• C Novo mesto
 • 20:20
 • Pon, 15.04.2024

Zanzibar: Vse, kar si morate ogledati

Zanzibar je ena izmed najbolj priljubljenih eksotičnih destinacij na svetu. Avtonomna regija je del otočja v Indijskem oceanu nekaj kilometrov stran od celinske Tanzanije. Zanzibar velja za odlično destinacijo tistih, ki bi si želeli zabave in tistih, ki si želijo le spočiti od napornega vsakdana. Z bogato zgodovino in prelepimi plažami je Zanzibar fantastična lokacija za vsako osebo, ki obožuje potovanja. Preden predstavimo najlepše atrakcije Zanzibarja, med katerimi je tudi Zanzibar safari, pa se lotimo njegovih zanimivosti.

Zanimivosti Zanzibarja

Kljub prepričanju, da je Zanzibar le en otok, je Zanzibar arhipelag oziroma otočje. Glavna otoka sta Unguja in Pemba, ki se jima pridružuje še nekaj manjših otokov, med katerimi so tudi otoki na katerih ljudje ne živijo. Glavni gospodarski vidik Zanzibarja so začimbe ter izvoz začimb in palm Rafija.

 • Glavno mesto: Zanzibar City (na otoku Unguja)
 • Prebivalstvo: 1,7 milijona
 • Uradni jezik: Svahili, Arabščina in Angleščina
 • Vera: Islam (99 %), krščanstvo (manj kot 0,5 %)
 • Valuta: Tanzanijski šiling (TZS) – 1 EUR = 2700 TZS

V enem letu Zanzibar obišče več kot 1,5 milijona turistov. Turizem predstavlja glavno gospodarsko dejavnost, saj predstavlja kar četrtino celotnega prihodka Zanzibarja Letališče Zanzibar International Airport je delujoče, a se večina turistov še vedno odloči za pristanek na celini in nadaljevanje poti s trajektom. Na glavnih dveh otokih je pet pristanišč, najbolj prometno pa je Malindi z več kot devetdeset odstotki celotnega obiska.

Ali ste vedeli, da se je Freddie Mercury rodil na Zanzibarju in ga zapustil ob polnoletnosti?

Stone Town

Ljudje na otokih Zanzibarja živijo že več kot dvajset tisoč ljudi. Že od takrat pa je center prav Stone Town, ki se je iz ribiškega mesta prelevil v trgovsko središče. Zaradi svoje naravne zaščite in gospodarskega pomena skozi zgodovino, se še vedno čuti vpliv mnogih kultur. Evropska, britanska, indijska in arabska ljudstva so se izmenjavala kot glavni kolonialist otoka. Vsa ta mešanica kultur pa se še vedno čuti v mestu, ki predstavlja središče celotnega Zanzibarja. Stone Town je tako pomemben, da je bil že leta 2000 uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine. V centru mesta živi približno dvajset tisoč ljudi, ki so usmerjeni k delu v turizmu.

V Stone Townu si je vredno ogledati celotno mesto, stare stavbe in trdnjave. Na ogled je tudi rojstna hiša Freddija Mercuryja in muzej posvečen enemu največjih glasbenikov vseh časov. Čar Stone Towna se skriva med ulicami in na trgih, kjer je na ogled domačnost otoka. O zgodovini se da veliko naučiti v mnogo muzejih po mestu, med katerimi je v ospredju muzej suženjstva.

Stone Town je uvrščen na svetovno dediščino UNESCA

Stone Town je uvrščen na svetovno dediščino UNESCA

Potapljanje v oceanu Zanzibarja

Le kdo ne mara plavanja v bisernatem oceanu? Zanzibar ponuja številne poldnevne, celodnevne in večdnevne izlete z ladjami po okolici otoka. Plavanje v kristalno čisti morski vodi. Odvisno od ponudnika, ki bi ga izbrali, so na voljo modernejši čolni ali pa klasični prevoz z arabskimi čolni dhow. Tudi na prostranih valovih oceana se čuti kulturni pridih preteklih povezav z drugimi državami. Če boste imeli dovolj sreče, boste lahko opazili tudi delfine in druge morske živali. Še enkrat pa je vredno omeniti, da je veliko odvisno od ponudnika.

