• C Novo mesto
  • 20:13
  • Sre, 12.06.2024

Izpoved Slovenke: “Za 7 dni sem postala vegetarijanka in še vedno ne morem verjeti, kaj se je zgodilo”

Nikoli nisem imela namena postati vegetarijanka, saj sem preprosto oboževala hrustljavega piščanca ali pa sočno govedino. Šele ob porastu cen mesa sem se vprašala, zakaj vsak mesec zapravim toliko denarja za meso in s tem hkrati še spodbujam kruto živinorejsko industrijo, ki je odgovorna tudi za ekološke težave. Preizkusila sem enotedenski vegetarijanski izziv in učinki na moje telo so bili neverjetni.

Moja koža je postala lepša in čvrstejša.

Vem, da mi ne boste verjeli, ampak moja koža se je v enem tednu vegetarijanstva resnično izboljšala – izginile so akne in majhne gubice. Razlog je v bistvu precej zanimiv. Namesto hitre hrane iz restavracij sem obrok pripravila doma in tako redno uporabljala sladki krompir. Izkaže se, da sladki krompir vsebuje ogromno vitaminov A, C in E, ki so ključni za lepoto naše kože.

Imela sem višek energije.

Po približno dveh dnevih izziva sem se zbudila še pred svojo budilko in se pripravila za službo. Tudi v službi sem hitro opazila, da sem bolj zbrana in pozorna, čas je hitreje mineval. Šele takrat sem se pričela zavedati, kako škodljivo je bilo meso za moje telo. Vegetarijanska hrana me je naredila vsesplošno bolj zdravo in bolj budno.

Ugotovila sem, kako rada kuham.

To je verjetno bilo najbolj nenavadno odkritje od vseh; mešanje sestavin, preizkušanje jedi in spreminjanje receptov po svojem okusu je postalo nekaj, česar sem se pričela veseliti še v službi. Pred vegetarijanstvom nisem nikoli raziskovala receptov na internetu, zdaj pa sem s tem začela in tako odkrila neskončno čudovitih in preprostih receptov, ki so me navdušili za kuhanje.

Izbirčnost je postala del preteklosti.

Zadnji dan izziva sem si pripravila obrok iz sestavin, ki jih prej nikoli ne bi uporabila skupaj ali pa niti posamezno. Rezultat je bil čudovit obrok, poln s pomembnimi hranili in preprosto okusen. Neverjetno, kako se je moj okus spremenil, ko sem spremenila svojo mentaliteto.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash