• C Novo mesto
 • 10:37
 • Pet, 23.02.2024

Črni petek 2023: Nasveti, ki jih ne smemo pozabiti!

Črni petek je tukaj! Družbena omrežja so polna oglasov ponudnikov, ki svoje visoko znižane izdelke ponujajo vsemu, kar leze in gre. Istočasno pa lahko najdemo zvrhano mero nasvetov za črni petek, ki bi morebitnim kupcem pomagali pri tem pomembnem potrošniškem dnevu v letu 2023. Kako se torej pripraviti na črni petek? Za vas smo pripravili 10 nasvetov in priporočil za črni petek, a to še ni vse. Pripravili smo tudi 10 nasvetov za črni petek, na katere pomislijo le redki.

Klasični nasveti za črni petek, ki jih seveda ne gre spregledati

Brez klasičnih nasvetov ne gre, saj so mnogim najbolj pomembnim. To so zagotovo:

 • pripravite si proračun za črni petek
 • primerjajte cene
 • cena na spletu vs. cena v fizični trgovini
 • naredite si seznam trgovin, ki bi jih radi obiskali
 • bodite mirni
 • preverite podrobnosti
Kako se pripraviti na črni petek

Kako se pripraviti na črni petek?

Kaj pa ostali pomembni nasveti, z nekoliko razširjeno razlago?

Preverite ujemanje cen

Nekateri trgovci na drobno ponujajo politike ujemanja cen, tudi na črni petek. Pred nakupom preverite, ali se trgovina ujema s cenami konkurence. To je lahko še posebej koristno, če drugje najdete isti izdelek po nižji ceni.

Raziščite programe zvestobe

Če ste član programov zvestobe ali imate kreditne kartice v trgovinah, je črni petek lahko odličen čas za unovčenje zbranih točk ali ekskluzivnih članskih popustov. Preverite svoje račune za morebitne posebne ponudbe.

Razmislite o podaljšanih garancijah

Z navdušenjem, da boste dobili veliko, lahko spregledate pomen garancij za izdelke. Za predmete visoke vrednosti razmislite o stroških in koristih podaljšanih garancij, saj lahko ponudbe za črni petek vključujejo tudi znižane zaščitne načrte.

Preberite drobni tisk

Bodite zelo pozorni na določila in splošne pogoje, ki vas zanimajo. Nekatere promocije imajo lahko omejitve, kot so količinske omejitve, primernost določene barve/modela ali izključitve dodatnih popustov.

Izkoristite ponudbe za vračilo denarja in popuste

Poiščite ponudbe za vračilo denarja ali popuste, povezane z vašimi kreditnimi karticami, ali na spletnih mestih za vračilo denarja. Številna podjetja, ki izdajajo kreditne kartice, nudijo dodatno denarno vračilo ali nagrade v praznični sezoni.

Preverite stroške povratne dostave

Če nakupujete prek spleta, bodite pozorni na stroške povratnega pošiljanja. Nekateri trgovci lahko ponujajo brezplačna vračila, medtem ko drugi odštejejo provizijo od vašega vračila. Razumevanje postopka vračanja vam lahko prihrani nepričakovane stroške.

Poiščite paketne ponudbe

Bodite pozorni na paketne ponudbe, pri katerih trgovci pakirajo več predmetov skupaj po znižani ceni. To je lahko odličen način, da prihranite pri povezanih izdelkih ali dodatkih, ki jih morda potrebujete.

Preverite specifikacije izdelka

Prepričajte se, da kupujete pravi model ali različico izdelka, še posebej, če je na voljo več različic. Preverite specifikacije, funkcije in ocene strank, da se odločite na podlagi informacij.

Načrt za spletni promet zaradi gneče

Platforme za spletno nakupovanje imajo lahko na črni petek veliko prometa, kar vodi do počasnega delovanja spletnega mesta. Nakupe načrtujte zgodaj zjutraj ali v času izven prometne konice, da se izognete morebitnim težavam.

Bodite pozorni na prevare

Bodite previdni pri nezaželeni e-pošti, lažnih spletnih mestih ali preveč dobrih poslih, da bi bili resnični. Držite se uglednih prodajalcev in dvakrat preverite URL-je spletnih mest, da ne postanete žrtev lažnega predstavljanja ali ponarejenih izdelkov.

