• C Novo mesto
  • 11:00
  • Sre, 29.11.2023

Izpoved Slovenke: »Za en teden sem nehala uživati mlečne izdelke in to se je zgodilo«

qlandia krško

Že tekom odraščanja sem preprosto oboževala mlečne izdelke, saj so mi bili ves čas na voljo. Ni bilo zajtrka, ki ne bi vseboval sveže pečenega kruha z maslom in mlečnim napitkom, ki je sprva bil kakav, sedaj pa je seveda kava z veliko mleka. Tudi v restavracijah sem si najraje naročila jedi, ki vsebujejo veliko sira ali pa skutin nadev. Vendar pa sem sčasoma pričela razvijati intoleranco na mlečne izdelke, ki je močno vplivala na moje počutje, zdravje in telesno težo.

Vedela sem, da bom tudi jaz nekoč razvila intoleranco, saj je enako bilo pri moji mami in pri starejši sestri. Po 35. rojstnem dnevu sem opazila, da me že samo masleni piškoti močno napnejo in povzročijo silno boleče krče v prebavilih. Pričela sem se zavedati, da je mojih dni uživanja v mlečnih izdelkih najverjetneje konec. Izdelke s sirom sem nekako še prenašala, vse ostalo pa je postalo prava nočna mora. Glede na raziskave je normalno, da v teh letih razvijemo intoleranco in je hkrati to tudi precej pogosto.

Zaradi vedno hujših krčev, prebavnih motenj in slabega počutja, sem se odločila, da naenkrat popolnoma opustim uživanje mlečnih izdelkov. Zadnja leta sem se pogosto počutila napihnjeno, imela sem težave z vetrovi, pogosto sem imela prebavne motnje, vendar pa na to niti nisem bila pretirano pozorna in sem se nekako naučila živeti s temi težavami, ki so tako postale del mojega vsakdana.

Že po enem tednu sem občutila neverjetne spremembe v svojem telesu. Počutila sem se bolj spočita in polna energije, kar je precej drugače kot prej. Vedno sem bila utrujena, slabo sem spala, čez dan pa nisem imela veliko energije za najrazličnejše aktivnosti. No, sedaj kar sijem od energije in tudi moje spanje se je izboljšalo. Nisem pa opazila večje spremembe na svoji koži, vendar moram za te spremembe še nekaj časa vztrajati pri svoji dieti.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash