• 8.04C Novo mesto
  • 00:11
  • Čet, 29.10.2020

Turistični boni: vse kar morate vedeti

Turistični boni so eden izmed protikoronskih ukrepov, ki so namenjeni za pomoč slovenskemu turizmu. Turistični boni so namenjeni vsaki osebi, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji. Vsaka polnoletna oseba, ki ustreza tem pogojem, lahko unovči turistični bon v višini 200 evrov, medtem ko lahko mladoletna oseba uporabi bon v vrednosti 50 evrov.

Upravičenci turističnega bona ne bodo prejeli na dom ali po elektronski pošti, temveč so turistični boni vneseni kot dobroimetje v informacijskem sistemu FURS-a. Do teh podatkov imajo dostop ponudniki nastanitev, ki v primeru, ko se bon unovči, to v sistem tudi zabeležijo. V kolikor vas zanima stanje vašega turističnega bona, lahko to sami preverite s pomočjo mobilne aplikacije eDavki.

Na srečo je Slovenija raznolika in čudovita država, tako da so turistični boni vredni unovčitve. Zakaj ne bi letos bolj podrobno raziskali lepote Slovenije, s tem spodbudili domači turizem in se ob tem tudi zabavali. Turistični boni vam omogočajo, da se odpravite na pustolovščino v slovenske gore, sproščujoč izlet na obalo ali v termalne parke, lahko raziskujete podeželja, jame ali naše večkrat spregledano Prekmurje.

Turistični boni so unovčljivi tudi v več delih, tako da lahko za nekaj dni obiščete slovensko obalo, nato pa se odpravite v Kranjsko goro, Logarsko dolino, Bohinj, Bled ali katero drugo destinacijo, ki ponuja čudovito naravo, svež zrak in malo nižje temperature. Ne skrbite, slovenska turistična ponudba je tako raznolika, da bo vsak našel nekaj zase.

Kot najbrž že veste, so turistični boni unovčljivi le pri izbranih ponudnikih s področja turizma. Ti vključujejo hotele, apartmaje, počitniške hiške in letovišča, turistične kmetije, ki imajo v svoji ponudbi prenočišča, planinske koče, mladinska prenočišča, pa tudi kampe in mobilne hišice. Pri tem pa bodite pozorni, da preverite, ali želen ponudnik storitve sprejema turistične bone in ne pozabite, da so turistični boni unovčljivi le za nočitev ali nočitev z zajtrkom. V kolikor želite dodatne storitve, jih boste morali poravnati sami. Če v teh mesecih ne najdete časa za hiter pobeg v naravo ali na morje, vas to ne rabi skrbet, saj so turistični boni unovčljivi do 31. decembra 2020.

Turistični boni so unovčljivi tudi v planinskih kočah. FOTO: Krivec Ales – Pexels

Kakšen je proces unovčitve turističnih bonov?

Turistični boni so zelo enostavni za unovčitev. Kot upravičenec najprej poiščete ponudnika nastanitve, pri katerem bi želeli prenočiti. Pri tem se je potrebno pozanimati, če so turistični boni pri izbranem ponudniku unovčljivi. V kolikor so, izberete termin in ga tudi rezervirate. Ob rezervacije ponudnika obvestite, da bodo za plačilo storitev uporabljeni turistični boni.

Ob prihodu oziroma prijavi v nastanitev, morate priložiti osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list) ter uslužbencu povedati kakšen znesek želite s turističnim bonom unovčiti – ne pozabite, turistični boni so deljivi, kaj pomeni, da ne rabite celoten bon unovčit na enem mestu.

Uslužbenec oziroma receptor vam bo dal obrazec, ki ga tam tudi izpolnite. Na podlagi izpolnjenega obrazca in osebnega dokumenta bo uslužbenec vstopil v FURS-ov informacijski sistem in zabeležil unovčitev bona. Turistični boni so torej vezani na vašo davčno številko, stanje porabljenega oziroma preostalega zneska pa lahko spremljate tako na spletnem portalu eDavki kot tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Bodite pozorni na višino zneska namestitve, saj ponudniki za plačilo s turističnimi boni ne smejo zaračunati višje cene kot če bi storitev plačali s kartico ali gotovino. V kolikor opazite, da se ponudnik tega ni držal, se to smatra za kršitev, za katero lahko podate prijavo na tržni inšpektorat.

