• C Novo mesto
  • 23:27
  • Sob, 18.05.2024

Peter Irt napoveduje točen štart Timu Gajserju za sezono motokrosa 2022

Slovenija je edina v svetu, ki ima tri brate v motokrosu s točkami na svetovnem prvenstvu. Kdo bo državni prvak sezone motokrosa 2022, katere kvalitete imajo vozniki v samem vrhu motokrosa in kdaj Peter Irt ni prijazen do Tima Gajserja pa smo izvedeli za #iskrenonadlani. 

motokros

Kako napadata sezono Irt in Gajser?

Slovenija je velik bazen motokrosa, glede na njeno število prebivalstva. V motokrosu ji je zagotovo ugled dvignil Tim Gajser, s katerim prihaja generacija podmladka, ki se vsako leto veča, za ta šport pa se zadnje čase zanima tudi vse več sponzorjev. Res, je da ima tujina več odprtih prog z elementi za dobre skoke, ki jih pri nas manjka. Je pa Slovenija edina država v svetu, ki se lahko ponaša s tremi brati, ki so dobili točke na svetovnem prvenstvu. In to so bratje IRT – Irt brothers

Prog za motokros je v Sloveniji zagotovo premalo, tiste ki so, pa jim manjka elementov in tehničnih zahtev za izveden dober trening. V Sloveniji imamo za motokros kar nekaj manjših prog, ki so zadovoljive za amaterje, najboljši pa si morajo treninge zagotavljati tudi v tujini.

motokros

Člani reprezentance: Gajser, Pancar, Irt.

Petkratni državni prvak Peter Irt nam je v nekoliko sproščenem in zabavnem intervjuju za Nadlani.si povedal, da ima v svoji okolici 3 primerne proge za treninge, več treningov pa mora vsako leto opraviti tudi v tujini. 

Svetovnega prvenstva ne vozi več ostaja pa državni prvak 

Peter IRT je 5 kratni državni prvak in mesto državnega prvaka v motokrosu zadržuje tudi zadnji dve sezoni – sezono 20 in 21, zato ni potrebno izgubljati besed, da bo sezono 2022 skušal braniti naslov z vso strastjo do tega športa. Njegova najboljša proga v Sloveniji z zadovoljivimi zahtevami za treninge je MX Zasavje, kjer preživi kar nekaj zabavnih, lepih, pa tudi prašnih trenutkov resnega dela na motorju.

motokros

Adrenalin, ki ga občinstvu zbuja Peter Irt na progi.

Peter Irt je točen na štartu 

Z moštvenim kolegom Timom Gajserjem skupaj tekmujeta že od mladih dni. Peter Tima opiše kot mirnega in prijaznega. Občasno skupaj trenirata, se pa Peter Irt kaj hitro pošali in Timu napove: “Kar se tiče punc, je lahko Tim brez skrbi, saj na štajersko pa res ne bi hodil po punce.”  Ostali kolegi iz ekipe vedo, da je Peter delaven, stvari konča vedno do konca, na progi pa: “Res nisem preveč prijazen. Ker vozim motokros rad preganjam ekipo in vedno prevzemam pobudo nad lenarjenjem z “gremo, gremo.” In če že kdaj v življenju kam zamudim, sem na štartu dirke: točen!” 

motokros

Peter Irt zadržuje mesto državnega prvaka.

Stalni trenerji za rezultate niso dovolj

Rezultate motokrosa v svetovnem merilu lahko Slovenija drži v samem vrhu, le če slovenski tekmovalci ostajajo enotni v zavedanju, kako pomemben je trening. Peter Irt pove: “Treningi s stalnimi trenerji niso dovolj. Z očetom smo šli vedno skupaj tudi do drugih, z njimi trenirali, iskali nove smernice, se od drugih učili. Trenerji morajo razumeti, da mora vsak tekmovalec probati čim več. Si pridobivati izkušnje in zato probati tudi nove trenerje.”  

