• C Novo mesto
  • 03:53
  • Čet, 29.02.2024

Izgubljene žoge krive za 1. slovenski poraz

Slovenija na svojem zadnjem dvoboju v skupinskem delu ni bila kos šestkratnim svetovnim ter trikratnim olimpijskim in evropskim prvakom. Kljub današnjemu porazu zadovoljna zapušča Katovice, kjer je v uvodnem krogu premagala Savdsko Arabijo s 33:19, v drugem pa Poljsko z 32:23.

KATOWICE – Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem v Katovicah izgubila proti Franciji z 31:35 (14:16) in osvojila drugo mesto v skupini B. V glavni del tekmovanja v Krakov bo prenesla dve točki, prvo tekmo pa bo igrala 18. januarja proti tretjeuvrščeni reprezentanci iz skupine A.

* Dvorana Spodek, gledalcev 6400, sodnika: Brunner in Salah (oba Švica).
* Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 3, Dolenec 1, Cehte 1, Kodrin 3, Žabić 1, Horžen, Horvat, Mazej 2, Ovniček 1, Makuc 2, Bombač 5 (2), Novak 2, Vlah 9 (5).
* Francija: Gerard, Desbonnet, Lenne 1, Remili 7, Lagarde, Prandi, Richardson 2 (1), Tournat 2, N. Karabatić 4, Mahe 7 (1), Grebille, L. Karabatić, Fabregas 3, Porte 1, Nahi 5, Briet 3.
* Sedemmetrovke: Slovenija 9 (7), Francija 4 (2).
* Izključitve: Slovenija 6, Francija 1 minut.
* Rdeči karton: /.

Slovenija na svojem zadnjem dvoboju v skupinskem delu ni bila kos šestkratnim svetovnim ter trikratnim olimpijskim in evropskim prvakom. Kljub današnjemu porazu zadovoljna zapušča Katovice, kjer je v uvodnem krogu premagala Savdsko Arabijo s 33:19, v drugem pa Poljsko z 32:23.

 

V Krakov, ki bo med 18. in 22. januarjem gostil glavni del tekmovanja, se bo odpravila z dvema točkama, ob tem pa ima realne možnosti, da se v primeru prvega ali drugega mesta prebije v četrtfinale.

Slovenija in Francija, ta bo po treh zmagah v Katovicah v glavni del prenesla štiri točke, sta si že po dveh tekmah zagotovili nastop v Krakovu, tretji udeleženec pa bo znan po drevišnjem obračunu med Poljsko in Savdsko Arabijo, ki se bo v dvorani Spodek začel ob 20.30.

Najboljše tri izbrane vrste iz skupine B se bodo v Krakovu pomerile s Španijo, Črno goro in Iranom, najboljšimi tremi iz skupine A. Po nepopolnem krogu imata Španija (tekma manj) in Črna gora po štiri točke, Iran (tekma manj) dve, Čile pa ni osvojil nobene točke.

Slovenski selektor Uroš Zorman je proti francoskim rokometnim silakom iz preventivnih razlogov na tribuni pustil Boruta Mačkovška zaradi poškodbe kolena. Družbo sta mu delala Grega Krečič in Aleks Kavčič, prvič na letošnjem turnirju pa je med 16 uvrstil Gašperja Horvata.

V slovenski obrambni formaciji sta bila uvodoma visokorasla Stefan Žabić in Blaž Blagotinšek, slednjega pa je v napadu menjal Aleks Vlah. Zormanovi bojevniki se niso ustrašili slovitih imen na nasprotni strani igrišča, pogumno so se spustili v odprt boj z njimi. V napadu je sicer bilo nekaj manjših “nerodnosti”, ki pa jih je nevtralizirala povsem solidna obramba.

Ob koncu desete minute so prvič na dvoboju zaostali za dva gola (4:6), Zorman pa je pet minut kasneje pri zaostanku 6:9 zahteval prvo minuto odmora. Kljub nekaterim taktičnim spremembam – krilni igralec Blaž Janc se je pomaknil na mesto desnega zunanjega, kjer sta zaigrala tudi Rok Ovniček in Aleks Vlah – pa se razmerje moči na igrišču ni bistveno spremenilo.

Francozi, ki so na današnji tekmi nastopili brez svojega morda najbolj vročega igralca Dika Mema, so bili še naprej majhen korak pred Slovenci in ohranjali prednost treh zadetkov. Slovenija je v končnici malenkostno popustila, izkušeni in iz številnih rokometnih bitk dokazani Francozi pa so to takoj kaznovali in jim v 23. minuti ušli na tri gole (10:15).

A slovenski rokometaši so se v končnici le prebudili. Po golu Vlaha, ki je bil s petimi zadetki tudi najbolj učinkovit slovenski igralec v prvi polovici tekme, so do odhoda na veliki odmor več kot prepolovili zaostanek (14:16).

Slovenski rokometaši v začetku drugega polčasa niso bili kos Francozom. Že po sedmih minutah igre je zaostanek znašal šest golov (16:22), Zormanovi varovanci pa kljub trudu in želji ter občasnim prebliskom niso našli načina, da ujamejo priključek z najbolj resnimi favoriti na letošnjem turnirju na Švedskem in Poljskem.

Najvišji zaostanek so si slovenski rokometaši pridelali sredi drugega polčasa (22:29 in 23:30) in jasno je bilo, da bodo v trinajstem medsebojnem obračunu na velikih tekmovanjih doživeli deseti poraz proti Francozom.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah z devetimi goli, Dean Bombač je prispeval pet zadetkov.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: RZS