkušnji.

Salzburg muzej za spoznavanje mesta in okolice

Salzburg muzej za spoznavanje mesta in okolice

Kapuzinerberg

Za tiste, ki iščejo naraven umik, Kapuzinerberg ponuja miren pobeg od mestnega vrveža. Ležeren pohod na ta bujni hrib nudi dih jemajoče panoramske razglede na Salzburg in okoliško alpsko pokrajino. Poti se vijejo skozi gozdove in odprte travnike ter ustvarjajo idilično okolje za miren sprehod ali trenutek razmišljanja. Kapucinski samostan na vrhu dodaja zgodovinsko globino naravnim lepotam, zaradi česar je Kapuzinerberg priljubljen tako med ljubitelji narave kot tistimi, ki iščejo miren oddih.

Kapuzinerberg, ki zre nad Salzburg

Kapuzinerberg, ki zre nad Salzburg

Salzburški živalski vrt – Salzburg ZOO

Salzburški živalski vrt, ki se nahaja na pobočju gore Hellbrunn, ponuja edinstveno izkušnjo divjih živali v naravnem okolju. Postavitev živalskega vrta izkorišča prednosti hribovitega terena in ustvarja vrsto tematskih habitatov, v katerih živijo raznolike živali. Od alpskih vrst do eksotičnih bitij, živalski vrt ponuja poučno in prijetno izkušnjo za obiskovalce vseh starosti. Palača Hellbrunn, ki meji na živalski vrt, celotnemu obisku doda pridih zgodovinskega šarma, zaradi česar je odlična destinacija za družine in ljubitelje živali.

Salzburg ZOO vabi na obisk

Salzburg ZOO vabi na obisk

Salzburg v enem vikendu

Salzburg je od predora Karavanke oddaljen le 2 uri in pol, kar pomeni, da lahko v Avstrijo in Salzburg potujemo kar z avtom. Seveda pa je na voljo nemalo število izletov, za katerimi lahko pobrskate na internetu. Za vse tiste, ki pa bi si Salzburg radi ogledali v lastni organizaciji, prilagamo video za lažje organiziranje.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: salzburg.info