• C Novo mesto
  • 04:24
  • Pon, 23.05.2022

Izjemen uspeh mladega Eržena: prva tekma in takoj zmaga

Žak Eržen je sin Milana Eržena, nekdanjega kolesarja in nekdanjega športnega direktorja novomeških kolesarjev.

ANADIA – Žak Eržen je v dresu Kolesarske Reprezentance Slovenije prvič okusil “velodromsko” konkurenco na mednarodni ravni. Trofeo Internacional Municipio de Anadia 2022 šteje kot UCI dirka C2 kategorije, na kateri nastopajo najboljši tekmovalci iz 23 držav, poleg domačih portugalskih specialistov.

Eržen, sicer član Adrie Mobil, je šele prvo leto starejši mladinec. V prvem tekmovalnem dnevu prvenstva je nastopil v disciplini Omnium, kjer je v kvalifikacijah dosegel prvo mesto. Ominum je disciplina, v katero se šteje več dirk; na dirki na končni cilj je bil četrti, na tempo race drugi, dirko na izpadanje je zmagal, v zadnji
dirki na točke pa je potem zadržal največ točk in s tem potrdil skupno prvo mesto in pokazal izjemen potencial za dirkališčno kolesarstvo.

Eržen je po dirki povedal:
»Dirka je bila zelo zahtevna, že od začetka sem nadzoroval celoten potek in bil vedno pri vrhu. Na koncu je odločala dirka na točke, na kateri sem startal z največ točkami in jo nadzoroval. Zelo vesel sem te zmage, rad bi se zahvalil strokovnemu štabu in ekipi, ki me je spodbujala.«

V nedeljo bo sledil še nastop na dirki na točke, kjer bo Eržen lovil nove točke ter vstopnico za nastop na svetovnem prvenstvu. Odkar so uspeli v Novem mestu pokriti velodrom, slovenski klubi v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije posvečajo vse več pozornosti tej veji kolesarstva. V prihodnosti se lahko nadejamo še več podobnih nastopov. Od 4. – 6. februarja pa bo v Novem mestu potekalo tudi državno prvenstvo na velodromu za moške kategorij mlajši mladinci, starejši mladinci ter elite.

Pripravil: Nadlani.si/KZS
Foto: KZS

dolenjske lekarne