• C Novo mesto
  • 02:38
  • Ned, 21.04.2024

10 razlogov zakaj vam izpadajo lase in kako se s tem spopasti

Izpadanje las je težava, s katero se soočajo številni ljudje, ne glede na starost ali spol. Razlogi za izpadanje las so različni, od genetike do življenjskega sloga. Kakšni pa so razlogi, da pride do izpadanja las? Poglejmo.

1. Genetika: Najpogostejši vzrok za izpadanje las je genetska predispozicija. Androgena alopecija, znana tudi kot moška ali ženska plešavost, je dedno stanje, ki povzroča redčenje las in plešavost v predvidljivih vzorcih. To stanje se pojavlja postopoma in je pogosto povezano s staranjem.

2. Hormonske spremembe in zdravstvena stanja: Različna stanja, kot so nosečnost, menopavza in težave s ščitnico, lahko povzročijo trajno ali začasno izpadanje las. Tudi bolezni, kot je alopecija areata, ki je povezana z imunskim sistemom, lahko povzročijo izpadanje las.

3. Stres: Kronični ali močan stres lahko povzroči, da lasje preidejo v fazo počitka, kar vodi v povečano izpadanje. Učinki stresa na lasišče so lahko opazni šele nekaj mesecev po stresnem dogodku.

4. Uporaba določenih zdravil: Nekatera zdravila, kot so tista za zdravljenje raka (kemoterapija), depresije in visokega krvnega tlaka, lahko povzročijo izpadanje las kot stranski učinek.

5. Nezdrav življenjski slog: Slaba prehrana, ki ne zagotavlja zadostne količine hranil, lahko vpliva na zdravje las. Kajenje in pretirano uživanje alkohola lahko prav tako prispevata k izpadanju las.

6. Pričeske in lasni tretmaji: Nekatere pričeske, ki močno zategnejo lase, in agresivni tretmaji za lase lahko povzročijo izpadanje las.

7. Pomanjkanje vitaminov in hranil: Nezadostna količina določenih hranil, kot so vitamini in minerali, lahko vpliva na izpadanje las. Pomembni so vitamini A in C, beljakovine, omega-3 maščobne kisline in druga hranila.

8. Glivične okužbe lasišča: Okužbe, kot so lišaji, luskavica in glivične okužbe lasišča, lahko povzročijo srbeče izpuščaje in izpadanje las na prizadetih delih.

9. Izpadanje las po porodu: Po porodu se lahko pri ženskah pojavi začasno izpadanje las zaradi hormonskih sprememb.

10. Avtoimunske bolezni: Stanja, kot je lupus, lahko povzročijo izpadanje las kot posledica imunskega napada na lastne celice.

Kako se spopasti z izpadanjem las?

Rast las in izpadanje las je dolgotrajen postopek, zato bodite potrpeljivi. Za preprečevanje izpadanja las je pomembno, da ste nežni do svojih las, se izogibate prekomernemu zategovanju las, uporabljate primerne izdelke za nego las in ohranjate uravnoteženo prehrano. Pomembno je, da poskrbite za svojo prehrano, da bo polna bogatih beljakovin, vitaminov in mineralov. Prav tako je pomembno upravljanje stresa, z vadbo, meditacijo ali globokim dihanjem, ter izogibanje slabim življenjskim navadam, kot sta kajenje in pretirano uživanje alkohola.

Izpadanje las je pogost pojav, ki lahko vpliva na posameznikovo samopodobo in dobro počutje. Čeprav so vzroki za to stanje raznoliki – od genetskih dejavnikov do življenjskega sloga – je pomembno, da posamezniki prepoznajo morebitne vzroke in se konec koncev tudi obrnejo na strokovnjake za ustrezen nasvet ali zdravljenje. Čeprav izpadanje las ni vedno popolnoma preprečljivo, lahko s pravilnim pristopom in skrbjo za zdravje las in telesa znatno izboljšamo njihovo stanje in kakovost življenja.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva