
Ana Roš znova zmaguje, medtem ko njen mož prestaja kazen – ali ju to res ne zlomi?
LJUBLJANA – V svetu, kjer javnost hitro sodi, je nasmeh lahko krepko sporočilo. Ana in Stojan Roš sta ga pred dnevi nosila do ušes. Skupaj. Na prestižnem dogodku Gault&Millau Slovenija, kjer se kuharski svet vsako leto pokloni najboljšim. In čeprav se nad njima že nekaj časa zgrinjajo temni oblaki – pravni, finančni, medijski – je bil njun nastop v Festivalni dvorani v Ljubljani odločen. Da ne bežita. Da ostajata. O tem poroča tudi Žurnal24.
Kazen, ki odmeva tudi zunaj sodnih dvoran
Najprej dejstva. Oktobra 2024 je bil Stojan Roš, podjetnik in soprog ene najbolj znanih slovenskih kuharskih mojstric, pravnomočno obsojen na eno leto in tri mesece zapora. Obenem mu je bila naložena še obveznost plačila 434.000 evrov državi. Razlog? Zadeva Hypo-Urbano. Gre za zapleteno zgodbo, polno poslovnih odločitev, ki so se izkazale za napačne – in končale na sodišču. O tem je poročal časnik Delo (oktober 2024).
Ampak tukaj se stvari šele začnejo zapletati. Roš je namreč od začetka trdil, da ni šlo za izčrpavanje podjetja, ampak za pomoč. Pomoč človeku v stiski. In vlaganje v nekaj, v kar je verjel.
“V podjetje sem vložil več kot 700.000 evrov lastnih sredstev, celo hišo sem prodal. Denar, ki sem ga pozneje izplačal, ni bil dobiček, temveč način, da poplačamo vlagatelje. Hotel sem pomagati človeku v stiski,” je povedal za Delo.
Zveni kot obramba? Morda. Ampak je tudi osebna zgodba – o zaupanju, ki se ni izšlo. O banki, ki je (po njegovih besedah) še po formalnem vstopu novega partnerja nadaljevala z izvršbami. In o posledicah, ki danes niso več hipotetične.

Ana Roš – neustavljiva v kuhinji, tiha v javnosti
Medtem pa Ana Roš dela to, kar najbolje zna. In to – brez pretiravanja – na svetovni ravni. Njena Hiša Franko je letos znova prejela najvišjo oceno vodnika Gault&Millau Slovenija – štiri kape in najvišje število točk. V konkurenci več kot 200 restavracij po državi.
Če kdo misli, da se to zgodi kar tako, naj še enkrat premisli. Inšpektorji Gault&Millau restavracije obiskujejo anonimno. Brez predhodne najave. In ocenjujejo prav vse: pozdrav pri vhodu, ambient, vino, estetiko, hrano, način strežbe, vzdušje – in seveda vodenje. Točke (do 20) podelijo šele, ko vse to pretehtajo.

Roševa je Hišo Franko – svojo kulinarično bazo v Starem selu pri Kobaridu – dvignila v sam vrh evropske visoke kulinarike. Po podatkih The World’s 50 Best Restaurants iz leta 2023 je bila uvrščena med 20 najboljših restavracij na svetu.
Na dogodek – z nasmehom. Kljub vsemu.
In zdaj – tisto, kar je vsem padlo v oči. Na slavnostni podelitvi Gault&Millau Slovenija sta se Ana in Stojan Roš pojavila skupaj. V javnosti. Sproščena. Z dvignjenima glavama. In z – nasmehom. Tistim pravim. Ne zategnjenim.
Je to zanikanje realnosti? Morda obrambni mehanizem? Ali preprosto notranja odločitev, da živita naprej?
“Verjamem v iskrenost. Če sem kdaj koga razočaral, mi je žal. A srce mi je mirno,” je dejal Stojan Roš jeseni lani.
In očitno – zanj to drži. V nasprotju z mnogimi, ki bi se po takšni sodbi skrili iz javnosti, se on pojavi na dogodku. In to ne kakršnemkoli. Na dogodku, kjer sedi slovenska kulinarična elita, novinarji, kritiki, ambasadorji blagovnih znamk.
Kako je reagirala javnost?
Hm. Po eni strani – ploskanje. V dvorani zagotovo. Ana Roš je namreč neizpodbitna zvezda. Ne samo zaradi hrane, ampak tudi zaradi zgodbe. Samouka, nekdanja smučarka, ki se je podala v kuhinjo, in iz nje ustvarila umetnost. O njej so pisali New York Times, Forbes, La Repubblica. In seveda – Netflix, kjer se je pojavila v prvi sezoni serije Chef’s Table.

Ampak zunaj – komentarji niso tako enotni. V razpravah pod objavami medijev se pojavljajo očitki. Da “nekaterim je vse oproščeno”. Da “če bi bil običajen državljan, bi že sedel”. In vprašanja: “Zakaj ga nismo videli na zatožni klopi?”
Je to pravično? Ali pa gre le za mešanico zavisti, izčrpanosti in splošnega nezaupanja v sistem?
Kaj pravi stroka?
Zanimiv pogled ponuja Miha Vintar, dolgoletni kulinarični kritik in avtor bloga Nož in krožnik. Za nas je povedal:
“V svetu visoke kulinarike štejejo rezultati, ne osebna zgodovina. Če bi Ane Roš zdaj nehali ocenjevat, ker ima soprog pravne težave, bi to pomenilo konec objektivne kritike.”
Podobno meni tudi Petra Logar, profesorica etike na FDV: “Čeprav so osebne zgodbe pomembne, ne smejo zasenčiti profesionalnih dosežkov – dokler ti niso neposredno povezani s kršitvami. Primer Roš ni primer korupcije v kulinariki, ampak propadle investicije.”
Gault&Millau 2025 – močnejši kot kadarkoli
Da je slovenska kulinarična scena živahna, potrjujejo tudi ostali nagrajenci. Letos so štiri kape prejele še:
- Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava),
- Grič (Šentjošt nad Horjulom),
- Hiša Denk (Zgornja Kungota),
- Ošterija Debeluh (Brežice),
- Restavracija Milka (Kranjska Gora),
- Restavracija Strelec (Ljubljana),
- Restavracija Mak (Maribor),
- Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško),
- JB restavracija (Ljubljana).
Med novimi prejemniki štirih kap so letos Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Mahorčič (Rodik) in Gostilna Repovž (Šentjanž). Tri kape pa sta si prislužili Gostilna Rajh in Restavracija Posestvo Gjerkeš.
Posebna priznanja? Ja – tudi letos. Med drugim za Primoža Pintarja (Gostišče Tolc, Spodnja Sorica) kot “šefa tradicije”, za Jureta Dretnika (GT19, Slovenj Gradec) kot “mladega talenta” in za Nino Bratovž (restavracija JB, Ljubljana), ki je prejela priznanje za najboljšega sommelierja. (Vir: Gault&Millau Slovenija, marec 2025)
Kaj nas tale zgodba v resnici uči?
Da je meja med uspehom in propadom tanka. Da lahko v enem življenju živiš dve vzporedni resničnosti: v eni ustvarjaš vrhunsko kuhinjo, v drugi se pogovarjaš z odvetniki. In da morda – morda – ni vedno jasno, kdo je kriv in kdo žrtev.
A bolj kot to: da družba rada obsoja. Vnaprej. Brez celotne slike.
V primeru Roš je ta slika zapletena. Je zgodba o zaupanju – in o razočaranju. O ambiciji – in o posledicah. O uspehu – in odgovornosti.
VIRI: Delo (oktober 2024), Gault&Millau Slovenija (marec 2025), Mediaspeed, Žurnal24, STA, The World’s 50 Best Restaurants (2023), intervju New York Times (2023), izjava Stojana Roša, izjava Mihe Vintarja, izjava Petre Logar (FDV)
Pripravil: N. Z.