Črni petek ali Black Friday je za mnoge najbolj pomembno obdobje porabljanja denarja

Črni petek ali Black Friday je za mnoge najbolj pomembno obdobje porabljanja denarja

Nasveti za črni petek, ki so prepogosto spregledani

 • Sledite cenam pred črnim petkom: Začnite spremljati cene izdelkov na vašem seznamu želja nekaj tednov pred črnim petkom. Uporabite orodja ali spletna mesta, ki zagotavljajo pretekle podatke o cenah, da zagotovite, da so popusti, ponujeni med razprodajo, resnično vredni.
 • Preglejte spletne ocene: Ne zanašajte se samo na opise in specifikacije izdelkov. Preberite spletne ocene drugih strank, da pridobite vpogled v dejansko delovanje in vzdržljivost predmetov, o katerih razmišljate. Poiščite vzorce v povratnih informacijah, da se odločite na podlagi informacij.
 • Razmislite o prenovljenih ali odprtih izdelkih: Prenovljeni ali odprti izdelki lahko ponudijo znatne prihranke brez ogrožanja kakovosti. Številni prenovljeni izdelki so podvrženi strogemu testiranju in so opremljeni z garancijami, kar zagotavlja stroškovno učinkovito alternativo popolnoma novim izdelkom.
 • Raziščite lokalna podjetja: Čeprav veliki trgovci na drobno pogosto prevladujejo v razpravah o črnem petku, razmislite o podpori lokalnim podjetjem. Oglejte si majhne, ​​neodvisne trgovine v vaši skupnosti; imajo lahko edinstvene ponudbe, prilagojene storitve in posebne ponudbe, ki prispevajo k lokalnemu gospodarstvu.
 • Preverite skrite stroške: Bodite pozorni na morebitne dodatne stroške, povezane z vašim nakupom. Nekatere ponudbe se morda sprva zdijo fantastične, vendar lahko stroški pošiljanja, davki ali stroški montaže vplivajo na skupno vrednost. Za natančne primerjave upoštevajte te stroške.
 • Povprašajte o prilagoditvah cen: Če ste nedavno opravili nakup in cena med črnim petkom pade, se pozanimajte o prilagoditvah cen. Nekateri trgovci ponujajo delna povračila za nedavne nakupe, če se cena zniža v določenem časovnem okviru.
 • Poiščite gotovinske popuste: Čeprav so kreditne kartice priročne, se pozanimajte o gotovinskih popustih, zlasti v manjših podjetjih. Nekateri trgovci na drobno lahko ponudijo dodatne popuste za gotovinska plačila, s čimer lahko še dodatno prihranite pri nakupih.
 • Načrtujte popuste po črnem petku: Vse privlačne ponudbe niso ekskluzivne za črni petek. Bodite pozorni na razprodaje po črnem petku, saj nekateri trgovci v dneh po glavnem dogodku še naprej ponujajo znatne popuste. Strateški čas nakupov lahko poveča vaše prihranke.
 • Razmislite o energetsko učinkovitih napravah: Razmislite o energetsko učinkovitih modelih. Čeprav imajo morda višje začetne stroške, so lahko dolgoročni prihranki pri računih za energijo stroškovno učinkovita naložba.
 • Preverite pravilnike o vračilu za izdelke v prodaji: Izdelki v akciji imajo lahko drugačne politike vračila kot izdelki po običajnih cenah. Pred nakupom potrdite politiko vračila za ponudbe za črni petek, še posebej, če niste prepričani o izdelku ali če je namenjen kot darilo.
Nasveti za črni petek, ki jih ne smemo spregledati

Nasveti za črni petek, ki jih ne smemo spregledati

 • DIY darilne kartice: Če niste prepričani o željah nekoga, razmislite o nakupu darilnih kartic pri različnih prodajalcih med črnim petkom. To omogoča prejemnikom, da sami izberejo svoja darila, hkrati pa lahko izkoristijo popuste med prodajo.
 • Pregled informacij o garanciji: Za izdelke visoke vrednosti preglejte informacije o garanciji, ki jih je zagotovil proizvajalec. Nekateri izdelki imajo razširjene garancije ali dodatne zaščitne načrte, ki so lahko dolgoročno dragoceni. Razumevanje garancijskih pogojev vašemu nakupu doda dodatno plast zagotovila.
 • Dajte prednost osnovnim predmetom: Čeprav je privlačnost popustov močna, dajte prednost osnovnim artiklom pred impulzivnimi nakupi. Osredotočite se na predmete, ki resnično dodajajo vrednost vašemu vsakdanjemu življenju.
 • Spremljajte družbena omrežja za hitro prodajo: Spremljajte račune trgovcev na družbenih omrežjih za obvestila o hitrih razprodajah ali ekskluzivnih ponudbah. Nekatere promocije so lahko razkrite prek kanalov družbenih medijev in so časovno omejene. Če spremljate svoje najljubše blagovne znamke na družbenih omrežjih, lahko dobite dostop do teh časovno občutljivih ponudb.
 • Preverite zgodovino cen na spletu: Uporabite razširitve brskalnika ali spletna orodja, ki spremljajo zgodovino cen izdelkov. Ta orodja zagotavljajo vpogled v to, ali je trenutna prodajna cena resnično dobra ponudba ali pa je bil izdelek v preteklosti ponujen po podobni ali nižji ceni. Ta zgodovinska perspektiva vam pomaga sprejemati bolj informirane odločitve in preprečiti, da bi nasedli napihnjenim popustom.
Razprodaje, akcije, znižanja in mnoge prevare, ki spadajo k črnemu petku

Razprodaje, akcije, znižanja in mnoge prevare, ki spadajo k črnemu petku

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com