• C Novo mesto
  • 16:45
  • Čet, 21.09.2023

Enostaven trik, s katerim boste na Instagramu porabili manj mobilnih podatkov

Instagram je v zadnjih letih eno izmed najbolj priljubljenih družbenih omrežij, saj ga uporablja velika večina mladostnikov, v zadnjem času pa tudi odraslih. To priljubljeno družbeno omrežje ne služi več zgolj kot mesto, kjer mladina preživlja svoj prosti čas, ampak marsikateremu posamezniku služi tudi kot prava redna služba. Ker z brskanjem po Instagramu preživimo veliko časa, se posledično viša tudi poraba naših mobilnih podatkov.

Veliko je mobilnih operaterjev in vsak ponuja svoje pakete, ki jih uporabniki lahko koristijo. Vsak paket vsebuje drugačno količino mobilnih podatkov in kaj hitro se lahko zgodi, da nam ob koncu meseca le-ti začnejo primanjkovati. To seveda velja v tistih primerih, kjer uporabniki ne razpolagajo z neomejeno količino prenosa podatkov.

Če je tudi vaš paket takšen, da ne ponuja veliko GB prenosa podatkov, ali pa ste zgolj oseba, ki jih vsak mesec porabi ogromno, je tudi v vašem primeru dobro poznati nekaj trikov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate porabo. Dejstvo je, da nimamo zmeraj omogočenega dostopa do WiFi-ja, zato slej ko prej pride do situacije, ko moramo koristiti mobilne podatke.

10 MB za ogled 10 fotografij

Po mnenju strokovnjakov na Instagramu porabimo približno deset MB za ogled desetih fotografij. Ker jih običajno pogledamo več, se sorazmerno s tem viša tudi poraba mobilnih podatkov. Povprečen uporabnik naj bi naenkrat pogledal približno 30 fotografij, kar poveča porabo na okrog petnajst MB. Pri videoposnetkih in “reelsih”, ki so v zadnjem času izredno priljubljeni, pa je poraba seveda še bistveno višja.

Instagram zgodbe porabo mobilnih podatkov še povečajo

Dejstvo je, da z ogledom videoposnetkov le še povečamo porabo mobilnih podatkov. Za ogled treh Instagram zgodb porabimo približno 11 MB, zato moramo biti še posebej previdni, če nimamo na voljo večje količine prenosa podatkov.

Kako zmanjšati prenos podatkov na Instagramu?

Ta možnost je skrita v sami aplikaciji, čeprav marsikdo z njo sploh ni seznanjen. Za nižjo porabo prenosa podatkov odprite Instagram, pojdite med nastavitve ter izberite ‘profil’. Sledi klik na ‘uporaba mobilnih podatkov’ in na koncu ‘porabi manj podatkov’.

V kolikor imate profil v angleščini, sledite naslednjim korakom: Settings -> Account -> Mobile data use -> Use Less Data.

V kolikor se boste odločili aktivirati možnost za nižjo porabo, morate vedeti, da se bodo fotografije počasneje nalagale, videoposnetki pa bodo izgubili na kakovosti. Na mesec lahko s tem prihranite med 1 in 2 GB prenosa podatkov.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay