• C Novo mesto
  • 06:58
  • Ned, 03.03.2024

Škotska: Najboljše destinacije, ki jih ne smete zgrešiti

Škotska je ena najlepših držav na svetu, kamor bi moral vsak izmed nas potovati vsaj enkrat v življenju. Top 10 Škotska je seznam, ki bi ga moral prebrati vsaj popotnik, ki si želi v prihodnosti oditi v državo, ki je del Velike Britanije. Najboljših destinacij na Škotskem pa ni le deset, zato smo naš seznam oziroma vodič raztegnili na nekaj več turističnih točk Škotske. Kaj si je vredno ogledati na Škotskem in česa ne smete pozabiti obiskati? Pred vami so najboljše destinacije Škotske, ki vas bodo navdušile še pred samim obiskom.

Kratko o Škotski

Škotska je država, ki je del Velike Britanije. Na severu Anglije poteka meja med državama, ki se razteza 154 kilometrov od vzhoda do zahoda. Škotska je znana tudi kot država otokov, saj ima več kot 790 otokov. Prestolnica Škotske je Edinburgh, njeno največje mesto pa je Glasgow. Obe mesti sta tudi najbolj poznani in ponujata največ muzejev, galerij in turističnih točk. Škotska ima približno 5,5 milijonov prebivalcev. Uradna valuta Škotske je Britanski funt, ki se uporablja po celotni Veliki Britaniji, kar pomeni, da ne bo večjih težav pri prehodu z Anglijo.

Narodni muzej na Škotskem – Edinburgh

Postavljen na ulici Chambers sredi Edinburgha, je Narodni muzej Škotske prava zakladnica za iskalce zgodovinskih artefaktov in pomembnih reči. Ne gre le za eno najbolj obiskanih turističnih točk na Škotskem, ampak na področju celotne Velike Britanije. Ponuja veliko število stalnih in začasnih razstav, že sama stavba pa je več kot vredna ogleda.

Grad Edinburgh

Prava ikona Edinburgha in Škotske se že več stoletij dviga visoko nad mestom. Ste vedeli, da stoji na področju ugaslega vulkana? Take informacije vas čakajo pri obisku edinburškega gradu, ki je najbolj obiskana turistična točka na Škotskem in v Veliki Britaniji. Grad je bil v nekoliko drugačni podobi zgrajen že v 11. stoletju, v svojem življenju pa je doživel že večje število vojn in okupacij. Ni Škotske brez obiska gradu nad glavnim mestom Edinburgh.

Škotska se bohoti s številnimi gradovi, med katerimi je tudi Grad Edinburgh

Škotska se bohoti s številnimi gradovi, med katerimi je tudi Grad Edinburgh

Narodna galerija Škotske – Edinburgh

Dom umetnin in del od začetka renesančnega obdobja do konca 19. stoletja. Stene galerije so prežete z izjemnimi deli izjemnih umetnikov skozi zgodovine. Oboževalci umetnosti bodo tukaj prišli na svoj račun, saj si bodo lahko oči spočili na prenekaterih umetninah. Raphael, Velazquez, Vermeer, Monet, Van Gogh in še mnogi drugi. Za umetnostne ljubitelje vsekakor na prvem mestu našega seznama najboljših destinacij Škotske.

Umetnostna galerija Kelvingrove – Glasgow

Podobno kot Narodna galerija v Edinburghu je tudi muzej Kelvingrove nujen obisk za vse ljubitelje umetnosti. Že zunanja podoba in okoliški park sta dovoljšen razlog za obisk te turistične točke v Glasgowu. V galeriji oziroma muzeju je razstavljenih več kot 8 tisoč izdelkov, ki jih najdemo v več kot dvajsetih galerijah znotraj same stavbe. Do danes je vstop v galerijo Kelvingrove brezplačen.

Katedrala St Giles – Edinburgh

Seznam najboljših destinacij na Škotskem nas vrača v Edinburgh, kjer stoji prečudovita katedrala St. Giles. Kronasti vrh katedrale spada med najbolj prepoznane dele Škotske in njene prestolnice, saj se dviguje visoko v zrak. Ko je ponoči še osvetljena, ustvarja razgled, ki bi ga moral videti vsak popotnik na Škotskem.

Narodni vojni muzej – Edinburgh

Narodni vojni muzej je na Škotskem moč najti znotraj ene od destinacij, ki smo jo že opisali. Znotraj zidov Edinburškega gradu stoji tudi vojaški muzej zgodovine, ki je napolnjen z zgodbami in stvarmi iz preteklosti. Vsi ti artefakti pričajo zgodbo Škotske in njeno vlogo v svetu skozi zgodovine, ki je marsikomu premalo poznana.

Edinburgh ZOO – Edinburgh

Vsako glavno mesto mora imeti živalski vrt, kajne? Tudi Škotska prestolnica ni izjema, saj njihov živalski vrt »skriva« več kot tisoč živali iz vsega sveta. Tu je eno izmed redkih mest na svetu, kjer lahko vidite tudi Velike pande. Šimpanzi, pengvini, levi, bivoli in številne druge živali, ki bodo navdušile mlado in staro.

Grad Culzean in park – Južni Ayrshire

Na jugu Škotske leži južni Ayrshire oziroma South Ayrshire, ki skriva enega izmed najlepših gradov na svetu. Izven mestnih vrvežev in praktično sredi ničesar je nastanjen park znotraj katerega najdemo grad Culzean. Več kot 260 hektarjev prostora bi imeli za raziskovanje, če bi se odločili za potep po okolici. To vam vsekakor priporočamo, saj gre za prečudovit del Škotske.

Divji park Highland – Kingussie

Škotska ponuja velik nabor divjih živali in divjine same. A park Highland Wildlife je združil škotsko favno in ogrožene živalske vrste s celega sveta ter tako ustvaril izjemno doživetje. Južno od mesta Aviemore je moč videti volkove, polarne medvede, leve, škotske divje mačke, snežne sove, divje konje in mnoge druge živali. Vsekakor bo obisk tega škotskega parka olepšala tudi panorama Škotske, ki je ni moč prekašati na potovanjih.

V&A muzej – Dundee

Prvi V&A muzej izven Londona je namenjen dizajnu, kar pove že njegova podoba, ki je prav zares fantastična. Če odhajate na Škotsko, je ta muzej nujno obiskati že zaradi njegove podobe, notranjosti in okolice.

Viadukt Glenfinnan – Glenfinnan

Železniški viadukt Glenfinnan je najverjetneje najbolj znan in prepoznaven viadukt na svetu, kaj šele na Škotskem. Zgrajen je bil leta 1901 in poteka nad škotskim višavjem, kar pomeni prečudovite razglede in panoramsko doživetje. Bil je uporabljen v velikem številu filmov, a to je bilo vse pozabljeno, saj je na začetku tega stoletja luč ugledal Harry Potter. Parnik, ki glavne junake odpelja do njihove čarovniške šole, je postal legendaren. Že tako je bil legenda Škotske, a s pomočjo filmske franšize je postal brezčasen.

Škotska je dom viadukta Glenfinnan, po katerem je vlak Harry Pottra odpeljal v njegovo šolo

Škotska je dom viadukta Glenfinnan, po katerem je vlak Harry Pottra odpeljal v njegovo šolo

Spomenik Glenfinnan – Lochaber

Ikonična atrakcije sredi Škotske je postavljen v spomin padlim jakobincem, ki so bili del jakobinskih uporov pred nekaj stoletji. Na zahodni obali Škotske je ob jezeru Loch Shiel postavljen spomenik Glenfinnan, ki ponuja veliko možnosti za učenje in ogledovanje okolice.

Loch Ness

Brez omembe Loch Nessa ni Škotske. Eno najbolj znanih in obiskanih jezer na svet je seveda dom mitične počasti Nessy, ki naj bi živela nekje v jezeru. Jezero je delček vodovja, ki povezuje vzhodno in zahodno obalo Škotske, a je že samo po sebi vredno ogleda. Ne govorimo le o mitskem pomenu jezera, temveč njegovi podobi in okolici. Nad jezerom se dvigujejo tudi ruševine gradu Urquhart, ki je bil postavljen v 12. stoletju, zgorel pa je v 17. stoletju. Tudi sama okolica škotskega jezera Loch Ness ponuja veliko informativnih točk.

Škotska je verjetno najbolj poznana po legendarnem jezeru Loch Ness

Škotska je verjetno najbolj poznana po legendarnem jezeru Loch Ness

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com