• C Novo mesto
  • 16:15
  • Sob, 04.02.2023

Črni petek 2022

Črni petek ali Black Friday, kot ga poimenujejo v Ameriki, kjer ga praznujejo že od leta 1952, je dan, ki napoveduje otvoritev božične nakupovalne sezone. V zadnjih nekaj letih se je izraz razširil po vsem svetu in tako ga praznujemo tudi mi, Slovenci. Gre za dan, ko trgovci s pomočjo visokih popustov v trgovine zvabijo ogromne množice ljudi in če ste tudi vi tisti, ki se temu dnevu nikakor ne morete upreti, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih informacij in drugih nasvetov glede nakupovanja na ta dan.

Zakaj ime »Black Friday«?

Črni petek ni bila spontana ideja nekoga, ki bi želel naključni petek v letu preimenovati, izvor imena je namreč nastal v letu, ko so trgovci poslovali s finančno izgubo in se v času po zahvalnem petku, času praznične sezone, končno rešili iz rdečih številk. Številke so na srečo postale črne in zato tudi ime »Black Friday«.

Prednosti črnega petka

Največjo prednost pri črnem petku imajo seveda trgovci, vendar lahko tudi potrošniki prednost tega dneva dobro izkoristimo. Morda si že dlje časa ogledujemo belo tehniko, pohištvo, oblačila ali obutev in ta dan je odlična priložnost, da si privoščimo tisto, kar si morda prej nismo mogli, saj nam je sedaj zaradi znižanja ta stvar veliko bolj dosegljiva.

Kako se pripraviti na črni petek

Svetujemo vam, da nekaj dni pred črnim petkom določite znesek, ki ga lahko porabite za nakupe na ta dan in se seveda tega zneska tudi držite. Prav tako si nekaj dni prej vzemite čas in preglejte ponudbe oziroma redne cene artiklov, ki jih želite kupiti na črni petek, saj ni nujno, da boste na ta dan vse kar ste si zamislili lahko resnično kupili po nižjih cenah. Napišite si seznam stvari, ki jih bodisi potrebujete ali pa zgolj želite, saj se boste tako izognili brezglavemu nakupovanju. Svetujemo vam, da ste na ta dan potrpežljivi in si vzamete dovolj časa tako za iskanje najboljših ponudb, kot tudi za samo nakupovanje, pa naj bo to fizično v trgovini ali preko spleta. Če potrebujete izdelek, ki je sicer v redni prodaji nekoliko dražji, je ta dan kot nalašč za vas, saj boste lahko prihranili nekaj denarja, vendar pri tem vedno preverite spletne cene, saj so velikokrat tam cene izdelkov nižje kot tiste v fizičnih trgovinah.  V kolikor pa nakup izdelka ni zares nujen, se je za nakup le-tega bolje odločiti po praznikih, kajti takrat lahko naletite na še bolj ugodne cene, saj se po praznikih množično nakupovanje nekoliko umiri. V Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da je priprava na nakupovanje na črni petek izjemno pomembna in da naj vas nikar ne zgrabi nakupovalna mrzlica, saj vas lahko impulzivni nakupi spravijo v tako imenovane rdeče številke.

Ali ste vedeli?

Z vas smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o črnem petku:

  • Znižanja so večja na spletnih straneh, sploh če gre za nakup športne opreme in oblačil;
  • v Ameriki na ta dan ljudje čakajo v vrsti za blagajno povprečno dve uri in pol;
  • v nekaterih delih ZDA je na črni petek dela prost dan;
  • ljudje po svetu na črni petek zaradi visokih popustov šotorijo pred trgovinami;
  • v preteklosti je črni petek zaradi prerivanja in pretepov v trgovinah terjal tudi smrtne žrtve;
  • v zadnjih letih Slovenci na črni petek zapravimo več kot 100 milijonov evrov.

 

Za vse, ki še ne veste, letošnji nakupovalni dan bo v petek, 25. novembra. Polagamo pa vam na srce, da dobro preučite ponudbe za Black Friday 2022 in, da nakupujete z glavo, torej le tisto in toliko, kot potrebujete, saj vas lahko v nasprotnem primeru nepremišljeno nakupovanje privede do nezadovoljstva ali celo finančne izgube.  Pa veselo nakupovanje!