• C Novo mesto
  • 19:52
  • Pon, 25.09.2023

Bitcoin lahko reši vaše počitnice – tako

Ena od večjih prednosti Bitcoina in drugih kriptovalut je, da jih je mogoče prosto pošiljati iz ene države v drugo. To vam lahko pride še posebej prav, če vas na poslovnem ali zasebnem potovanju doleti nesreča.

Recimo, da ste v tujini, ko opazite, da vam manjka denarnica. Izgubljena? Ukradena? Ni pomembno. Vedeti morate, kako boste plačali hotel in obroke, medtem ko boste situacijo urejali s svojo banko.

Bolj ko razmišljate o tem, slabše je. V vaši denarnici so verjetno kreditne in debetne kartice, denar in osebni dokumenti. Brez teh ste v precej neprijetni situaciji – tudi če ste v all-inclusive tropskem letovišču.

Tu lahko Bitcoin in druge kriptovalute pridejo na pomoč.

Kaj storiti

Najprej se morate obrniti na izdajatelje vaših kreditnih in debetnih kartic in jih prositi, da vaše kartice deaktivirajo. Papirnatega denarja, ki ste ga izgubili, ni več, lahko pa izgubite še veliko več, če se tat denarnice odloči za večje nakupe z vašo Visa ali Mastercard kartico.

Običajno je smiselno vložiti tudi policijsko prijavo. V njem obvezno navedite opis denarnice in podroben seznam njene vsebine.

Ko so ti ključni koraki za vami, se soočite z drugo težavo. Nimate denarja ali kreditnih kartic, s katerimi bi lahko plačali svoje stroške ali poravnali račun za hotel.

Če imate s seboj pametni telefon, lahko kriptovalute priskočijo na pomoč.

Če imate s seboj pametni telefon, lahko kriptovalute priskočijo na pomoč, foto: Kriptomat.io

Prevzem lokalne valute na Bitcoin bankomatu

Bitcoin cena raste in pada, število Bitcoin bankomatov pa nenehno narašča.

Coin ATM Radar je eno od več spletnih mest, ki vam pomagajo najti najbližji kripto bankomat. Ni vam treba vnesti naslova – preprosto stisnite gumb “uporabi mojo trenutno lokacijo” in spletno mesto vam bo ponudilo seznam najbližjih mest, kjer lahko kupite in prodate Bitcoin in druge kriptovalute.

Zdaj lahko prodate nekaj svojih kriptovalut, jih pretvorite v lokalno valuto in dvignete na bankomatu.

Na bankomatu določite, katero kriptovaluto želite dvigniti. Bitcoin je najbolj razširjen kripto, zato ga bomo uporabili v tem primeru. Če vaš kriptoportfelj ne vključuje nobenega Bitcoina, lahko opravite zamenjavo in ga kupite toliko, da boste lahko preživeli naslednjih nekaj dni.

Na bankomatu izberite Prodaj Bitcoin in določite znesek, ki ga želite dvigniti.

Če ste z denarnico izgubili tudi osebni dokument, se boste morda morali zadovoljiti z dvigom gotovine v več manjših transakcijah, saj številni kripto bankomati za večje dvige zahtevajo preverjanje identitete.

Kripto bankomat bo natisnil listek z naslovom Bitcoin denarnice – v besedi in kot QR kodo.

Na ta naslov pošljite Bitcoine iz Kriptomat računa ali druge denarnice.

Medtem ko opravljate prenos, vam ni treba stati na bankomatu. Za izvedbo transakcije imate običajno na voljo vsaj 30 minut.

Ko bo prenos končan, boste na Bitcoin bankomatu lahko dvignili gotovino. Vzemite listek, ki ga je izdal bankomat in ga skenirajte. Bankomat vam bo izdal gotovino.

Prevzem lokalne valute na Bitcoin bankomatu, foto: Kriptomat.io

Kripto reši dan

Ni veliko hotelov in restavracij, ki bi sprejemali plačila v kriptovalutah, vendar lahko kriptovalute kljub temu rešijo vaše počitnice ali poslovno potovanje. Banka, ki vam je izdala kartice vam bo sčasoma izdala nadomestne in morda celo povrnila stroške nakupov, ki jih je opravil tat, ki vam je ukradel denarnico. Kriptovalute pa so na voljo kadarkoli in kjerkoli jih potrebujete. Bitcoin bankomati so priročni, saj omogočajo enostavno pretvorbo kriptovalut v lokalno valuto kjer koli na svetu.

O Kriptomat platformi

Kriptomat je bil ustanovljen leta 2018 in je z uvedbo najpreprostejše platforme v Evropi povzročil revolucijo v svetu kriptovalut. Kriptomat omogoča, da so digitalne finance tako preproste, da lahko vsi in vsepovsod dostopajo do svobode, pravičnosti in zadovoljstva, ki jih predstavlja kripto. Več sto tisoč strank po Evropi in v 120 državah po svetu zaupa Kriptomat platformi pri nakupu, prodaji, menjavi, zaslužku in vlaganju v kriptovalute.

 

Vir: Kriptomat.io, foto: Kriptomat.io, Investing-network.com