Televizijec Martin o zmagovalcu Evrovizije: Pi*** binarna, je*** ti obleko in krožnik!

14. maj. 2024, ob 14.34
68
80 SEK

Uslužbenec HRT Martin Horžić je na facebooku objavil in nato izbrisal  komentar o zmagovalki Evrovizije iz Švice. Horžić, na facebooku piše, da je profesor glasbe in glasbeni urednik na Hrvaški radioteleviziji, je namreč zapisal neprimer komentar o zmagovalcu Evrovizije: »Ti binarna ku*** ali kaj si že… suha… je** svoju obleko in svoj krožnik.”»Čeprav je objavo izbrisal, so objavo ponovno objavili na Instagram strani. Zelo hitro so s HRT sporočili, da bodo ukrepali.

Nebinarni ali nebinarni spol (eng. non-binary and gender queer) je splošen izraz, ki vključuje različne spole, ki ne sodijo v tradicionalni (zahodni) model dvojnosti moškega in ženske. Nebinarni spol vključuje ljudi različnih identitet: nekateri so moški in ženske hkrati, nekateri so fluidni in spreminjajo svojo spolno identiteto (gender fluid), nekateri zavračajo koncept spola (gender), pojem pa vključuje tudi osebe, ki ne spadajo v celoti v kategorijo moških ali žensk (demirod) in podobno. Nebinarnost je običajno vključena v širšo idejo transspolnosti, ki vključuje vse ljudi, katerih spol se ne ujema s spolom, dodeljenim ob rojstvu, vendar se nekateri nebinarni ljudje ne smatrajo za del transspolne skupnosti. Nebinarni ljudje prav tako najpogosteje niso interspolni, to pomeni, da so bili spolno rojeni kot moški ali ženska, vendar njihova spolna identiteta ne ustreza tej binarnosti.

Kdo je Nemo? 24-letni Švicar je postal prvi nebinarni zmagovalec Evrovizije

Nebinarni raper Nemo je s skladbo The Code (Koda) na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Švici pripel evrovizijsko zmago. Za svoj nastop je skupno prejel 591 točk. Na drugo mesto se je s 547 glasovi uvrstil Baby Lasagna alias pevec Marko Purišić s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Raiven je s 27 točkami in skladbo Veronika pristala na 23. mestu.

N. D.; Foto: Eurovision.tv

68
80 SEK