• 17.15C Novo mesto
  • 23:55
  • Pet, 14.08.2020

V Novo mesto prihaja clio 4: kaj prinaša novega?

Poleg Renaultovega twinga in Daimlerjevega štirisedežnega smarta bo v Novem mestu ponovno zaživela tudi proizvodnja clia. Zadnja različica se imenuje clio 4, pri nas pa ga bodo začeli proizvajati predvidoma februarja prihodnje leto.

Clio 4 tako prinaša tudi nove možnosti zaposlovanja, saj bo proizvodnja potrebovala nove moči, prav tako bo projekt clpredvidoma omogočal višjo učinkovitost proizvodnje in nove zmogljivosti. Proizvodnja avtomobila clio 4 na Dolenjskem menda ne bo vplivala na njegovo proizvodnjo v tovarnah v Franciji in Turčiji. Njegova prodaja sicer raste iz leta v leto: samo lani oziroma v četrtem letu njegove proizvodnje so prodali 409 tisoč primerkov avtomobila clio 4, kažejo podatki.

In kakšne so karakteristike tega avtomobila? Renault clio 4 (prvi njegov model so izdelali leta 2012) kupce že na prvi pogled vabi s svojo atraktivno obliko, atraktiven pa je tudi z marsikaterimi elektronskimi dodatki. Clio 4 je vpadljiv na pogled, za vse ljubitelje elektronike pa ima ogromen zaslon na vrhu sredinske konzole, ki omogoča povezavo s spletom in najrazličnejše aplikacije. To je na kratko tisto, kar porabnike najbolj pritegne.

cl4Clio 4 je zelo vpadljiv

Novi clio 4 je tako svež in zanimiv, kot je bil starejši clio pozabljiv in žalosten, so pred časom zapisali tuji kritiki. In to je podjetje menda vedelo, zato je najelo nizozemskega oblikovalca po imenu Laurens van den Acker. Ta je clio 4 postavil na zemljevid atraktivnejših avtomobil(čk)ov. Bil je celo tako iznajdljiv, da mora povprečni voznik morda dlje časa iskati, kje lahko odpre zadnja vrata, presenetil pa je z nižjo linijo strehe, nekakšnimi urezninami v repu avtomobila in plitvimi stranskimi stekli. Tako so upali, da bo clio 4 všeč širšemu krogu ljudi. In menda se niti niso zmotili. Clio 4 ima spredaj velik in opazen znak, nekoliko večje luči, vendar pa zaradi videza slabšo preglednost vzvratno oziroma nazaj. Tudi zadnja šipa je precej nizka, medtem ko je sprednji odbijač precej blizu tal, zato je treba biti z njim še posebej pazljiv.

Kako pa je z vožnjo? Menda je posebej zanimiv renault clio 4, ki ima motor 0.9 s tremi cilindri, ki je namenjen varčnejši vožnji, a na odprti cesti od njega ne smete preveč pričakovati. Za kaj takega si raje omislite potratnejšo, a dražjo alternativo: 1.5 dCi, pravijo. Motor je povsem Renaultov in iz aluminija. V ponudbi ima clio 4 torej trivaljni bencinski motor, podkrepljen s turbinskim polnilnikom, seveda pa tudi tu ne gre brez dizla: dizelska različica avtomobila clio 4 ima porabo 3,2 litra, so zapisali proizvajalci. Pri starejših različicah gotovo kdo pogreša šeststopenjski menjalnik, ki ga clio 4 seveda ponuja, nekaj poudarka pa daje tudi varčni in gospodarni vožnji. Sicer je nekaj stavkov o takšni vožnji v navodilih zapisano tudi v starejših različicah clia, vendar je bil že čas, da na tem področju preskok naredi tudi proizvajalec sam. Kdor se rad lenobno vozi po mestu, mu motor najbrž ne bo všeč, saj se clio 4 nekoliko bolj dinamično obnaša šele pri višjih hitrostih in več vrtljajih, seveda pa morate vedeti, da takšna vožnja porabi tudi več goriva.

Notranjostcl2

Prav tako ima clio 4 tudi notranjost nekoliko privlačnejšo kot starejše različice tega priljubljenega Renaultovega avtomobila. Plastika morda res deluje nekoliko težko, škripajoče in votlo, ampak dodatna oprema vam vsaj malo pomaga, da to prezrete. Clio 4 je tudi nepričakovano prostoren z dovolj velikim prtljažnikom. Za varnost je med drugim poskrbljeno s šestimi zračnimi blazinami.

Pa cena? Clio 4 z bogato opremo dynamique energy in posebnim dodatkom trendy rdeča stane okoli 15 tisoč evrov. Manj opremljene različice s šibkejšim motorjem so cenovno seveda dostopnejše, katero različico točno bodo delali v novomeškem Revozu, pa za zdaj še ni jasno.

cl1Kaj prinaša prenovljeni renault clio 4?

Na naših cestah bo najnovejša različica clia 4 lahko od druge polovice septembra naprej, oznako Made in Slovenija pa bo torej nosil od prihodnjega februarja naprej.

In kakšne spremembe prinaša novi model? Luči avtomobila clio 4 bodo Full LED Pure Vision, sprednja maska je nekoliko drugačna, prav tako spodnji del zadnjega odbijača, ki tako zagotavlja večjo čvrstost. Ponudbi so dodali štiri nove karoserijske barve (intenzivno rdeča, titanovo siva, biserno bela in jekleno modra), na voljo je tudi nekaj novih platišč in okrasnih pokrovov koles. Po novem si lahko omislite tudi 1.5-litrski dizelski motor ter kombinacijo bencinskega motorja TCe in šeststopenjskega ročnega menjalnika. Skupaj prenovljeni clio 4 ponuja kar 11 kombinacij motorja in menjalnika. Če imate namesto tako imenovanih mrcin  radi nekoliko manjše in prikupne avtomobile, je clio 4 morda prava odločitev. Avtorica: M. S.