• C Novo mesto
  • 10:50
  • Čet, 22.02.2024

Klasična ali balkonska sončna elektrarna – prednosti in slabosti!

Trajnostni načini pridobivanja energije postajajo vedno bolj pomemben dejavnik ohranjanja čistega okolja. In med najpogostejšimi je zagotovo tudi pridobivanje električne energije s pomočjo klasičnih in balkonskih sončnih elektrarn.

Sončne elektrarne so se do danes razvile do te mere, da jih lahko namestimo na najrazličnejših terenih in površinah. In s tega vidika ločimo klasične in balkonske sončne elektrarne – ali vas zanima, kakšne so njune prednosti in slabosti?

Klasična in balkonska sončna elektrarna

Klasične in balkonske sončne elektrarne imajo enak  princip delovanja – oba sistema energijo sonca s pomočjo fotovoltaičnih celic pretvarjata v električno energijo. Bistvena razlika med njima je predvsem v številu fotovoltaičnih modulov in načinu namestitve.

Klasične sončne elektrarne so zagotovo med najbolj opaznimi, saj jih videvamo na strehah številnih objektov. Tovrstne elektrarne za svoje delovanje nujno potrebujejo distribucijsko omrežje, ki deluje kot nekakšen hranilnik njihove energije – vanj se shranjuje višek električna energije, iz omrežja pa se energija jemlje takrat, ko je poraba večja od proizvedene električne energije s strani sončne elektrarne.

Balkonske sončne elektrarne so namenjene namestitvi na balkonu, terasi nadstrešku ali vrtu. Fotovoltaični moduli proizvajajo enosmerni tok, ki ga razsmernik spremeni v izmeničnega, za razliko od klasičnih sončnih elektrarn, pa so vtične proizvodne naprave  zasnovane po sistemu ‘naredi sam’, zato jih lahko enostavno namestite  kar sami – edini pogoj za njihovo brezhibno delovanje je le bližina električne vtičnice.

soncna elektrarna

Sončna elektrarna na balkonu.

Če ste v dilemi, katero od omenjenih vrst sončnih elektrarn izbrati, potem je pred končno odločitvijo dobro spoznati njihove prednosti in slabosti.

Prednosti in slabosti klasične sončne elektrarne

Klasične sončne elektrarne veljajo za dolgoročno naložbo, ki vam zagotavlja velike prihranke pri plačilu položnic za električno energijo. Z njihovo postavitvijo boste viške energije oddajali v električno omrežje, ob večji porabi pa boste električno energijo črpali iz omrežja.

Ob koncu obračunskega obdobja plačate le še razliko med porabljeno in oddano električno energijo.

Poleg velikih prihrankov imajo klasične sončne elektrarne tudi naslednje prednosti:

  • varovanje okolja,
  • energetska neodvisnost,
  • dolga življenjska doba.

Pri sprejemanju odločitve o klasični sončni elektrarni je potrebno upoštevati dejstvo, da zahteva ta sončna elektrarna veliko začetno investicijo, za katero je potrebno varčevati več let. Problem pa se pojavi tudi pri hranjenju odpadnih sončnih celic, ki predstavlja prav tako veliko obremenitev za okolje.

soncna elektrarna

Klasika ali enostavno na balkon.

Sama namestitev sončne elektrarne sicer traja le kakšen dan, je pa zato toliko bolj dolgotrajen celoten postopek, ki vključuje urejanje dokumentacije, svetovanje, ogled na terenu, izračun zmogljivosti, načrtovanje in montažo.

Pri montaži je potrebno biti pozoren tudi na nosilnost strešne konstrukcije, usmerjenost in naklon strehe.

Prednosti in slabosti balkonske sončne elektrarne

Za razliko od klasičnih sončnih elektrarn, ki marsikomu niso dostopne, pa so v zadnjem času med uporabniki vedno bolj priljubljene balkonske sončne elektrarne.

Ena najpomembnejših prednosti je zagotovo njihova cenovna dostopnost, saj si takšno sončno elektrarno lahko privošči prav vsak.

Naslednja pomembna prednost balkonskih sončnih elektrarn je tudi enostavna in hitra namestitev. Montažo lahko opravite kar sami s pomočjo priloženih navodil, za kar tudi ne potrebujete nobenih dovoljenj.

soncna elektrarna

Energija sonca.

Celoten postopek namestitve je torej bistveno krajši kot pri klasičnih sončnih elektrarnah, saj zanj ne potrebujete nobene posebne dokumentacije. O namestitvi morate zgolj obvestiti svojega distributerja električne energije.

Naslednja pomembna prednost balkonskih sončnih elektrarn je zagotovo prihranek pri stroških električne energije. Čeprav so ti manjši kot pri klasičnih sončnih elektrarnah, pa so še vedno tako veliki, da se to občutno pozna na vaših položnicah za električno energijo.

Največja slabost balkonskih sončnih elektrarn je zgolj v tem, da ne delujejo kot hranilnik električne energije. Presežek proizvedene električne energije se odda v omrežje, za kar uporabnik trenutno v Sloveniji ne prejme nobenega nadomestila.

Dobra novica je, da že obstajajo cenovno ugodne rešitve s hranilniki, ki so posebej prilagojeni sistemom mikro sončnih elektrarn. S takim sistemom lahko uporabnik shrani višek v manjši hranilnik energije in nato to energijo porabi, kadar želi.

Kaj torej izbrati?

Številni izračuni kažejo, da lahko tako s klasično kot tudi balkonsko sončno elektrarno veliko prihranite pri stroških za električno energijo. V obeh primerih prispevate tudi k boljšemu okolju, kljub temu pa se med številnimi uporabniki poraja vprašanje, katera je boljša izbira.

Če niste omejeni s finančnimi sredstvi in vam strešna konstrukcija omogoča optimalno namestitev in izkoristek sončnega sevanja, potem vam priporočamo klasično sončno elektrarno. Ta je primerna tudi za vse tiste objekte, kjer je poraba električnega toka večja, pri čemer je potrebno vzeti v zakup dolgotrajnejši postopek celotne namestitve.

Na drugi strani pa je balkonska sončna elektrarna cenovno dostopna prav vsakomur, zato zagotavlja poceni oskrbo z električno energijo sonca. Odlična izbira pa je tudi za vse tiste, ki se soočate z omejitvijo prostora in si ne želite zapletenega urejanje dokumentacije ter dolgotrajnih postopkov namestitve.

Pomislite na vse prednosti in slabosti klasičnih in balkonskih sončnih elektrarn – prepričani smo, da boste našli najboljšo rešitev za svoje potrebe!