• C Novo mesto
  • 00:40
  • Sre, 27.09.2023

13 načinov uporabe kisa – izven kulinarike

Ljudje kis najpogosteje uporabljajo pri pripravi solat, pa tudi v raznih drugih jedeh. Vendar pa je kis zaradi svojih značilnosti vsestransko uporaben, tudi če odštejemo pripravo hrane. Uporabljamo ga lahko pri čiščenju stanovanja, osebni negi in na drugih področjih.

Preden vam predstavimo načine za uporabo, je treba omeniti, da obstajajo različne vrste kisa. Vsaka od vrst se lahko uporablja za druga namene. Balzamični in rdeči vinski kis sta v uporabi predvsem za kuhanje in preliv čez solato. Beli kis je sicer užiten, vendar se najbolje obnese pri čiščenju. Med vsemi vrstami je jabolčni kis tisti, ki je najbolj vsestransko uporaben. Dodajamo ga lahko v jedi, hkrati pa dobro služi tudi kot čistilo.

Na kakšne načine vse torej lahko uporabimo kis?

Sprej za čiščenje

Vsi vemo, da so kemična čistilna sredstva škodljiva okolju. Hkrati pa imajo oster vonj in so neprijazna do kože. Zakaj se ne bi torej raje posluževali kisa? Če imate na voljo prazno steklenico za pršenje, vanjo zlijte pol belega kisa in pol vode. S to mešanico se lahko lotite čiščenja vse od tal do kuhinjskega pulta. Če želite poskrbeti še za čim lepši vonj, dodajte še 10 kapljiv izbranega eteričnega okolja.

Odstranjevanje ostankov mila v kopalnici

Trdo milo se velikokrat zažre na različne dele kadi ali tuš kabine. Če ne veste več, kako bi se lotili odstranjevanja te nadloge, potem vam ponovno priporočamo kis. Najbolje se bo obnesla mešanica kisa in sode bikarbone.

Nega mastnih las

Če imate težave z mastnimi lasmi, si lahko pomagate s kisom. V odrabljeni embalaži naredite mešanico iz tretjinskega deleža kisa in dvotretjinskega dela vode. Mešanico dobro pretresite. Lase najprej našamponirajte, kot to naredite običajno. Nato lase nekoliko osušite z brisačo. Raztopino s kisom nato enakomerno razporedite po laseh, po celotni dolžini lasu. Počakajte nekaj minut. Nato nadaljujte z dodajanjem balzama, izpiranjem in sušenjem. Lasje bodo z dodatkom kisa manj mastni kot običajno.

Odstranjevanje voska

Razliti vosek je lahko nadloga, ki jo je težko odstraniti. Tudi v tem primeru si lahko pomagate s kisom. Naredite raztopino, pri čemer zmešate polovico kisa in polovico vode. vosek najprej nekoliko zrahljajte s fenom, nato pa papirnato brisačo pomočite v raztopino iz kisa. Vosek boste tako enostavno odstranili.

kis 2

Uporabite kakovosten kis

Zatiranje plevela

Le kako se znebite plevela na vrtu, ne da bi vam bilo treba posegati po kemičnih preparatih, ki so škodljivi za tla in podtalnico? Predlagamo vam, da se zatiranja plevela lotite na naraven način. pripravite mešanico čistega 20-odstotnega kisa, dodajte skodelico soli in žlico detergenta za posodo. Dobro premešajte in mešanico raztresite po plevelu.

Za hišne ljubljenčke – proti bolham

Bolhe so neprijetne tako za vaše ljubljenčke kot za vas, saj se rade razširijo tudi po stanovanju, kamor vaša žival zahaja. Vendar pa lahko kis uporabite tudi v boju z bolhami. Ko boste naslednjič stuširali svojega hišnega ljubljenčka, na njegovo dlako nanesite mešanico iz polovičnega deleža vode in polovičnega deleža kisa. Tako boste ustvarili neprijetno okolje za bolhe.

Odstranjevanje madežev iz preproge

Imate na preprogah madeže, ki jih nikakor ne morete odstraniti? Tudi pri tej težavi vam lahko kis priskoči na pomoč. Na madež najprej zlijte nekaj belega kisa, nato pa vse skupaj potresite še s sodo bikarbono. Počakajte nekaj minut, nato posesajte prah. Če vas moti vonj, ki ga je na preprogi pustil kis, dodajte še kapljico izbranega eteričnega olja.

Pranje puloverja

Pulover iz volne boste učinkoviteje oprali, če boste pri izpiranju dodali nekaj kapljic kisa.

kis 3

Kis za čiščenje

Kopel za suho kožo

Če si na vsake toliko časa radi privoščite kopel, zraven pa bi radi še poskrbeli za nego svoje suhe kože, vam prav tako priporočamo kis. Ko boste kad napolnili z vodo, dodajte še pol skodelice kisa. Tako boste pomirili suho kožo. Hkrati pa boste imeli po kopanju tudi čistejšo kad. Če vas spet moti vonj kisa, potem dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja, ki vam je všeč po vonju.

Odstranjevanje nalepk

Saj poznate situacijo; Kupite darilo za prijatelja, na izdelkih pa se nahaja etiketa s ceno. Seveda bi jo radi odstranili, še preden boste predmete dali v darilno vrečko. Ker se etiketa med poskusi odstranjevanja dostikrat strga, se lahko dokončnega odstranjevanja lotimo s – prav imate – kisom. Na nalepko torej nanesite kis in počakajte nekaj minut, da se nalepka zmehča. Nato s krpo ostranite kis in nalepko.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Med pripravo kosila se je skoraj nemogoče izogniti rezanju čebule in česna. Posledica tega pa je, da vonj kisa še kar nekaj časa ostane na rokah, kar je lahko precej neprijetno. Vendar pa lahko tudi ta problem rešite s kisom. Zmešajte malo kisa in soli in si z mešanico umijte roke. Vonj bo izzvenel veliko hitreje.

Čiščenje posode za pripravo kave

Tako kava kot čaj na posodi puščata sledi, ki jih je s klasičnimi postopki skoraj nemogoče povsem odstraniti. Vendar boste s kisom zagotovo bolj uspešni. Ponovno pripravite mešanico, ki ji dodate enak delež vode in kisa. Z gobico potegnite po kritičnem predelu, nato pa dobro sperite z vodo.

Čistilo za čevlje

Pozimi se lahko zgodi, da se vaši usnjeni ali semiš čevlji obarvajo zaradi stika s soljo. Tudi to težavo lahko rešite s kisom. Naredite mešanico, pri čemer uporabite enak delež vode in kisa. Raztopino nato nanesite na bombažno krpo ali na krtačo iz najlonskih ščetin. Mešanico dobro vtrite po celotnem čevlju in pustite, da se posuši.

Vidimo lahko torej, da je kis res vsestransko sredstvo, ki rešuje celo vrsto težav, s katerimi se srečujemo v gospodinjstvu. Seveda poleg vseh teh možnosti kis lahko uporabimo na različne načine tudi v kulinariki. Najpogosteje ga dodamo v solate, sicer pa se dobro obnese tudi v raznih omakah, pri pripravi sladkokislih jedi in v drugih primerih.

Pomembno je, da uporabite čim bolj kakovosten kis. Najboljši je seveda tisti, ki je kar najbolj domač in iz ekološke pridelave, da ne vsebuje raznih primesi, ki lahko poslabšajo njegove pozitivne lastnosti.

Nadlani.si, Vir slik: Pixabay

13 načinov uporabe kisa – izven kulinarike
1 od 3
Pixabay
Čiščenje stanovanja
Pixabay
Kis
Pixabay
Kis
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.