Ključen pomen za razvoj posameznega tekmovalca pri motokrosu je načrt treningov, ki naj bi vključeval menjavo prog, za zgled vsem pa je seveda lahko vsaka vožnja Tima Gajserja. Treningi za tekmovalce predstavljajo strošek. En sam popoldanski trening med tednom lahko tekmovalca hitro stane do 100,00 € (kilometrina do proge, ekipa, malica, uporaba proge, gorivo na treningu, servisiran motor…). Tekmovalec lahko zaradi slabega načrta treningov vsako leto le vzdržuje svoj dosežen nivo, ker je podhranjen s treningi ali pa resno dela in tudi napreduje. 

peter irt

Peter Irt z najboljšim trenerje – očetom.

Drzna napoved motokros sezone 2022 

Peter Irt pove, da je v dobri kondicijski pripravljenosti. Vsako pomlad mu nekaj težav povzroča fokus, a sezono motokrosa 2022 napoveduje kot uspešno. Sezona bo odvisno tudi od tega, koliko tekm državnega prvenstva bosta odpeljala Tim Gajser in Jan Pancar. Že na prvi tekmi pa bomo zagotovo lahko videli peterico – med katerimi prva tri mesta redno drži Miha Bubnič. V Petrovo kategorijo pa letos prihaja tudi Jaka Završan, ki ga zagotovo ni za spregledati.

Plan tekm za državni naslov vsako leto objavi AMZS, Peter Irt pa se že konec februarja 2022 odpravlja v Sardinijo na ekpni trenig in priprave. 

motokros

Junaki motokrosa na štartu.

Peter Irt nam pove: “Ko pridemo na priprave, trening ali na tekmo imamo vedno vse s seboj. Motor moram imeti že dobro naštiman doma. Finese vedno zaupam očetu. Letos bom že drugo leto vozil motor Fc450 Husqvarna – njegova brezhibnost pa je zelo pomembna.”

Pri vožnji motokrosa so zelo pomembne gume, mašina, izpušni sistem, zavore. Petra smo do sedaj videli na progah v črno-rumenem ali modro-belem dresu; letos o barvi ne govori. Njegova zasedena in izbrana številka pa je 73. Na čelado Peter nima posebne navezanosti, saj je pri motokrosu le ta bolj potrošni material, zato ima vsako leto novo. Njegov najboljši sponzor je družina, družina v pravem pomenu besede, saj njegova družina za motokros živi kot ekipa – Irt brothers, katere člani so vsi – tudi njegova zvesta navijačica psička Ayscha

motokros

Zvesta navijačica in trenerka.

Naj me kdo ujame, če mora

V motokrosu moraš imeti tudi srečo. Predvsem ne smeš imeti poškodb. Rad moraš imeti ta šport, se odrekati – kajti najbolj uspešen si lahko ravno med 24. in 30. letom. Peter Irt pove: “Mene na progi po 35. letu starosti ne boste več videli tekmovati – takrat me bo že vse preveč bolelo. Do takrat pa me naj še kdo ujame!” Sledi minuta smeha, potem Peter doda: “Po vsakem treningu paše masaža, tudi po tekmah je prisoten močan muskelfiber. Sam sem imel poškodovana že oba kolena, pri motokrosu pa je hitro zraven še kakšna ključnica, pretres, roka. Poškodbe so. Padanja se ne da naučiti. Meni je nekaj ostalo od gimnastike, kar seveda koristi, da se znaš kotalit, biti mehak, a moraš imeti tudi srečo, da motor po padcu ne gre za tabo oz., da te kdo od sovoznikov ne povozi.” Zavarovanja ob licencah so za nastope na tekmah obvezna saj brez njih motokrosa na tekmah ne nastopaš. 

motokros

20 sezon Petra Irt ne utruja.

Kdaj tekmuješ z najboljšimi v motokrosu?

Rezultati Petra Irta ne presenečajo, saj je tudi sam mnenja, da za rezultate vedno trdo delaš in jih zato na koncu vedno tudi pričakuješ. Njegova prva vzornika sta njegova starejša brata Matevž in Jernej: “Ker vem, kaj vse sta naredila in kakšne pogoje za to, da uspeta sta imela. Nikoli pa ne bom pozabil tega, kako sem v Belgiji prvič slišal: “Kako je pa tamalemu to zdaj uspelo,” ko sem namreč na mivkasti progi prvič prehitel starejšega brata, on pa se je potem spretno zagovarjal, češ, da ima preslab motor.” Motokros se vozi po različnih podlagah: trdi podlagi, trdi prebrani podlagi – to je podlaga z velikimi luknjami in kanali, mivkasti in pol mivkasti podlagi. 

