Umrl je znani slovenski glasbenik

30. maj. 2024, ob 16.34
155
80 SEK

V 79. letu starosti je umrl citrar Miha Dovžan, je poročal Radio Slovenija. Splošni javnosti je najbolj znan po kultni melodiji Urbana Kodra, ki jo je posnel za film Cvetje v jeseni, Dovžanovo skladbo Srne pa je skupina Laibach priredila za film Jekleno nebo.

Dovžan je poleg svojega ansambla sodeloval z Alpskim kvintetom. Svoja zadnja glasbena leta je namenil predvsem slovenski ljudski pesmi v izvedbi z nekdanjo pevko ansambla bratov Avsenik Joži Kališnik ter Otom Pestnerjem in Ivanko Kraševec.

 

»Miha Dovžan nedvomno v srcih Slovencev in Slovenk ostaja naš najboljši citrar! Mihu se iskreno zahvaljujemo za bogat prispevek, ki ga je prispeval v skrinjo slovenske ljudske in narodno-zabavne avtorske glasbe. Svojcem pokojnega ter vsem njegovim glasbenim prijateljem in sodelavcem pa izrekamo iskreno sožalje,« so pokojnemu zapisali v slovo pri Radio Veseljak.

Kdo je bil pokojni glasbenik?

Miha Dovžan se je rodil leta 1943. Na citre je začel igrati pri šestih letih. Leta 1959 je z bratom, klarinetistom Ivetom Dovžanom, ustanovil prvi ansambel, ki je imel citre za vodilni instrument. Imenoval se je Ansambel Mihe Dovžana in deloval do leta 1988.

Veliko je igral s kvartetom Fantje na vasi in kvintetom Gorenjci iz Naklega. Na glasbenih nastopih je vrsto let spremljal tudi operne pevke Ružo Pospiš, Zalto Ognjanovič in Olivero Katarino ter tudi Heleno Blagne.

Nastopal je po vsej Evropi, večkrat na Švedskem in na Madžarskem ter v mnogih krajih nekdanje Jugoslavije. Dvakrat je gostoval tudi v ZDA.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Z bratom Ivetom je napisal okoli 250 izvirnih skladb. Najbolj znana je Moravška dolina. S svojo glasbo je sodeloval še pri slovenskih filmih Razvalina življenja, Deček s Sotle, Vlak proti jugu in Moja draga Iza. Izdal je več kot 60 plošč in kaset, piše na spletni strani Obrazi slovenskih pokrajin.

N. D.; Foto: Shutterstock

 

155
80 SEK