• C Novo mesto
  • 00:36
  • Sob, 18.05.2024

Kaj vse lahko sporoča barva vaših oči?

Slavni pregovor pravi, da so oči ‘ogledalo duše’ – in res je tako. Čeprav tega pojma ne moremo podpreti z nobeno znanstveno ali drugo oprijemljivo študijo, pa lahko z gotovostjo trdimo, da se preko naših oči in pogleda lahko izražajo različna čustvena stanja. Poleg tega lahko barva naše šarenice vpliva na to, kako nas dojemajo druge oseba, ki nas obkrožajo.

Vzporedno vizualna komunikacija predstavlja bistven sestavni del neverbalnega jezika oz. komunikacije. Skozi oči lahko namignemo, če smo bolni, zainteresirani, vznemirjeni ali žalostni. Fascinantno je predvsem to, koliko informacij vsebuje vsak naš pogled, prav tako tudi njegova tonaliteta. V tem smislu lahko znanost veliko prispeva k razumevanju tega pojava. Kaj vse pa še dodatno v sebi skrivajo naše oči in njihova barva?

Dojemanje privlačnosti

Cenjenje lepote glede na barvo oči se razlikuje glede na geografsko lokacijo. Skupne ugotovitve različnih študij kažejo,  da so v regijah, kjer so nekatere barve oči manj pogoste, te posledično bolj privlačne. Na primer, v Turčiji in na Portugalskem, kjer modra barva oči ni običajna, je ta odtenek barve oči med bolj priljubljenimi oz. privlačnimi.

Možnost zbolevanja za kožnim rakom

Barva naših oči lahko vpliva na povišano tveganje za nekatere vrste kožnega raka. Ljudje s svetlimi očmi naj bi se srečevali z večjim tveganjem za razvoj nekaterih vrst kožnega raka, kot sta bazalnocelični in ploščatocelični. To je posledica manjše količine melanina v očeh in koži. Melanin je pigment, ki pomaga zaščititi našo kožo pred poškodbami sonca.

Uživanje alkohola

Ljudje s svetlimi očmi, po možnosti modrimi, običajno pijejo več alkohola kot tisti s temnimi očmi, kaže študija, objavljena v reviji Journal of Substance Use. Ta raziskava navaja, da imajo udeleženci z modrimi očmi višjo povprečno koncentracijo alkohola v krvi, ne glede na starost. Po drugi strani pa raziskava, objavljena v reviji Personality and Individual Differences, poroča, da je pri evropskih Američanih z modrimi očmi večja verjetnost, da postanejo odvisni od alkohola kot pri tistih z rjavimi očmi. Na to lahko seveda bistveno vplivajo tudi socialni in psihološki dejavniki.

Obvladovanje bolečine

Obstaja možna povezava med fenotipskimi značilnostmi, kot so barva oči in las, ter zaznavanjem bolečine. V osnovi naj bi bili ljudje s temnimi očmi in lasmi bolj občutljivi na boleče dražljaje kot tisti s svetlejšimi odtenki oči.

Tveganje za nastanek sive mrene

Glede na študije so ljudje s temnejšimi odtenki oči izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek sive mrene kot tisti s svetlejšimi odtenki. So pa slednji na primer bolj podvrženi možnosti za razvoj melanoma uvee, ki je vrsta raka na očesu. Ne glede na barvo oči se je seveda potrebno zavedati, da na razvoj bolezenskih stanj vpliva še veliko drugih, precej bolj pomembnih faktorjev, na katere moramo biti pazljivi ob morebitnih težavah z očmi.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay