• C Novo mesto
  • 15:58
  • Sob, 28.01.2023

6 nasvetov za manjšo uporabo mobilnega telefona

Živimo v času, ko smo praktično vsi skoraj odvisni od uporabe telefona. Bodisi gre za službene zadeve bodisi za privatne, enostavno se počutimo izgubljene, če ga nimamo celi čas pri roki. Verjetno bi bili šokirani, če bi nam kdo pokazal statistiko, koliko časa dnevno preživimo na teh majhnih elektronskih napravah.

Ker je uporaba telefonov res zelo razširjena in nam vzamejo dnevno kar nekaj ur prostega časa, se marsikdo od uporabnikov občasno odloči, da bo zmanjšal uporabo mobilnega telefona. Pretirana uporaba naj bi negativno vplivala na kvaliteto našega življenja, saj zaradi modre svetlobe slabše spimo, ker si možgani ne odpočijejo v celoti. Kako torej zmanjšati uporabo mobilnega telefona?

Izklopimo obvestila na družbenih omrežjih

Tudi če mobilni telefon odložimo na mizo, nas konstantna obvestila o prejetih sporočilih celi čas silijo k temu, da gledamo na telefon. Izklopitev teh obvestil je ena izmed možnosti, da zmanjšamo uporabo telefona.

Izbrišimo aplikacije, ki so potrata časa

Če imamo na telefonu veliko aplikacij, ki jih vsakodnevno veliko uporabljamo, je najbolj logična poteza ob željenem zmanjšanju uporabe to, da jih enostavno izbrišemo. Ko nam bo čas to spet dovoljeval, jih lahko ponovno naložimo.

Naložimo aplikacije, ki nas opozarjajo na prepogosto uporabo

Dejansko obstajajo aplikacije, ki nas opozarjajo na pretirano uporabo mobilnega telefona. Aplikacije, kot so Forest, Screentime, QualityTime, Flipd in Your Hour so tiste, ki jih lahko naložimo, da bomo lažje sledili uram, ki jih preživimo na telefonu.

Telefon odložimo vsaj 30 minut pred odhodom v posteljo

Prisiliti se moramo, da ne gledamo na zaslon vsaj pol ure pred odhodom v posteljo. Tako si bodo odpočili tudi naši možgani, ki so tako ali tako celi dan izpostavljeni nevarnim sevanjem.

Telefon nastavimo na način letenja

Na ta način se lahko uspešno odklopimo od mobilnega sveta, saj na telefon v tem času ne bomo dosegljivi, prav tako ne bomo prejemali nobenih obvestil in mailov.

Telefona ne nosimo povsod s seboj

Če so zdržali v preteklosti, ko ni imel vsak svojega telefona, potem bomo zdržali tudi mi. Poskusimo pustiti telefon doma takrat, ko ni nujno, da ga imamo s seboj. Tako se bomo vsaj za nekaj časa odklopili od te male mobilne naprave, ki nam pobere toliko časa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels