• C Novo mesto
 • 20:20
 • Sre, 12.06.2024

Digitalni boni 2022: kdaj bodo na voljo in kdo so upravičenci?

Državni zbor je 28. februarja sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, katerega glavni namen je povečanje digitalne razvitosti gospodarstva in družbe. Del omenjenega zakona so številne spodbude za digitalizacijo, med drugim vrednostni boni za nakup računalniške opreme in subvencionirani oziroma brezplačni tečaji, ki bi do leta 2028 omogočili vsaj 80 odstotkom prebivalstva v Sloveniji osvojiti osnovno digitalno znanje, mlade pa navdušili nad naprednimi digitalnimi kompetencami. Poleg tega bo zakon ponudil še druge ukrepe, kot sta izvedba promocijskih in izobraževalnih kampanj, sooblikovanje politik resornih ministrstev.

Tako lahko kmalu po turističnih bonih pričakujemo tudi digitalne bone, ki jih s seboj prinaša omenjeni zakon. Kaj so digitalni boni, čemu so namenjeni, kdo so upravičenci, kakšna je njihova vrednost in kdaj bodo na voljo?

Kdo je upravičen do digitalnih bonov?

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov bodo namenjeni dijakom, študentom in osnovnošolcem, ki obiskujejo zadnjo triado, kot finančna spodbuda za nakup ustrezne računalniške opreme. Mladi se bodo imeli možnost udeležiti tudi brezplačnih tečajev naprednih digitalnih veščin, na primer tečajev programiranja, umetne inteligence, robotike, digitalnega podjetništva … Do digitalnih bonov pa bodo upravičeni tudi vsi odrasli, ki so starejši od 55 let, ki bodo imeli možnost udeležbe subvencioniranih tečajev osnovnih digitalnih veščin. Tako bo Slovenija naredila korak naprej v digitalni pismenosti in dostopnosti do ustrezne moderne računalniške opreme. Digitalne bone bo mogoče združevati znotraj družin – se pravi, možen bo nakup enega računalnika z dvema bonoma dveh upravičencev.

Digitalni boni bodo pomagali omogočiti digitalizacijo šolskih procesov in lažje šolanje na daljavo ter navdušiti mlade nad tehniškimi znanji in poklici prihodnosti

Digitalni boni bodo pomagali omogočiti digitalizacijo šolskih procesov in lažje šolanje na daljavo ter navdušiti mlade nad tehniškimi znanji in poklici prihodnosti

Digitalni boni: za katere izdelke in storitve jih bomo lahko izkoristili?

Digitalni boni 2022 v vrednosti 150 evrov bodo za mlade primarno namenjeni nakupu moderne računalniške opreme, ki jim bo omogočila lažje šolanje na daljavo in digitalno vključenost. Koristiti jih bo možno pri ponudnikih s sedežem v Sloveniji za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Izbor izdelkov, ki jih bomo lahko kupili z digitalnimi boni, je kar širok:

 • Prenosni, tablični in namizni računalnik
 • Računalniški zaslon
 • Tipkovnica
 • Miška
 • Priklopne postaje za prenosni računalnik
 • Slušalke z mikrofonom
 • Spletna kamera
 • Digitalna pametna kartica
 • Digitalni papir in pero
 • 3D tiskalnik
 • Tiskalnik, skener, večfunkcijske naprave
 • Komplet za učenje programiranja
 • Zunanja pomnilniška enota
 • Specializirana računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov

Digitalne bone v vrednosti 150 pa bodo prejeli tudi odrasli, starejši od 55 let, ki jih bodo lahko koristili za udeležbo na subvencioniranih tečajih osnovnih digitalnih veščin. Poleg tega bodo tudi za mlade na voljo brezplačni tečaji naprednih digitalnih veščin, katerih cilj je navdušiti mlade nad tehniškimi znanji in poklici prihodnosti, ki jih danes primanjkuje.

Cilj je, da bi do leta 2028 omogočili vsaj 80 odstotkom prebivalstva osvojiti osnovno digitalno znanje

Cilj je, da bi do leta 2028 omogočili vsaj 80 odstotkom prebivalstva osvojiti osnovno digitalno znanje

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič izpostavlja, da bo zakon »prav tako prispeval k digitalizaciji šolskega procesa, predvsem pa k odgovorni ter varni rabi digitalnih tehnologij.« Predvidene so tudi subvencije za pridobitev pedagoških znanj za učitelje, nakup digitalnega učnega gradiva in vzpostavitev klicnih centrov za pomoč. Organizirale se bodo razne promocijske kampanje s poudarkom na zaščiti pred spletnimi nevarnostmi in prevarami.

Kdaj bodo digitalni boni na voljo?

Digitalne bone v vrednosti 150 evrov bo za nakup nove ali rabljene računalniške opreme možno koristiti že od 15. junija naprej. Iz službe vlade za digitalno preobrazbo sporočajo, da se bodo prvi subvencionirani tečaji začeli izvajati jeseni z novim šolskim letom. S tem bomo v Sloveniji spodbudili pridobivanje digitalnih veščin in digitalno pismenost. Trenutno na področju digitalizacije namreč zaostajamo za evropskim povprečjem, saj ima osnovne digitalne kompetence le 55 odstotkov odrasle populacije. Po poročanju 24ur.com je za predvidene ukrepe v letošnjem letu namenjenih 31 milijonov evrov, kar je več v primerjavi s prejšnjimi leti.

Kako bodo boni delovali?

Sistem koriščenja bonov bo enostaven, podoben kot že pri znanih turističnih bonih. Boni bodo v korist upravičenca vpisani v obliki dobroimetja pri Finančni upravi Republike Slovenije. Upravičenec jih bo lahko koristil od 15. junija naprej.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash