• 11.28C Novo mesto
  • 04:16
  • Sob, 06.06.2020

Val Thorens: raj za smučarje

Ime Val Thorens se morda sliši kot ime kakšnega francoskega igralca, vendar gre v resnici za ime manjšega prikupnega – seveda francoskega – mesteca v Alpah. Val Thorens je priljubljen med smučarji z vsega sveta, saj gre za najvišje locirano smučarsko mesto na svetu – najdemo ga na kar 2300 m nadmorske višine. Vas mika izvedeti več o smučarskih radostih v najbolj priljubljenem francoskem zimskem letovišču? Že načrtujete naslednje počitnice? Berite dalje …

Val Thorens: kratka zgodovina

Imate radi smučanje in radi raziskujete nove strmine in proge? Potem ste skoraj zagotovo že slišali za mestece Val Thorens, najvišje locirano smučarsko mestece v celotni Evropi. Mestece Val Thorens je bilo v preteklosti prepoznano kot počitniška lokacija, kamor so turisti prihajali v poletnem času. V 60. letih prejšnega stoletja se je to spremenilo, saj je mestece s svojo nadmorsko višino in obilico snega še kako primerno tudi za zimske športe.

Začetek gradnje novega smučarskega mesteca je bil povezan z obilico tveganj. Prvič, mestece je potrebovalo precej drugačno infrastrukturo, kot jo potrebuje smučarski resort. Zaradi tega so morali konec 60. let razširiti cesto, ki vodi do mesta, in zgraditi nove zgradbe, pri čemer je ves čas obstajal dvom, ali bo projekt sploh uspel: se bodo ljudje res vozili na 2300 m nadmorske višine?

Kmalu se je izkazalo, da je bil projekt pravzaprav resnično genialna ideja, saj je Val Thorens danes ena izmed najbolj priljubljenih smučarskih destinacij na svetu, ki se jo zagotovo splača pobliže preveriti.

Val Thorens ima dolgo sezono smučanja

Visoka nadmorska višina je zagotovo ena izmed največjih prednosti mesteca, ki ima zaradi nje dolgo sezono smučanja, vse od srede novembra pa do sredine maja. Tako imate za obisk mesta na voljo širok časovni razpon, dobesedno pol leta. Cene letalskih kart bodo seveda višje v smučarski sezoni, zato se splača počitnice načrtovati nekaj časa vnaprej.

Najvišja vrhova: Pointe du Bouchet in Cime de Caron

Če vas navdušujejo prekrasni razgledi, se splača obiskati dve najvišji točki: Pointe du Bouchet (3220 m) in Cime de Caron (3200 m), na kateri se lahko povzpnete z žičnico.

Kako do tja?

Najbližja letališča so Chambéry, Lyon, in Geneva. Val Thorens je najbolj obiskan smučarski resort v Franciji, kamor nenehno prihaja kopica mednarodnih obiskovalcev, tudi zaradi prve smučarske šole v Val Thorensu, The ESF, ki je bila v začetku 80. let prejšnjega stoletja ustanovljena s strani Jeana Berangerja, nekdanjega trenerja francoske ženske smučarske ekipe. Beranger je danes predsednik turistične pisarne v Val Thorensu, po njem pa je imenovana tudi ena izmed prog.

Prenočevanje v prikupnem zimskem letovišču sicer ni poceni, tako da ne gre za počitnice, ki se jih splača rezervirati v trenutku navdušenja, ampak jih je treba skrbno načrtovati. Mestece ima tudi precej ponudbe na platformi Airbnb, tako da lahko izbirate med bolj tradicionalnimi oblikami prenočišča in tovrstno nastanitvijo. Zaradi ekskluzivnosti in priljubljenosti prekrasne lokacije cena v nobenem obdobju, sploh pa med smučarsko sezono, nikakor ne bo poceni.

Val Thorens ponuja možnost smučarske zabave tudi v poletnem času

Še enkrat, velika nadmorska višina tega mesteca ponuja res unikatno prednost. Že v začetku 80. let prejšnjega stoletja, ko je bila ustanovljena tudi smučarska šola, je Val Thorens začel ponujati možnost smučanja tudi v poletnem času; ledenik Peclet ponuja odlično okolje za to.

