Ukrajina je izbrala pesem za Eurosong in je favorit za zmago

04. feb. 2024, ob 21.40
32
70 SEK

Ukrajinci so izbrali pesem, s katero bodo nastopili na Evroviziji. Gre za pesem Teresa & Maria v izvedbi alyona alyona in Jerry Heil. Tekmovanje imenovano Vidbir 2024 so iz varnostnih razlogov snemali v petek.

Težave z glasovanjem

Zaradi tehničnih težav z aplikacijo za glasovanje se je javno glasovanje končalo šele danes, namesto v soboto zvečer, kot je bilo načrtovano, zaradi česar se je rezultat zamaknil do 22. ure. Pravila volitev so dovoljevala, da je bil glas žirije odločilen rezultat v primeru, da je bilo televizijsko glasovanje nemogoče, vendar je bil eden od članov žirije proti.

»Vztrajali smo, da ljudje glasujejo. Zelo sem vesela, da so na koncu glasovali, to je bistvo Pesmi Evrovizije,« je dejala. Ukrajina je po mnenju evrovizijskih stavnic že od začetka favorit za zmago.

Že trikrat zmagali na Evroviziji

Kot je zaslediti na spletu, je Ukrajina na Evrovizije prvič nastopila leta 2003. Tedaj jo je zastopal pevec Oleksander Ponomarjov ter zasedel 14. mesto. Na tekmovanju je zmagala trikrat, leta 2004 s pesmijo Wild Dances in predstavnico Ruslano, leta 2016 s pesmijo Džamale 1944 in leta 2022 s pesmijo skupine Kaluš Stefanija. V letih 2005 in 2017 je glasbeno tekmovanje zato potekalo v ukrajinski prestolnici Kijev. Evrovizije se Ukrajina ni udeležila leta 2015 zaradi finančnih težav, povezanih s politično krizo v državi, in leta 2019 zaradi zapletov pri izboru izvajalca. Od uvedbe polfinalnega izbora je Ukrajina edina država, ki se je uvrstila v finale vsake Evrovizije, na kateri je nastopila.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

N. D.; Foto: YouTube

32
70 SEK