Najboljši v motokrosu si, ko te drugi opazijo. Največje presenečenje za Petra Irta, je bilo povabilo oz. ponudba, ki jo je dobil na enem od evropskih prvenstev, ko je na eni od tekm, prejel ponudbo, da bi se kosal z najboljšimi na naslednjem svetovnem prvenstvu. Ekipe namreč potrebujejo, voznike, ki so sposobni menjave znamk motorja, fleksibilni in nimajo kakšnih pogodbenih ali sponzorskih obveznosti. 

motokros

Bratje IRT na kupu!

Obeležili bomo 20 let motokrosa s Petrom Irt

Peter Irt, ki je sicer Ljubljančan in je končal študij kot Inženir mehatronike, se tudi ob težkih trenutkih, izgubah ali življenjskih udarcih, prelomnicah – ne preda. Če ni pri roki motor, je vedno na voljo tek ali kakšna druga športna aktivnost. Na motorju nima časa razmišljati o problemu: “Takrat si fokusiran na progo in na to, kako se bo proga pred tabo razvijala, pa da boš dobil pravo pozicijo, izkoristil linijo proge, brzino; za tem pa se pojavlja tudi misel, kako lahko še bolje spremeniš kaj – za vsak naslednji krog.”

Peter je v motokros vpet že celo svoje življenje. Ponosen je tudi na svojo družino in življenje, ki ga živi ob prostem času. Svoje stanovanje si je uredil doma v domači hiši, kjer si želi ustvariti življenje s svojo punco. Z društvom IRT Brothers imajo poslanstvo vzgojiti dober podmladek, tako da ni skrbi, da Peter Irt ne bi ostal zvest motokrosu tudi po času, ko bo resnih tekmovanj zanj konec. 

motokros

Peter Irt z IRT brothersi skrbi za podmladek.

Brez očeta Andreja IRT, bratje IRT ne bi obstajali. Tudi društva ne bi bilo. Na treningih in tekmah oče ni oče, temveč trener, ki ga vsi trije sinovi zelo spoštujejo.

A Peter Irt pove: “Če naša mami, med štirimi fanti ne bi bila za te stvari, se vse to ne bi moralo “spelat.” To se ne bi zgodilo. Zgodbe ne bi bilo. Premalokrat to povemo. Mami hodi z nami, vse naredi, tudi motor opere. Svoje življenje je podarila sinovom, ki zdaj živimo svoje sanje. Naša mami v resnici ni bila nikoli zares za te stvari in še danes ni. Strah je prisoten. A nas podpira.”  Peter na koncu v šali pove: “Moja punca pa seveda, navija, da bi se nama nekoč rodila punčka.” 

Kvalitete voznika za uspeh na državnem prvenstvu 

Tekmovalci, ki vozijo motokros in njihove ekipe, ki so na samih začetkih družine, morajo na poti s tekmovalcem – otrokom vztrajati. Pot športnika ni zgolj ideja v nekem planu, kaj bi. Tekmovalci rabijo sproščenost in čas. Čas, da se stvari poklopijo in zgodijo, razvijejo. Za uspeh je potrebno imeti red in disciplino. Peter Irt prihaja iz okolja, ki ga je navajalo na trdo delo. Rezultati so garanje, tudi če na samem koncu predstavljajo svojevrsten užitek. Pomemben je urnik, ki se ga vsak dan držiš. Nastavljen plan in jasni cilji. 

motokros

Ogret pred sezono 2022.

motokros

Slovenija je edina v svetu, ki ima tri brate v motokrosu s točkami na svetovnem prvenstvu.

Zahvaljujemo se za čas, ki ga je za #iskrenonadlani z nami delil Peter Irt. Spremljajte ga na FB in Instagramu: Peter Irt, #irtbrothers in na strani IRT Brothers.

S.B., Foto: Arhiv Peter Irt