• C Novo mesto
  • 19:14
  • Sre, 12.06.2024

Izpoved Slovenke: »Nehala sem spati z možem in tako rešila najin zakon.«

Ideja, da se nasprotja privlačijo, se na začetku vsakega razmerja zdi zelo simpatična, po več letih zakona pa postane jasno, da nas lahko te razlike pogosto zelo zmotijo. Moj mož in jaz sva vsekakor dober primer nasprotja, predvsem pri najinih spalnih navadah. On je nočna sova, ki rad krade odejo in se zavije na svojo ali pa mojo stran postelje. Jaz pa sem jutranja ptica, ki rada spi v čisti in urejeni postelji v tihi in temni sobi.

Ko sva se preselila v skupno stanovanje, je kupil televizijo za na strop v najini spalnici. To se mi je zdelo malo ekstremno, vendar sem se le smejala, ker sem bila izjemno zaljubljena in sem verjela, da si želi le občasno pogledati kak film. No, leta zakona kasneje se več ne smejim, saj se je izkazalo, da on sploh ne more zaspati, če pred spanjem ne gleda televizije. In šele ko ugasne televizijo, lahko v tišini in temi tudi jaz končno zaspim.

Zdelo se mi je, da bo to nekako edina zoprna navada glede spanca in da jo bom lahko sprejela. Potem pa se je začelo vpletati življenje; ob vsakem stresnem dogodku (npr. menjava službe) je spremenil spalne navade. Pričel je gledati daljše filme, pred polnočjo ni televizije nikoli ugasnil, želel je spati z odprtim oknom in tako naprej. Še kar nekaj let se nama je uspevalo nekako prilagajati, vendar pa so sčasoma te razlike terjale svoj dolg. Pričela sva se pogosto kregati in sploh ne zaradi spanca, ampak zaradi povsem drugačnih vsakodnevnih stvari ali dogodkov. Edina misel, ki naju je še držala skupaj, je bil bled spomin na to, kako rada sva se nekoč imela in kako lepo je bilo.

Pogosto sem po prepiru raje prespala v sobi za goste in naslednji dan sva se oba prebudila boljše volje. Takrat sva pričela s spanjem v ločenih spalnicah in kreganje se je naenkrat končalo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash