• C Novo mesto
  • 10:26
  • Sob, 23.09.2023

Bočno parkiranje za »telebane« – VIDEO

Bočno parkiranje je še ena od tistih stvari, ki se je marsikdo boji ali pa vsaj ni prepričan, če jo obvlada. Res je, bočno parkiranje je ena od stvari, ki smo se je v avtošoli morali tako ali drugače vsi naučiti, ali je to veščino kdo obdržal v sebi, pa je drugo vprašanje.

V resnici ni posredi nobena velika znanost. Čeprav se mnogi bojijo, da bočno parkiranje s seboj prinese poškodovane in popraskane avtomobile, pa temu ni tako. Ko se ga enkrat dobro naučiš in ga pri vožnji večkrat uporabljaš, ti bočno parkiranje oziroma znanje o njem ostane za vse življenje. Pridobljeno znanje in spretnosti je seveda treba obnavljati, za tiste, ki ne poznate osnov, pa smo pripravili spodnji nazorni prikaz, tudi videoposnetek.

bocno_parkiranje_90x180_1Bočno parkiranje po korakih

Če želimo obvladati bočno parkiranje, moramo biti precej natančni in previdni. Svoje vozilo ustavimo vzporedno z vozilom, za katerim želimo parkirati, in sicer tako, da je med boki vozil približno 60 centimetrov. Za bočno parkiranje je v začetku pomembno, da sta zadnja odbijača obeh vozil v isti črti, če je naše vozilo daljše, pa naj bosta v isti črti sprednja odbijača. Pravilno bočno parkiranje zahteva uporabo vseh štirih smernikov.

Drugi korak: za bočno parkiranje je treba volan dobro obrnitibocno_parkiranje_90x180_2

S počasno vožnjo peljemo vzvratno in obračamo volan v desno – tako, da pripeljemo avtomobil v položaj kota 45 stopinj. Pred tem dobro pregledamo okolico in razmere na cesti, saj nikoli ne morate vedeti, kje je še kakšen avtomobil ali morda pešec. Če se vam od zadaj kdo približuje, bočno parkiranje prekinite in počakajte, da gre drugo vozilo mimo vas.

Bočno parkiranje, tretjič

Z vožnjo vzvratno nadaljujemo toliko časa, dokler se desni konec odbijača na našem vozilu ne približa levemu delu zadnjega odbijača na že parkiranem vozilu. Od tu naprej je bočno parkiranje mala malica.

Četrti korak: bočno parkiranje je končano

Volan začnemo obračati v levo in se pomikati nazaj, da se vozilo ustavi vzporedno z robom vozišča. Sprednji kolesi lahko pustite v poševni legi, saj boste tako lažje odpeljali na cesto po istih kolesnicah.

V vmesnem času ne pozabite spremljati okolice in tega, koliko sta od vašega vozila oddaljena sprednji in zadnji avtomobil. Če je treba, lahko postopke parkiranja vmes popravljate, ko je bočno parkiranje opravljeno, pa ne pozabite na zavarovanje vozila pred nepredvidenimi premiki. Uporabite ročno zavoro, vozilo naj bo v prvi prestavi.
Zgoraj si lahko bočno parkiranje ogledate v slikah, spodaj pa tudi na posnetku. Morda bo s posnetkom lažje.

Bočno parkiranje z matematiko?

Za konec pa še malo za šalo: za vse tiste, ki se mučijo pravilno opraviti bočno parkiranje, so znanstveniki izpeljali celo matematično formulo. Enačbo je razvil profesor matematike Simon Blackburn na londonski univerzi. Čeprav se zdi, da je s tem bočno parkiranje precej poenostavljeno, pa obstaja bojazen, da bi zaporedje korenov in oklepajev voznika prej zmedlo kot pa mu omogočilo preprosto in varno bočno parkiranje. »Če razumeš naklone in dimenzije svojega avtomobila, potem lahko ugotoviš, kako lepo in samozavestno parkirati,« pravi profesor. Enačba se začne z uporabo polmera, ki nastane, če avto vrtimo v krogu, in z razdaljo med sprednjimi in zadnjimi kolesi vozila. Potrebni so tudi podatki o dolžini nosu avtomobila in njegovi širini, poznati moramo tudi širino avtomobila, ki bo parkiran poleg našega. Tako naj bi natančno vedeli, koliko je treba volan obrniti, da bo bočno parkiranje popolno. Bi verjeli temu?

Kakor koli že, če vam je bočno parkiranje mačji kašelj ali pa ne, nikar ga ne vzemite dobesedno, kot je to prikazano na spodnjih dveh fotografijah …

Avtorica: M. S.