• 5C Novo mesto
  • 03:38
  • Sre, 20.01.2021

IKEA: švedski pohištveni čudež

IKEA žanje uspehe in uživa priljubljenost med kupci že od svoje ustanovitve davnega leta 1943 naprej. Priljubljena znamka je tako z nami že več kot 70 let in se že bliža svojemu 77. rojstnemu dnevu. Kaj dela to skandinavsko podjetje tako priljubljeno, da imamo njene stole in mize že povsod po svetu? 

IKEA in pohištvo, ki ga sestavimo sami

Predstavljajte si, da vam doma manjka kakšen kos pohištva, kuhinjska miza, nočna omarica ali zofa. Prav mogoče je, da se boste odpravili v najbližjo IKEO, saj je to ena izmed najbolj znanih opcij, ko pride do notranje opreme. IKEA se razlikuje od drugih podjetij, ki izdelujejo in prodajajo notranjo opremo po tem, ker IKEA prodaja pohištvo, ki ga prinesemo domov v kosih in ga nato sestavimo po navodilih. To dela prevoz precej bolj preprost, pa vendar nam lahko sestavljanje pohištva povzroči številne preglavice, če ga nismo vajeni. Sestavljanje notranje opreme konec koncev ni preprost proces, ki včasih spominja na tridimenzionalno sestavljanko z mnogimi majhnimi deli – po drugi strani pa lahko predstavlja prav prijetno družinsko aktivnost, med katero se družina poveže med reševanjem skupnega izziva. Saj veste, kaj pravijo – več glav več ve!  

IKEA je bila ustanovljena s strani najstnika

Tega morda niste vedeli, toda ko je bila IKEA ustanovljena, je bil njen idejni vodja star komaj 17 let. Ingvar Kamprad se na prvi pogled ni kaj dosti razlikoval od svojih sošolcev, vendar se je v fantu že od mladih let skrivala izjemna volja in smisel za poslovanje. Ko je bil Ingvar star komaj 5 let, je že prodajal vžigalice; ko je malce zrastel, je ugotovil, da lahko vžigalice v večji količini poceni kupi v Stockholmu, jih nato proda doma po nizki ceni in še vedno dobro zasluži. Kmalu mu vžigalice niso bile več dovolj, tako da je začel prodajati najrazličnejše druge izdelke: ribe, semena, svinčnike in kemične svinčnike, v adventnem času pa celo božične okraske.

IKEA je najprej prodajala stričevo mizo

Ko je postal star 17 let, je mladi Ingvar prejel prvi začetni kapital od svojega očeta: denar je bil nagrada, ker je najstnik uspešno opravil svoje izpite. Z denarjem je Kamprad ustanovil svoje prvo podjetje, ki mu je nadel kratko in prepoznavno ime: IKEA. Prvi izdelek, ki ga je mlado podjetje prodajalo, so bile mize, zasnovane po modelu mize, ki jo je imel doma Ingvarjev stric Ernst. V roku petih let se je Ikea precej razširila in mladi Ernst je začel dodajati najrazličnejše pohištvene produkte.

Kaj sploh pomeni enigmatična kratica IKEA?

Kratica je sestavljena iz prvih črk imen, pomembnih za ustanovitelja. I in K sta začetnici Ingvarja Kamprada, E stoji za Elmtaryd, ime družinske kmetije, kjer je bil rojen, in A stoji za Agunnaryd, bližnjo vas, kjer je bil Ignvar vzgojen. Kamprad se je vse svoje življenje dobro zavedal, od kod prihaja, in je vedno vzdrževal tople stike s svojimi domačimi kraji. V svoji poslednji volji je zapisal, da pol svojega premoženja zapušča za namene razvoja Norranda, manj razvitega dela Švedske. Kamprad je želel, da bi bil ta del Švedske bolje razvit, tako da bi v njem lahko živeli in delali tudi mladi ljudje.

Kamprad je umrl prejšnje leto, IKEA pa je od njegove smrti naprej nadzorovana s strani njegovih treh sinov: Petra, Jonasa in Mathiasa, ki jih je Kamprad imel skupaj z drugo ženo, Margaretho Kamprad-Stennert. Najstarejši hčeri Anniki, ki jo je Kamprad posvojil v prvem zakonu s Kerstin Wadling, je namesto deleža v podjetju namenil 300 000 dolarjev.

IKEA in njene barve

Tradicionalni barvi, ki ju najdemo tudi v značilnem logotipu, sta rumena in modra. To sta tudi barvi švedske zastave, tako da IKEA ponosno zastopa tudi svojo državo.

Posebna zasnova trgovin

Kadar potrebujemo novo mizo ali omarico, se pogosto odpravimo v IKEO. Pogosto pa se nam zgodi, da v trgovini preživimo precej več časa, kot smo se namenili, in kupimo še druge kose pohištva ali pa dekorativne izdelke. Kako je to mogoče, ko pa smo vendar imeli tako natančen načrt, kaj potrebujemo?

Odgovor se skriva v bistri zasnovi trgovin. Tradicionalno so trgovine tega švedskega podetja zasnovane tako, da se kupec sprehodi mimo vseh različnih sekcij, ki ponujajo najrazličnejše dobrine; tako se ne bo ustavil samo pri tistem oddelku, ki ponuja tiste izdelke, ki se jih je namenil kupiti, ampak se bo moral sprehoditi tudi mimo kopice drugih privlačnih dobrin. Tako ni nič čudnega, da nas kdaj zamika, da bi kupili še kakšen dodaten izdelek.

Kje je IKEA danes?

Od prodaje stričeve mize je IKEA prišla zelo daleč – danes lahko na spletu kupite več kot 12 000 izdelkov, ki jih prodaja to švedsko podjetje. Čeprav je IKEA na trgu že zelo dolgo, je še vedno zgodba o uspehu. Postala je znamka, prepoznavna po celem svetu, in ljudje se bodo včasih odpravili nakupovat pohištvo v IKEO, tudi če najbližja trgovina sploh ni blizu. Je že tako, da zaupamo poznanemu. Danes je IKEA tako prisotna v kar 52 državah in ima vsega skupaj več kot 450 trgovin po celem svetu, spada pa tudi med največje proizvajalce na svetu, ki uporabljajo les.

IKEA in naši kraji

Tudi v Sloveniji je IKEA prisotna že več kot 10 let. Leta 2007 se je podjetje odločilo razširiti tudi v naš konec Evrope. Najprej je bila vzpostavljena pisarna v Srbiji, leta 2008 pa je bila Ikea že prisotna tudi pri nas.

Za tiste, ki radi tudi berejo …

Ne glede na to, kakšno mnenje imate o IKEI, ali v njej radi nakupujete ali pa se vam ne zdi zanimiva, vsekakor ni mogoče zanikati, da je IKEA izjemno uspešno podjetje z dolgo tradicijo, ki je vsekakor posvojilo ali pa kar izumilo formulo uspeha. Kot tako je vsekakor zanimiv primer, o katerem se splača izvedeti več. Kot zanimivost se splača dodati še to, da je imel Kamprad tudi pisateljsko žilico: leta 1976 je objavil svoja razmišljanja v testamentu A Testament of a Furniture Dealer (Testament trgovca s pohištvom). Če pa vas zanima še več o Ingvarju Kampradu in IKEI, si lahko preberete tudi avtobiografski roman, ki ga je Kamprad napisal skupaj z Bertilom Torekulom: Leading by Design: The IKEA Story (vodenje z dizajnom: IKEA zgodba). 

Veselo branje in uspešno novo leto!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

IKEA: švedski pohištveni čudež
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.