• C Novo mesto
 • 18:27
 • Pon, 20.05.2024

Kako narediti najlepši adventni venček – FOTO

Z novembrom nam misli počasi uhajajo tudi že k decembrskim praznikom in opravilom, ki jih prazniki prinašajo. Med zabavnejšimi opravili je, vsaj zame, tudi izdelava adventnih venčkov, kjer se lahko povsem sprostite in pustite domišljiji prosto pot. A za lep adventni venček je potrebno vsaj nekaj predhodne priprave.

advent-wreath-80019_960_720Vse bolj priljubljeni so spet tradicionalni adventni venčki, narejeni iz naravnih materialov. Te lahko v naravi nabiramo skoraj vse leto, seveda pa tisto najpomembnejše, vejice smreke, jelke ali ciprese, naberemo tik pred samo izdelavo, da bo adventni venček čim dlje ostal svež.

Kaj vse lahko naberemo za lep adventni venček?

Narava nam ponuja mnogo več, kot je videti na prvi pogled. Med stvarmi, ki bodo adventni venček naredili še lepšega, so najrazličnejši storži, morda orehi in drugi gozdni darovi, pa morda mah in lišaji, koščki lubja, vejice lepe, bele breze, kakšno zanimivo listje in drugo rastlinje, morda kakšne rdeče jagode in cvetovi ter sadeži (na primer posušeni obročki limone ali pomaranče). Za adventni venček pride prav skoraj vse, pazite le, da boste nabrali materiale, ki bodo dlje časa obstojni, saj mora pravi adventni venček svojo lepoto obdržati kakšen mesec dni – od prve adventne nedelje vse do božiča in še dlje. Decembrsko praznovanje namreč radi zavlečemo še tja v januar, ko nas adventni venček ali pa kakšno drugo okrasje na mizi spominja na veseli december.

Poleg naravnih materialov lahko na adventni venček namestimo tudi kaj umetnega. Seveda je vse odvisno od vašega okusa in smisla. Nekateri imajo namreč radi povsem naravni adventni venček, spet drugi prisegajo na druge, kupljene materiale. Lahko pa svoj adventni venček okrasite z mešanico obojega in najdete neko zdravo razmerje med naravnim in umetnim. Pomembno je, da vam je adventni venček na pogled všeč in da ob izdelavi uživate. Ko v izdelek vložite svoje srce, se vam skoraj ne more sfižiti.

Kaj še potrebujemo, če želimo izdelati adventni venček?

 • Vejice smreke, jelke, ciprese in drugega rastlinja
 • Obroč, kamor bomo vejice privezali
 • Močno vrvico
 • Okrasje (naravno, umetno)
 • Sveče (tradicionalno štiri)
 • Nastavke za sveče
 • Morda razpršilo (srebrno, zlato, belo – sneg)
 • Primerno lepilo (najboljše je, če imate pištolo za vroče lepljenje in vložke zanjo)
 • Škarje za vejice
 • Spretne roke in domišljijo

Kako nastanejo adventni venčki?

Sama jih najraje delam več hkrati – nekaj za na mizo, s štirimi svečami, nekaj za na steno pred vhodom v dom, zraven pa morda še kakšen prikupen in manjši zimski aranžma. Vejice, ki jih bomo uporabili za venček, je treba sprva narezati na manjše, morda v dolžini 10 centimetrov, seveda odvisno od tega, kaj želimo ustvariti.sam_4681

Adventni venček začnemo delati tako, da na obroč začnemo privezovati šopke vejic. Uporabimo le eno vrvico, ki jo ovijamo okoli obroča, vmes pa enakomerno privezujemo šopke vejic. Te lahko med seboj kombiniramo ali pa uporabimo le eno vrsto. Izredno lepi so venčki iz vejic jelke, medtem ko so tisti smrekovi malce bodičasti, nekateri pa radi uporabijo tudi različne vrste ciprese.

Ko je adventni venček zelen (za lepega bo treba malo vaje, a z nekaj truda večjih težav ne bi smelo biti), nanj pritrdimo štiri sveče (s pomočjo nastavkov za sveče, ki jih poceni dobimo v že skoraj vsaki trgovini, ali žice), potem pa sledi zabava z okraševanjem – da bo adventni venček res pravi adventni venček. Pri tem bomo večinoma potrebovali dobro lepilo (pištola za vroče lepljenje) in nekaj smisla za estetiko.

Če imate radi kaos, lahko na adventni venček seveda prilepite vse po vrsti, če ste usmerjeni bolj minimalistično, pa boste seveda uporabili manj okrasja. Storže lahko na primer kombinirate z orehi ali listi kakšnega rastlinja, temu pa lahko dodate še kakšno majhno barvno kroglico in drugo okrasje. Kar zadeva barve, so adventni venčki lahko zelo lepi tudi, če se poigrate z več barvami hkrati, lahko pa na enem kombinirate na primer le dve (srebrna gre lepo k modri, vijolična k beli, rdeča pa k zlati).

Nekaj namigov za prelep adventni venček lahko najdete na priloženih fotografijah, seveda pa bo adventni venček za vas lahko najlepši, če ga boste naredili z lastnimi rokami, s svojo domišljijo. Meril, kakšen adventni venček je najlepši, skoraj ni, pomembno, da je všeč vam, saj boste konec koncev prav vi tisti, ki ga boste gledali vse do božiča. Adventni venčki so lahko lep uvod v praznični december. Če spoštujete tradicijo, jih boste delali že ob koncu tega meseca, sicer pa šele decembra. Gotovo pa se strinjate, da so adventni venčki, kakršni koli že so, lahko izredno lepa dekoracija na mizi ali kje drugje, tudi na vhodnih vratih.

Avtorica: Mojca Sladič
Foto: M. S., Pixabay