Turistični boni so prenosljivi

Turistični boni so prenosljivi. V kolikor svoj turistični bon ne želite unovčiti, ga lahko podarite. Prejemniki bona so lahko sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (to so stari starši, starši, otroci, vnuki ter otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja), zakonci in zunajzakonski partnerji ter otroci in njihovi zakoniti skrbniki, v primeru da to niso njihovi starši. Turistični boni niso prenosljivi med brati, sestrami, bratranci, strici, tetami, sosedi, prijatelji ali znanci.

Turistični boni so unovčjivi na slovenski obali. FOTO: Mitja Juraja – Pexels

Turistični bon lahko prenesete na drugo osebo tako, da podpišete obrazec Izjava upravičenca o prenosu bona. Če je prejemnik bona mladoletna oseba, morajo izjavo podpisati tudi njegovi starši oziroma zakoniti skrbniki. Tukaj bodite pozorni, saj vas lahko država, v primeru nepravilnega prenosa bona, oglobi (predvidevana globa znaša med 200 in 600 evrov).

V kolikor je turistični bon že delno unovčen, se ga ne da prenesti na drugo osebo. Prav tako lahko bon prenesete le enkrat, kar pomeni, da prejemnik bona le tega ne more prenesti dalje, na nekoga drugega. Bon se tudi ne da razdeliti med več oseb (npr. med vse otroke, v kolikor jih imate več). Turistični bon lahko prenesete izključno v celoti.

O prenosu bona ni potrebna obvestiti FURS-a. Vse kar morate storiti je, da ob prihodu v izbrano namestitev, k osebni izkaznici predložite še podpisano Izjavo upravičenca o prenosu bona.

Kako ravnati v primeru, ko ponudnik storitve nima dostopa do interneta?

V primeru, da ponudnik turistične namestitve nima dostopa do interneta, a so turistični boni pri njem unovčljivi, boste morali kot gost nastanitve plačati celoten znesek storitve. Nato vam bo ponudnik izdal potrdilo, na katerem bo zabeležen znesek, ki ste ga plačali.

V treh dneh po vašem odhodu iz namestitve, mora ponudnik vnesti podatke o vaši nastanitvi in uporabi bona v FURS-ov informacijski sistem in tako boste kot upravičenec bona prejeli povračilo sredstev. Plačan znesek boste prejeli povrnjen na svoj bančni račun, ki je vpisan v davčni register in to najkasneje v 30 dneh. V kolikor nimate bančnega računa, boste sredstva prejeli s poštno nakaznico.

Na portalu MojaSlovenija.org lahko preverite pri katerih ponudniki so unovčljivi turistični boni

Na portalu MojaSlovenija.org so zbrani vsi turistični ponudniki nastanitvenih in nenastanitvenih storitev, prav tako so zbrani ponudniki, pri katerih so unovčljivi turistični boni. Tako kot turistični boni, je tudi portal nastal za spodbujanje in pomoč slovenskemu turizmu v času koronakrize, ki je slovenski turizem zelo prizadela. Na portalu si lahko ogledate celotno turistično ponudbo v Sloveniji, vključno s hoteli, apartmaji, turističnimi kmetijami, glampingi, športnimi aktivnostmi in tudi drugimi aktivnostmi, ki jih na primer na spletnem portalu booking.com ne boste našli.

Na spletnem portalu MojaSlovenija.org lahko preverite turistične ponudnike, poiščete želeno namestitev, jo rezervirate, plačate pa jo nato pri ponudniku. Tako lahko hitro in enostavno preverite, pri katerih ponudnikih namestitev so turistični boni unovčljivi, opravite rezervacijo in si zagotovite zaslužen oddih.

Avtor: Ana Nikolić