• C Novo mesto
  • 18:27
  • Sre, 12.06.2024

Domača vroča čokolada za hladne večere

Pozimi se radi grejemo tudi od znotraj, zato smo tokrat pripravili namige, kako doma pripraviti napitek vroča čokolada, ki vas bo grela v hladnih zimskih večerih.

Da ne bo vroča čokolada vedno pripravljena iz vrečke, jo lahko pripravite kar doma. Zbrali smo nekaj preprostih receptov, za katere boste večinoma potrebovali sestavine, ki jih gotovo že imate. Glavna sestavina vseh receptov je seveda čokolada, potrebujete še nekaj redkega (mleko, smetana) in morda kakšen dodatek za boljši okus ter aromo.

  • Vroča čokolada z mlekom

V posodo nalijemo pol litra mleka, dodamo vrečko vaniljevega sladkorja in malce ruma (po okusu), potem pa še 250 gramov čokolade, ki jo prej nalomimo na koščke. Vse skupaj pristavimo na zmeren ogenj in mešamo, da se čokolada počasi topi. Za zgostitev lahko dodamo še malce škroba. Postrežemo, ko se vroča čokolada zgosti. Če želimo redkejšo, uporabimo več mleka oziroma manj čokolade.

  • Vroča čokolada s smetano

Čokolado nalomimo na majhne koščke in jo segrevamo nad parno kopeljo. Prilijemo nekaj žlic smetane in mešamo, dokler zmes ne postane gladka.

  • Vroča čokolada dodatkom pudinga

Za to različico ob litru mleka potrebujemo sto gramov čokolade, vrečko čokoladnega pudinga, malo kakava in malo sladkorja. Puding, kakav in sladkor zmešamo z malo hladnega mleka, da dobimo gladko maso. Preostalo mleko zavremo, ga odstavimo, mu dodamo pripravljeno mešanico in potem še koščke temne čokolade. Zmes mešamo nekaj minut, da se čokolada stopi, zmes pa primerno zgosti.

  • Triki, da bo vroča čokolada še boljša

Da bo vroč zimski napitek še boljši, mu lahko dodate kanček ruma ali čokoladnega likerja. Nekateri priporočajo tudi dodatek mete, rdečega popra, čilija ali cimeta, seveda pa ob postrežbi ne pozabite na stepeno sladko smetano. In napitek za zimske večere je pripravljen!

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay