• C Novo mesto
  • 06:14
  • Tor, 21.03.2023

Kaj zares pomeni, če se spominjate svojih sanj?

Vsi smo že doživeli intenzivne sanje, ki se jih pa zjutraj nikakor nismo mogli spomniti. Ne glede na to, kako zelo smo si želeli priklicati spomin in obuditi trenutke iz sanj, nam žal to ni uspelo. Vedeli smo le to, da smo nekaj sanjali. Nič čudnega, da so sanje še dandanes ovite v veliko skrivnost, saj se jih včasih lahko do potankosti spominjamo, spet drugič pa ne moremo priklicati niti enega dogodka iz sanj. Nekateri verjamejo, da so sanje iluzija našega resničnega življenja, spet drugi verjamejo v neko duhovno povezavo z lastno podzavestjo, teorij o sanjah je nešteto.

Zakaj se nekateri ljudje spominjajo svojih sanj, nekateri pa sploh ne?

Obstaja mnogo razlogov, zakaj nekateri ljudje pozabijo svoje sanje. Naše najbolj žive in doživete sanje se dogajajo v REM fazi spanca, ki pa je ne doživljajo prav vsi ljudje enako pogosto ali enako intenzivno. Tisti, ki težje dosežejo REM fazo spanca, se tudi slabše spominjajo svojih sanj. Na cikle spanja vplivajo nekatera zdravila (kot so na primer antidepresivi), pa tudi stres, anksioznost, alkohol, kajenje, zdravstvene težave, nosečnost in podobno. Prav tako na spominjanje sanj vplivajo zunanje motnje, kot so budilke, hrup ali svetloba.

Kaj pomeni, če se lahko spominjamo svojih sanj?

Obstaja mnogo razlogov, zakaj se lahko spominjate svojih sanj. Bujenje sredi faze REM je najbolj znan izmed njih. Za prebuditev je lahko odgovornih več stvari, na primer spalna apneja, sindrom nemirnih nog, smrčanje in podobno. Seveda pa prekinjen spanec ni ravno najboljša stvar, zato poskušajte odstraniti vzroke, ki vam prekinjajo cikel spanja. Če si želite ohraniti več spominov na svoje sanje, imejte ob postelji majhen zvezek in svinčnik, da lahko takoj ob bujenju zapišete spomine na svoje sanje. Takrat so namreč spomini še lahko prisotni, že čez nekaj trenutkov pa jih več ni.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Pexels