Zanimivost: Val Thorens in Tour de France

Leta 1994 je bil resort prizorišče zaključka znamenite dirke Tour de France; ta tradicija se ni obnovila desetletja, vse do julija prejšnjega leta.

Kaj pa prehrana?

Francozi so seveda znani po fantastični kuhinji, v kateri lahko seveda uživate tudi na 3200 m nadmorske višine. Cene so seveda zasoljene, vendar plačujete tudi za ambient. Priljubljene restavracije so npr. Le Tivoli, Le Face Ouest, La Maison, Le Mazot, Le Rendez Vous, La Joyeuse Fondue, Restaurant Le Vieux Chalet, … vsaka od njih se odlikuje s svojimi posebnostmi, zato se splača pregledati menije in spletne strani že vnaprej.

Se obisk resorta Val Thorens splača?

Val Thorens vsekakor ponuja izjemno kvalitetno in unikatno izkušnjo, vendar je treba za celotne počitnice odšteti kar nekaj denarcev, tako da gre vsekakor za poslastico za smučarske navdušence, ki jih ne motita mrzlo vreme in visoke cene. Val Thorens je sicer primeren tudi za začetnike, saj ima tudi začetniške proge za tiste, ki se na smučeh počutijo še bolj negotovo.

Vstopnico za smučišče kupite vnaprej

Če ste se odločili za obisk letovišča, se vsekakor splača, da si prihranite čakanje in vstopnico za smučišče, t. i. ”skipass”, kupite že od doma. Danes nam internet omogoča, da živimo življenje precej organizirano in udobno, zakaj tega torej ne bi izkoristili?

Imate dve možnosti: vstopnico lahko kupite preko interneta in jo nato natisnete na avtomatu, ko boste prispeli v sam Val Thorens. Po drugi strani, če bi radi imeli vstopnico že prej, jo lahko naročite tudi po pošti na dom. V tem primeru morate vstopnico vsekakor kupiti vsaj 10 dni obiskom letovišča, da bo zagotovo prispela še pravi čas. Vstopnico lahko tudi ponovno napolnite preko spleta in tako varujete okolje; delovati bi morala že pet minut kasneje.

Nikar ne pozabite tudi na zavarovanje

Reševalna služba vam bo računala, če ne boste imeli zavarovanja, zato ga vsekakor kupite. Zavarovanje (Carré Neige) stane 2,80 EUR na dan, tako za otroke kot tudi odrasle, in vključuje vse vrste nesreč in neljubih dogodkov; reševanje, evakuacijo, medicinsko pomoč, bolnišnične stroške, legalno pomoč ter v nekaterih primerih celo povračilo stroškov vozovnice in lekcij smučanja. Obstaja tudi možnost sezonskega zavarovanja, za katerega boste sicer odšteli 62 EUR. Takšne vrste zavarovanje je primerno samo za odrasle.

Več o možnostih nakupa vozovnic, samem letovišču in druge uporabne informacije lahko dobite na spletni strani, kjer lahko med samim bivanjem v resortu sproti preverjate tudi vremensko napoved, razmere na cesti, spletne kamere in zemljevid.

Francoska smučarska letovišča

Če vas Val Thorens s svojimi 2300 m nadmorske višine ni prepričal, vendar si vseeno želite nekoliko drugačnih smučarskih počitnic, obstaja še precej drugih destinacij v Franciji. Lahko se odpravite v Chamonix na gori Mont Blanc, Tignes, Courchevel, Les Arcs, La Plagne, Meribel, … Seznam je tako dolg, da se ne splača naštevati vseh imen, vendar vam je na voljo vsekakor pestra izbira. V celotni Franciji lahko najdete več kot 250 smučarskih letovišč, nekatera pa so seveda tudi cenovno precej bolj dostopna, vendar ima najvišje smučarsko letovišče v Evropi zaradi vzvišene lokacije seveda svojevrsten unikaten šarm.

Srečno pot ter varno in veselo smučanje!

A. K.

Vir fotografij: Joan Oger, Unsplash

Val Thorens: raj za smučarje
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.