Razpored Evrovizije razkrit: Slovenija nastopa že prvi večer, švedski umetniki nasprotujejo udeležbi Izraela

31. jan. 2024, ob 08.52
Posodobljeno pred 25 dnevi
55
120 SEK

Pred nami je še eno vznemirljivo leto tekmovanja za Pesem Evrovizije, ki bo potekalo v Malmöju na Švedskem. Slovenija bo nastopila v drugi polovici prvega polfinalnega večera 7. maja.

Prvi polfinalni večer bo postregel z nastopi Ukrajine, Cipra, Poljske, Srbije, Litve, Hrvaške in Irske, Slovenija pa se bo predstavila v drugem delu večera skupaj z Islandijo, Finsko, Portugalsko, Luksemburgom, Avstralijo, Azerbajdžanom in Moldavijo. Medtem bodo v tem polfinalu glasovale še 3 velike finalistke, Nemčija, Švedska in Združeno kraljestvo.

Ste videli, kaj Slovenija letos pošilja na Evrovizijo?

Drugi polfinalni večer, ki bo potekal 9. maja, bo vključeval nastope Avstrije, Malte, Švice, Grčije, Češke, Albanije, Danske, Armenije, Izraela, Estonije, Gruzije, Nizozemske, Norveške, Latvije, San Marina in Belgije. Glasovale bodo še 3 velike finalistke, to so Francija, Italija in Španija.

Veliki finale tekmovanja bo sledil v soboto, 11. maja.

Voditeljica prireditve Farah Abadi in Pernilla Månsson Colt sta ob žrebu izrazili navdušenje nad prihajajočim dogodkom, medtem ko je Martin Österdahl, izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije, poudaril, da se Malmö zavzeto pripravlja na gostitev delegacij in navdušenih oboževalcev.

Čeprav letošnje tekmovanje prinaša veliko vznemirjenja, ga spremljajo tudi določene diskusije.

Več kot 1.000 švedskih umetnikov, vključno z mednarodno znanimi izvajalci, je podpisalo odprto pismo, v katerem izražajo nasprotovanje udeležbi Izraela na tekmovanju. Opozarjajo na trditve o vojnih zločinih izraelske vojske in izražajo pomisleke glede humanitarne katastrofe v Gazi.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Protesti so se razširili tudi na Finsko, Islandijo in Norveško, kjer so se pridružili pozivom po izključitvi Izraela iz tekmovanja. Vprašanje političnosti Evrovizije se tako ponovno postavlja v ospredje, še posebej v luči preteklih dogodkov, kot je izključitev Rusije iz tekmovanja zaradi invazije na Ukrajino.

Izraelski veleposlanik na Švedskem je izrazil svoje mnenje o situaciji, poudarjajoč, da je bil Izrael brutalno napaden s strani Hamas, ki je označen kot teroristična organizacija po Evropski uniji, Nemčiji in Združenih državah Amerike. Poudaril je, da promocija bojkota Izraela pomeni podporo dejanjem Hamasa in je v nasprotju z vrednotami Evropske radiodifuzne zveze (European Broadcasting Union – EBU) in tekmovanja. EBU vztraja, da Evrovizija ni politična prireditev in zavrača obtožbe o dvojnih merilih, izjavljajoč, da ruski napad na Ukrajino ni primerljiv z dejanji Izraela v Gazi.

Medtem pa Izrael nadaljuje s pripravami na svoj nastop kljub trenutnim razmeram v Gazi in razpravam v medijih ter na družbenih omrežjih o primernosti takšnih dogodkov v času vojne.

Zdi se, da bo letošnja Evrovizija prinesla ne le glasbenih spektaklov, ampak tudi globoka razmišljanja o vlogi glasbe in umetnosti v političnem diskurzu.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Eurovision TV/Tjaša Barbo

55
120 SEK