Lahko pa se lotite tudi potapljanja v oceanu, ki pa bo nekoliko dražje. Ponovno je tu veliko ponudnikov, večino istih kot pri izletih z ladjo, ki ponujajo različne izlete. Vodni svet čaka, da ga odkrijete in se čudite vsemu, kar ponuja naš planet pod gladino vode.

Obale Zanzibarja so čudovite in polne navdiha. Štiri najbolj priljubljene so naštete spodaj, vsekakor pa so otoki Zanzibarja odlična popotnica za raziskovanje skritih kotičkov. Povprašate lahko tudi lokalne mojstre, ki vam bodo z veseljem povedali o kakšnem skritem kotičku na otoku. Kljub neokrnjeni naravi pa je naravni rezervat Nakupenda fantastična lokacija. Nakupenda pomeni »ljubim te« in tam se boste počutili zaljubljene v naravo.

 • Nakupenda naravni rezervat
 • Nungwi
 • Paje
 • Jambiani
 • Bwejuu
Raziskovanje Zanzibarja na kristalno čistih valovih

Raziskovanje Zanzibarja na kristalno čistih valovih

Safari na Skali Gepardov (Cheetah’s Rock)

Nekoliko severno od Stone Towna se nahaja najboljša zvrst safarija. Zanzibar ponuja enega najboljših in najlepših zatočišč za živali, ki so bile rešene s strani ustanoviteljev zatočišča. Z nakupom ogleda zatočišča in živali pripomorete k reševanju le teh. Gepardi, levi, tigri, zebre, lemurji, lame, želve, vidre, hijene in še mnogo drugega je na ogled v zatočišču Cheetah’s Rock. Odvisno od paketa pa ogledi vsebujejo tudi nočitve, prevoze in hrano. Vse to v izvrstnem safariju, ki pomaga reševanju živali.

Safari zatočišče Cheetah's Rock na Zanzibarju

Safari zatočišče Cheetah’s Rock na Zanzibarju

Otok zapornikov

Zaporniški otok oziroma otok Changuu se nahaja manj kot šest kilometrov stran od obale Stone Towna. 800 metrov dolg in 230 metrov širok otok je nekoč služil kot zapor za sužnje, ki so se oziroma bi se upirali. Zaradi neuporabe (nikoli ni bilo niti enega zapornika) se je prelevil v karanteno za tiste, ki so zboleli za rumeno mrzlico. Že na začetku dvajsetega stoletja se je bolj uporabljal za turistično destinacijao kot pa karanteno. In turistična destinacija je ostal vse do danes, ko gosti tudi štiri kopenske želve ogrožene vrste Aldabra. Poleg turističnega kompleksa, ki obratuje na otoku, si je možno ogledati tudi zapuščeni zapor. Zanimivost otoka je podzemni vodovod, ki je napeljan iz glavnega otoka in dovaja svežo pitno vodo na otok.

Otok zapornikov je tik ob glavnemu otoku Zanzibarja

Otok zapornikov je tik ob glavnemu otoku Zanzibarja

Državni park Jozani Chwaka Bay

Petdeset kvadratnih kilometrov velik narodni park na Zanzibarju je hkrati tudi edini tak park na otočju. Poleg kolobus opic, ki predstavljajo glavno živalsko vrsto Znazibarja, je ttudi veliko drugega življenja. Nočni primati, vrste opic, petdeset vrst metuljev, štirideset vrst ptic in dreves je izjemen in raznolik ekosistem. Kot del turistične atrakcije park privabi več kot sto tisoč obiskovalcev na leto, ki pa si ne ogledujejo le kopenskih živali. Vrste delfinov, tunov, mečaric in morskih psov je možno videti v morju ob obalnem pasu državnega parka na Zanzibarju.

Odkrivanje raznolikosti, ki jih ponuja Zanzibar

Odkrivanje raznolikosti, ki jih ponuja Zanzibar

Kdaj obiskati Zanzibar?

Njaboljši čas za obisk Zanzibarja je v njegovi suhi sezoni, to je od julija do septembra. To velja za zelo priljubljen čas potovanja zato se je lahko gneči izogniti v katerem koli drugem mesecu. Večino omenjenega obdobja pa ponuja sončne žarke in temperature med 28 in 34 stopinjami Celzija. Zanzibar pa ponuja tudi deževno obdobje, ki je najbolj izrazito v aprilu in maju.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, shadowsofafrica.com, cheetahsrock.com