• C Novo mesto
  • 19:39
  • Sre, 12.06.2024

Vavčer za dopust v Sloveniji je na voljo! To je 10 stvari, ki jih morate nujno vedeti

Slavni turistični boni so že na razpolago – sinoči smo jih upravičenci lahko prvič uveljavljali v vrsti nastanitev v Sloveniji, v katerih lahko izkoristite vavčer za dopust v višini 200 EUR. Namesto čez mejo bomo letos tako skočili … kam? Kje vse lahko porabimo vavčer za dopust v Sloveniji? Kako prenesti turistične bone? Na koga jih lahko prenesemo? Kako jih unovčiti? Je znesek bona deljiv? Kaj pa v primeru, da vavčer prenesemo na drugo osebo? Do kdaj jih lahko uveljavimo? Spodaj lahko najdete odgovore na nekaj pogostih vprašanj o novih vavčerjih.

Poletje je že tukaj, vendar se bo dopustovanje letos precej razlikovalo od prejšnjih let. Turistični sektor je zaradi pandemije letos na udaru v vseh državah, in Slovenija se je težave lotila z uvedbo vavčerjev za dopust znotraj naših meja. Kaj nam prinašajo novi vavčerji?

Komu pripada turistični bon oz. vavčer za dopust v Sloveniji?

Vavčer za dopust v Sloveniji znaša 200 EUR za polnoletne državljane s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, in 50 EUR za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Za posameznike iz obeh starostnih skupin, tako za polnoletne kot tudi mladoletne državljane, je pogoj za upravičenost do turističnega bona, da so imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020.

Turistični bon je mogoče unovčiti do konca letošnjega leta.

Se lahko z vavčerjem odpeljemo na kosilo?

Ne. Vavčer je namenjen pokritju nastanitve med izletom oz. počitnicami, in tako z njim ne moremo pokriti računa v restavraciji, tudi če je ta na turistični lokaciji. Z vavčerjem lahko sicer pokrijete tudi nočitev, ki vključuje zajtrk.

Ali vavčerji pomenijo več ločenih računov?

Če boste v turistični nastanitvi tudi večerjali ali kosili, turistični bon tega npr. ne bo pokril, prav tako kot z njim ne morete pokriti stroškov parkiranja. Kljub temu je dobra novica ta, da ni nujno potrebno ločeno izdajanje računov; doplačilo za storitve, ki niso pokrite z bonom, je lahko na istem računu. Prav tako ni potrebno izdajanje ločenih računov za vsakega člana družine, če eden izmed staršev rezervira dopust za vso družino, npr. tudi oba starša in mladoletne otroke.

Kje vse lahko koristimo vavčer za dopust v Sloveniji?

Vavčerje lahko porabite na različnih lokacijah, kjer je mogoče prespati – torej ne v gostilni, v gostišču pa. Z njimi se lahko odpravite tudi na sprostitev v terme ali pa v apartma, hostel oz. mladinsko prenočišče, počitniški ali planinski dom, letovišče, turistično kmetijo, avtokamp ali tabor, pa še kam. Še preden rezervirate svojo nastanitev, se prepričajte, da lahko turistični ponudnik sprejme vavčer za dopust.

Možnosti je veliko, in na spletni strani vavčer.si si lahko ogledate bogat seznam ponudbe, ki predstavlja dobro začetno točko, ko pride do načrtovanja kratkega poletnega oddiha. Na spletni strani lahko iščete po vrsti ponudnika, po lokaciji, pa tudi po vrsti dodatnih kriterijev; npr., ali je lokacija blizu avtobusne postaje, blizu mesta, ali vam je na voljo bazen ali balkon, ali lahko s seboj pripeljete hišne ljubljenčke, …

Vavčer je mogoče porabiti v več delih – razen, če je bil prenešen.

Kje se splača porabiti turistični bon?

Najbolj izpostavljene turistične lokacije ob morju bodo seveda prejele veliko zanimanja, vendar obstaja tudi precej drugih, bolj skritih kotičkov Slovenije, ki se jim splača nameniti pozornost, npr. turistične kmetije in penzioni z idiličnimi razgledi. Letos se splača razmisliti o počitnicah tudi na tistih manj znanih lokacijah, ki jih še niste raziskali – naval nanje bo po vsej verjetnosti manjši, kar lahko pomeni tudi nižje cene in manj gneče.

