• C Novo mesto
  • 22:51
  • Pon, 20.05.2024

5 znakov, da preživite preveč časa s svojim partnerjem

Naravno in povsem pričakovano je, da si želimo biti blizu osebe, ki jo ljubimo, in skupaj uživati ​​v trenutkih povezanosti, toda kje lahko potegnemo mejo med zdravim odnosom in čustveno odvisnostjo, ki omejuje našo svobodo? Kako najti tisto pravo ravnovesje, ki nam omogoča, da gojimo individualnost, hkrati pa negujemo povezanost?

Ko najdemo tisto pravo ravnovesje med količino skupaj oz. narazen preživetega časa, lahko s tem posledično določimo tudi metode za zadovoljiv odnos, ne da bi pri tem izgubili svojo identiteto in svoje osebne cilje. Kateri znaki pa sploh kažejo na to, da bi lahko s partnerjem preživeli preveč prostega časa?

Izguba neodvisnosti in avtonomije

Izguba neodvisnosti in samostojnosti je eden od znakov, ki se običajno pokaže v različnih medsebojnih odnosih. Ko se par na novo spozna in začne skupaj preživljati več časa, se posledično tudi vedno bolj zbližuje in povezuje. Takrat je normalno, da pride do višjih stopenj predanosti in soodvisnosti.

Če pa ta povezanost postane pretirana, se lahko hitro pojavi občutek izgube identitete in individualne avtonomije. Opustimo lahko svoje hobije ali celo izgubimo stik s pomembnimi prijatelji in družino, kar na dolgi rok seveda ne pripomore k izboljšanju izgubljene samostojnosti.

Umaknitev od prijateljev in družine

V primeru, da s partnerjem preživimo preveč časa, se to posledično pozna na skrhanih prijateljskih in družinskih vezeh z našimi najbližjimi. Pogosto se sploh ne zavedamo, da izgubljamo stik s pomembnimi osebami v našem življenju zaradi tega, ker želimo ves naš čas nameniti našemu partnerju.

Poiskati moramo ravnovesje med trenutki, namenjenimi partnerskemu odnosu in tistimi, ki so del drugih odnosov. Določiti moramo čas za srečanje s prijatelji in družino ter poskrbeti, da vsem namenimo pozornost in prostor, ki si ga zaslužijo.

Pomanjkanje identitete in osebno žrtvovanje

Skrb vzbujajoč znak v teh primerih je tudi izguba lastne identitete in osebno žrtvovanje. Kaj hitro se nam zgodi, da ugotovimo, da smo pustili ob strani svoje potrebe, interese in strasti, da bi se popolnoma prilagodili potrebam našega partnerja.

Čustvena odvisnost

Naslednji pomemben znak je razvoj čustvene odvisnosti, ki se nanaša na pretirano potrebo po prisotnosti in odobritvi našega partnerja, da bi se sami počutili popolni in zadovoljni. Spodbujanje lastne čustvene avtonomije pomeni razvijanje trdne povezave s samim seboj, negovanje lastnih virov sreče in zadovoljstva.

Pomanjkanje prostora in zasebnosti

Očiten znak, da s partnerjem preživimo preveč časa, je izguba individualnega prostora in zasebnosti. Pomembno je imeti svoj čas in prostor v odnosu, ohraniti svojo individualnost in dobro počutje. Čas in prostor zase nam omogočata, da sinapolnimo baterije, razmišljamo ali opravljamo dejavnosti, ki so nam všeč.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay