Hrvaška glasba žaluje, umrl je legendarni pevec

1
120 SEK

Po dolgi in hudi bolezni nas je zapustil legendarni dalmatinski glasbenik Milo Hrnić, poroča Dubrovniški dnevnik. Milo je umrl v dubrovniški bolnišnici v starosti 74 let. Rodil se je v Dubrovniku 3. februarja 1950 v družini, ki se je ukvarjala z glasbo, pod imenom Božo Hrnić. Kmalu so ga vsi začeli klicati z vzdevkom Milo, ki mu ga je nadela mama, kasneje, ko se je z glasbo začel ukvarjati profesionalno, pa ga je spremenil v uradno ime. V osemdesetih je bil eden najbolj priljubljenih dalmatinskih pevcev, ki je redno razprodajal koncerte in celo trikrat zmagal na Splitskem festivalu. Prodal je več kot milijon plošč in posnel 20 albumov. Leta 2004 so ga Dubrovčani skupaj s Terezo Kesovio razglasili za pevca stoletja mesta Dubrovnik.

 

Bogata kariera

Poleg tega, da je Milo Hrnić znan po svojem prepoznavnem glasbenem izrazu, je znan tudi po svojem videzu – zlati verižici, odpeti srajci, belih hlačah in brkih, ki jih ima že od začetka kariere. Milo Hrnić v svoji bogati karieri ni le prepeval, temveč je avtor številnih uspešnic, ob katerih so odraščale generacije. Čeprav je pogosto poudarjal, kako rad ima svoj rodni Dubrovnik, je za Split dejal, da je mati njegove kariere in da brez Splita in Splitčanov ne bi bilo niti njega. Zaradi bolezni in družinskih težav je bil dlje časa odsoten s scene, decembra 2008 pa je poskrbel za povratni koncert v Splitu.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Čeprav se je z glasbo začel ukvarjati že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ima Milo še danes svoje zveste oboževalce. Poudaril je, da mu je v največje veselje, ko na svojih koncertih vidi mlade v prvih vrstah, saj to pomeni, da so jih starši “vzgajali” na njegovih pesmih, in to je njegova največja nagrada. Hrnić je nastopal v Avstraliji, Ameriki, Kanadi in Evropi. Prav tako je postal zelo priljubljen, ko je posnel televizijski oglas za banko, katere obraz je postal leta 2015. Kot je povedal sam, honorar ni bil odločilen, da je sprejel angažma v oglasu, s katerim je razveselil mnoge. Čeprav je sprva zavrnil snemanje reklame, je na vztrajanje ljudi iz banke na koncu pristal.

 

Poleg glasbe se je preizkusil tudi v politiki in bil član mestnega sveta mesta Dubrovnik, najprej kot vodja HNS, nato pa kot samostojni svetnik. Z ženo Dubravko, ki se je prav tako ukvarjala z glasbo, je bil poročen petinpetdeset let in skupaj sta imela dva sinova, Srđana in Anta. Vendar pa je leta 2020 družina Hrnić doživela družinsko tragedijo, po kateri nič več ni bilo tako, kot je bilo. Nenadoma je namreč umrl njun sin Srđan.

N. D., Foto: Shutterstock

1
120 SEK