• C Novo mesto
 • 04:30
 • Sob, 21.05.2022

Kdaj je najbolje kupiti vinjeto 2022?

Leto 2022 je v cestnem prometu prineslo tudi novo elektronsko vinjeto. Na voljo za nakup so bile že z decembrom, a je bil takratni nakup zelo nespametna poteza. Zakaj? V nadaljevanju boste to tudi izvedeli, odgovor pa se skriva v samem pravilu, ki ga je zastavil DARS. Po več letih lepljenja nalepke na vetrobransko steklo, se zdaj zgodba vinjete digitalizira. Letošnje leto je zgodovinskega pomena v digitalizaciji in vinjeta nam bo dala enega izmed prvih odgovor na to. Kdaj je torej najpametneje kupiti novo elektronsko vinjeto in kje?

Kje kupiti novo vinjeto?

Novo vinjeto je možno kupiti na dosedanjih mestih prodaje ali na spletu. Najpogostejši prostor nakupa vinjete so bencinski servisi, kjer bo proces potekal enako kot na spletu. Potrebno bo delati s precej številkami, ki bodo morale biti vpisane pravilno. Te številke so registrska številka vozila, veljavnost vinjete, cestninski razred in vaši podatki. Podatki bodo morali biti točni!

Ob nakupu preko spleta bodo podatki o kupljeni vinjeti za točno določeno vozilo shranili v centralni sistem e-vinjete. Tako je vaša odgovornost vnašanje in navajanje točnih podatkov. Tako bo promet tudi preverjan, saj bo vinjeta 2022 vezana na registrsko številko, nadzorovale pa jo bodo stacionarne kamere in vozila cestninskega nadzora.

Največja razlika, ki jo predstavlja premik v elektronski način, je dejstvo, da nalepke ni več. Vašega vetrobranskega stekla ne bo več krasila nalepka modre, rdeče, vijolične, oranžne ali katere koli druge barve. Po mnogih letih lepljenja na steklo in še bolj dolgotrajnega drgnjenja stare nalepke, je zdaj težava rešena. Vinjeta 2022 je prva v zgodovini Slovenije, ki bo v elektronski obliki in obstajala le v sistemu. Prav zato za vsak slučaj obdržite tudi račun.

Kdaj kupiti vinjeto 2022, da bo najbolje?

Ko je bila vinjeta še nalepka je imela v primeru letne različice fiksno obdobje delovanja. Od konca januarja tega leta do konca januarja naslednje leto. To se je zdaj spremenilo. Vinjeta bo zdaj vezana na datum nakupa ali datum izbire, ki ga boste navedli ob nakupu. Tako vam bo vinjeto potrebno kupiti šele takrat, ko boste to zares rabili. Če bo to tretji marec, bo vinjeta veljala do istega dne naslednje leto (v tem primeru 3. marec 2023). To je glavni trik, ki velja za novo vinjeto 2022 in najverjetneje vsako naslednjo. Podrobnejši opis vsake izmed vinjet lahko najdete nekoliko nižje v prispevku.

Kakšna je cena vinjete v letu 2022?

V spodnji razpredelnici lahko najdete cene za vse vinjete (izjema so polletne, ki cene še nimajo) v letu 2022 za različne razrede vozil. To vam bo pomagalo tudi pri vpisovanju podatkov pri nakupu nove vinjete. Kakšne so cene določenih razredov?

2A e-vinjeta (osebna in bivalna vozila):

 • Letna – 110 evrov
 • Mesečna – 30 evrov
 • Tedenska – 15 evrov

2B e-vinjeta (kombiji):

 • Letna – 220 evrov
 • Mesečna – 60 evrov
 • Tedenska – 30 evrov

Motorna kolesa e-vinjeta:

 • Letna – 55 evrov
 • Polletna – 30 evrov
 • Tedenska – 7,5 evrov
Pregled vinjet 2022, ki bodo v uporabi letošnje leto in začetek naslednjega

Pregled vinjet 2022, ki bodo v uporabi letošnje leto in začetek naslednjega

Katere vrste e-vinjete bodo obstajale od letos naprej?

Tako kot do zdaj, pri klasičnih vinjetah ali nalepkah, bodo tudi elektronske vinjete ponujale svoje štiri klasične različice. Letna, polletna, mesečna in tedenska e vinjeta. Na enostaven način je pri vsaki različici vinjete pojasnjeno tudi njeno trajanje in uporaba, ki bo veljala drugače kot do sedaj. Kako bo veljala vsaka?

 • Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.
 • Polletna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev, če tega dne v šestem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za polletno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. oktobra 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost polletne e-vinjete izteče 30. novembra. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).
 • Mesečna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. maja 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija.
 • Tedenska e-vinjeta velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati v petek, 15. aprila 2022, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do četrtka, 21. aprila 2022, do polnoči.

Pazite! Tudi kazni bodo še aktualne, če nimate vinjete

Žal bodo tudi letos aktualne kazni za vse tiste, ki se bodo polastili vožnje po avtocestnem omrežju brez vinjete. Cestninski nadzor bo potekal na isti način in nekoliko bolj dodelan ali moderen način. Kot smo omenili na začetku prispevka, bodo stacionarne kamere registrsko številko vozila povezale z dejstvom ali vinjeta je ali vinjete ni. Ker boste morali svoje podatke v sistemu povezati z vinjeto in registrsko številko avtomobila, se bo položnica poslala direktno na vaš naslov.

Globa v primeru vožnje brez vinjete v letu 2022 bo znašala 300 evrov, tako kot do sedaj.

Vinjete 2022 bodo nadzorovane na klasičen način in predelan način s stacionarnimi kamerami, ki bodo nakup vinjete povezale z registrsko številko vozila

Vinjete 2022 bodo nadzorovane na klasičen način in predelan način s stacionarnimi kamerami, ki bodo nakup vinjete povezale z registrsko številko vozila

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, dars.si