Do kdaj lahko unovčimo vavčer?

Vavčer za dopust v Sloveniji bomo lahko porabili vse do konca letošnjega leta. Če že razmišljate o tem, kje boste letos praznovali novo leto, ohranite v mislih, da vavčerja ni mogoče porabiti za novoletni večer z 31. 12. 2020 na 1. 1. 2021.

Ali moramo obvestiti hotel, da nameravamo unovčiti vavčer?

Da, na dan prihoda moramo obvestiti hotel, da nameravamo unovčiti vavčer. Za unovčitev potrebujemo osebno izkaznico ali pa potni list. Osebje hotela oz. izbrane nastanitve bo nato obvestilo FURS, ki bo izplačal zahtevani znesek do 200 EUR. Celotni znesek vavčerja, torej 200 EUR, lahko porabite v več delih – npr. 100 EUR v enem prenočišču in kasneje 100 EUR v drugim prenočišču. Bon deluje kot dobroimetje, ki pripada vsakemu upravičencu v sistemu e-Davki, in lahko ga porabljate postopoma; kljub temu ne pozabite, da ga morate v celoti porabiti do konca 2020, saj ga v 2021 ne boste mogli več uporabiti.

Poleg predložitve osebne izkaznice boste morali ob prihodu v hotel izpolniti tudi kratek obrazec, ki je sicer dosegljiv tudi na spletni strani FURS-a. Tam lahko najdete obrazca Potrditev unovčitve bona in Potrdilo o unovčitvi bona z izplačilom upravičencu, ki ju sicer lahko dobite tudi pri receptorju v izbranem turističnem objektu.

Kako pa poteka prenašanje turističnih bonov na drugo osebo?

Bone je mogoče prenašati tudi na drugo osebo znotraj ožje družine, torej do drugega kolena. Boni se lahko prenesejo na:

  • starše;
  • stare starše;
  • otroke (boni se lahko prenašajo tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, ki niso njihovi starši);
  • otroke vašega zakonskega ali zunajzakonskega partnerje ter vnuke;
  • zakonce, zunajzakonske partnerje ter partnerje v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi.

Vavčer za dopust v Sloveniji lahko pokrije tudi nočitev z zajtrkom.

Pomembno: znesek turističnega bona je, kot že rečeno, deljiv. Vendar, če bon prenesete na drugo osebo, ga mora ta porabiti v enem samem kosu – če ga kaj ostane, bon zapade.

Ali lahko mladoletni upravičenec vavčer unovči kar sam?

Ne – v primeru mladoletne osebe morajo vavčer zanjo unovčiti starši oz. zakoniti zastopnik oz. skrbnik. Oseba, ki je odgovorna za mladoletnega upravičenca, mora tako izpolniti in podpisati obrazec Potrditev unovčitve bona, zraven pa priložiti tudi kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca (v primeru, da ga ta ima). 

Na spletni strani FURS-a lahko tako najdete tudi obrazca Pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona in Izjava o prenosu bona. Obrazca v primeru, da ju potrebujete, izpolnite že doma pred prihodom v turistično nastanitev.

Na FURS-u tudi opozarjajo, da vam ni treba pošiljati nobenih obrazcev na FURS – pomembno je, da izpolnjene in podpisane obrazce oddate receptorju v turistični nastanitvi, kjer nameravate unovčiti turistični bon.

Klicni center za turistične bone

V primeru, da potrebujete pomoč v zvezi z vašim vavčerjem, so na spletni strani FURS-a objavili tudi informacije o klicnem centru za turistične bone. Klicni center dela vsak dan, vendar bodite pozorni na delovni čas, ki je drugačen vsak dan v tednu, pa tudi med prazniki; za vikend je namenjen klicem ponudnikom namestitev, ki bi pri vnosu bonov v sistem eDavki naleteli na težave.

Srečno pot!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Vir informacij: Finančna uprava Republike Slovenije