• C Novo mesto
  • 12:16
  • Pet, 23.02.2024

Če ima vaš partner katero od teh lastnosti, ste morda v toksičnem razmerju

Kako vedeti, ali je neko razmerje zdravo? Včasih znaki, da gre nekaj hudo narobe, sploh niso zelo očitni. Mnogi, ki so ujeti v toksična razmerja, se tega ne zavedajo oziroma se začnejo zavedati, ko je že prepozno. Zato je zelo pomembno, da ste pozorni na vsako manjšo spremembo v partnerjevem (ali svojem) obnašanju. Strokovnjaki poudarjajo, da so v toksičnih razmerjih pogosto prisotne nekatere osebnostne lastnosti vsaj enega od partnerjev. Če jih začnete opažati na svojem partnerju (ali sebi), je to zagotovo znak za alarm. Iskreno se pogovorite, poskusite rešiti konflikte, najti rešitve in po potrebi poiščite strokovno pomoč.

Partner vam zavida in je nevoščljiv

Imate partnerja, ki je pred drugimi navzven vljuden in prijazen, v resnici pa vam zavida, je nevoščljiv in je celo ljubosumen na vas? Morda skrivoma tekmuje in se primerja z vami? Čutite, da je sesut, ko vam uspe nekaj dobrega in lepega? Toksični partnerji svojo notranjo jezo in nevoščljivost pogosto skušajo zamaskirati s prisiljenim nasmeškom, ki pa ga boste po vsej verjetnosti slej ko prej opazili. Če se partner ne zna iskreno veseliti vaših uspehov in sreče, je to zagotovo znak za alarm.

Partner vas nenehno kritizira in išče napake

Če se vam zdi, da partnerja nikakor ne morete zadovoljiti, da nikdar ni zadovoljen z vašim obnašanjem in neprestano vidi samo napake ter slabe stvari, je tudi to opozorilni znak. Vas zna kdaj pohvaliti, je kdaj navdušen nad vašimi dejanji ali izgledom? Ali pa vas neprestano opozarja na to, kaj ste naredili narobe in je zadovoljen samo s svojimi dejanji ter obnašanjem?

Svojo odgovornost in krivdo prelaga na vas

V toksičnem razmerju se večkrat zgodi tudi, da eden od partnerjev ne zna sprejeti odgovornosti za svoja dejanja. Tudi, če se globoko v sebi zaveda, da je kriv on, bo krivdo vselej skušal preložiti na drugega. Ne zna se opravičiti, pokesati, priznati, da se je zmotil. Vedno mora biti on tista oseba, ki ima prav.

Ne dovoli vam, da si ustvarite lastno mnenje

Lastnost toksičnega partnerja je pogosto tudi vsiljevanje svojega mnenja in pogledov na svet. Ne sprejme raznolikosti mnenj, ne ceni vaših vrednot in pogledov, ampak vas postopoma sili k temu, da se nalezete njegovih prepričanj ne glede na to, ali so vam blizu ali ne. Ne upošteva vaših želja, ne da vam priložnosti, da izrazite svoje misli in sebe.

Nima empatije

Za toksična razmerja je pogosto značilno tudi pomanjkanje empatije. Partnerja bi v idealnem razmerju morala biti razumevajoča in empatična drug do drugega, njune najvišje prioritete bi morale biti medsebojno zaupanje, spoštovanje in zadovoljstvo obeh. Nekdo, ki se ne zna postaviti v vašo kožo in vas skušati razumeti tudi, če se ne strinja najbolj z vami,  vas težko osrečuje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels