• C Novo mesto
  • 08:41
  • Čet, 28.09.2023

Kivi krepi imunski sistem in preprečuje nastanek številnih bolezni

Kivi je majhen sadež z zelo močnim okusom, ki vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in drugih zdravilnih snovi. Ponavadi je ovalne jajčaste oblike z rjavkastim kosmatim olupkom in svetlo zelenim ali rumenim mesom, ki vsebuje še črna užitna semena. Njegov okus je zelo specifičen, včasih nekoliko kisel, lahko pa je tudi zelo sladek. Nutricionisti spodbujajo vključevanje kivija v vsakdanjo prehrano, saj ima številne ugodne vplive na naše telo in zdravje. Preberite, katere zdravilne lastnosti ima kivi in kako ga uživati.

Kivi izvira iz Kitajske, sprva se je imenoval kitajska kosmulja

Kivi izvira iz rodu gozdne trte aktinidije, je avtohtoni sadež, ki prihaja s Kitajske. Najprej se je imenoval kitajska kosmulja, vmes se je njegovo ime spremenilo v melona, šele kasneje – na začetku dvajsetega stoletja – pa so ga na Novi Zelandiji poimenovali kivi. Leta 1904 je namreč učiteljica Isabel Fraser s potovanja na Kitajskem pripeljala kivijeva semena nazaj domov na Novo Zelandijo. Sadež je kasneje dobil ime po ptiču kiviju, saj rjavkasta kosmata lupina spominja na perje ptiča kivija. Najprej so kivi gojili le na vrtovih, šele kasneje se je začela večja proizvodnja kivija. Danes obstaja tudi različica zlatega kivija, ki ima rumeno meso in bolj sladek okus, izvira pa z Nove Zelandije.

Uživanje kivija pozitivno vpliva na zdravje

Več raziskav je pokazalo, da uživanje kivija zelo ugodno vpliva na zdravje in telo. Vsebuje namreč ogromno vitaminov in mineralov, še posebej visoka je vsebnost vitamina C, ki je ključnega pomena za zdrav organizem. Poleg tega vsebuje tudi veliko kalija, vitamina K, vitamina E in folne kisline, ki je zelo pomembna pri zdravem razvoju telesa, hkrati pa preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni in zmanjšuje druga tveganja za zdravje. Ta kitajski sadež je tudi bogat vir antioksidantov, med drugim karotenoidonih luteinov, ki so znani po tem, da preprečujejo poškodbe DNK, skrbijo za zdravje oči in zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj.

Kivi zelo ugodno vpliva na zdravje in telo

Kivi zelo ugodno vpliva na zdravje in telo

Poleg vseh koristnih snovi, ki jih vsebuje, pa je kivi tudi poln topnih vlaknin, ki uravnavajo krvni sladkor, znižujejo raven holesterola v krvi, izboljšujejo zdravje srca in ožilja ter razvoj zdravih bakterij v črevesju. Kiviji so zato odlična izbira za vse, ki imajo prebavne težave, saj zmanjšujejo zaprtost in spodbujajo presnovo. Poleg tega krepijo imunski sistem in telo varujejo pred škodljivimi bakterijami ter virusi. Raziskave so pokazale tudi, da uživanje kivija zmanjšuje stres in izboljšuje koncentracijo.

Marsikdo kivi uporablja tudi v kozmetiki, saj zaradi visoke vsebnosti vitamina C ugodno vpliva na kožo. Če ga olupite, narežete, pretlačite njegovo meso in ga nanesete na kožo, bo kivi deloval kot piling. Odstranil bo nečistoče in odmrle celice ter poskrbel za gladko, čisto in sijočo kožo. Pomembno je le, da se izogibate predelu okoli oči in kotičkov ustnic, saj lahko kivi na teh rpedelih povzroča neprijeten pekoč občutek.

Kaj se zgodi, če pojeste preveč kivija?

Uživanje kivija v splošnem prinaša pozitivne učinke na telo, vendar obstajajo tudi ljudje, ki imajo alergijo na kivi. Tipični znaki so srbeče grlo, zatečen jezik, težave pri požiranju, bolečina v trebuhu ali želodcu, bruhanje, nastanek koprivnice ali drugih izpuščajev. Če opazite katerega od naštetih znakov, takoj prenehajte z uživanjem kivija in ga v prihodnosti raje zamenjajte za katero drugo vrsto sadja.

Kivi lahko uživate na veliko različnih načinov

Večina ljudi uživa surov kivi, ponavadi kar kot samostojno jed oziroma malico. Če vam okus kivija morda ni najbolj pri srcu ali pa bi radi preizkusili kaj novega, lahko kivi uporabite v različnih receptih.

Kivije lahko uživate na zelo različne načine

Kivije lahko uživate na zelo različne načine

  • narežite kivi, banane in jagodičevje na majhne koščke in pripravite sadno solato
  • kivi lahko vključite pri pripravi raznih omak in sadnih prelivov
  • iz kivija pripravite raznovrstne smutije in beljakovinske napitke
  • več kivijev narežite na majhne koščke in z njimi začinite solato
  • pripravite marinado za meso ali ribe, ki vsebuje zmlet kivi, sojino omako, česen, olivno olje in malo paradižnika
  • s kivijem popestrite jogurt, kefir ali ovsene kosmiče z oreščki
  • pripravite marmelado iz kivija, vendar dodajte še druge vrste sadja, saj sam kivi ne omogoči »žele« konsistence marmelade
  • pripravite kivijev kompot, sok ali celo liker

Najbolj zdravo pa je seveda uživanje svežega kivija.

Ste vedeli? Gojite ga lahko tudi na domačem vrtu

Čeprav gre za avtohtono kitajsko vrsto, je križanje kivijev omogočilo, da jih lahko gojite tudi na domačem vrtu. Načeloma kivi uspeva povsod, kjer je podnebje blago. Raste v grozdih na vzpenjalki, gojenje je podobno kot pri trti. Kivi je sicer zelo občutljiv na močno pripekanje sonca, sušo, pretirano vetrovno vreme, pozebe in hujši mraz, vendar se ga da ob primerni oskrbi zelo uspešno gojiti. V obdobju suše je namakanje kivija obvezno. Sajenje kivija je mogoče skozi vse leto, najboljši čas pa je zgodnja pomlad. Zaradi suše se odsvetuje sajenje poleti ali pozno spomladi. Plodove kivija se običajno obira v jesenskem času, odvisno od vrste.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay